Olyan nincs, hogy valaki sosem késik el a munkahelyéről, ráadásul ha ez önhibájából történik, a szigorúbb helyeken kénytelen az ember hazudni. Nem lehet egy laza “Elnézést!”-tel elintézni a dolgot, valami hihetőt kell hazudni, mint mindenki más. Ön mit mond? Megette az ébresztőórát a kutya? Beletört a kulcs a zárba? Megint az a rohadt BKV? Minél reálisabb, hogy az adott dologra fogja a késését, annál nagyobb pontot adjon rá!

A briteknél készítettek egy felmérést arról, hogy mik a leggyakoribb indokok, amikor azt kell elmagyarázni, hogy miért késtünk el már megint a munkahelyünkről ahelyett, hogy elmondanánk az igazat, miszerint nem készültünk el időben

Náluk toronymagasan vezeti a magyarázkodási listát, hogy a dugókra fogják a késést, de mi a helyzet itthon? Ön mit mond, ha elkésik, és nem elég simán elnézést kérni, vagy szemlesütve, szapora léptekkel lehuppanni a helyére? Az egyes lehetőségeknél annál nagyobb pontot adjon, minél reálisabbnak, minél gyakrabban elsütöttnek tartja a magyarázatot! Szürreális hazugságokat néhány éve már gyűjtöttünk, most azon van a hangsúly, hogy mik a leghihetőbb magyarázatok

A felmésérhez kapcsolódóan azt is megállapították, hogy az ilyen helyzetekben az olyan hazugságok működnek a legjobban, amik személyesek, van bennük némi megbánás és olyan adja elő őket, aki el is hiszi, amit mond. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 75%-a elsüt valami hazugságot ilyen helyzetekben.

01. Dugó volt

A briteknél a leggyakoribb duma, hogy azt mondják azért késtek, mert túl nagy volt a forgalom. Ez a hazugság Magyarországon is teljesen életképes lehet, Budapesten például mindig van valami felújítás, ami a város véletlenszerűen kiválasztott részében képes fennakadásokat okozni. Arra kell csak figyelni, hogy lehetőleg ne olyan útvonalra mondjuk, hogy dugó volt, amin mondjuk velünk egy időben a főnökünk is közlekedik, aki velünk ellentétben simán beért időben!

02. Elromlott az ébresztőórám

Onnantól kezdve, hogy az ember élete elér abba a szomorú szakaszba, hogy időről időre, aztán egyre gyakrabban nem akkor kell felkelnie, amikor szeretne, hanem amikor csipog az óra, tehát olyan hároméves kortól kezdve, tökéletes alap a késés megmagyarázására a rohadt órára fogni az egészet. A nem hallottam az ébresztőórát kicsit necces kifogás, de a legváratlanabb pillanatokban lemerülő elemekre és telefonokra fogni a késést egészen elfogadott.

03. Eltévedtem útközben

Ezt a hazugságot nem lehet olyan sokszor bevetni, de amikor mondjuk valaki új helyen kezd dolgozni, elköltözik, és új helyről kell bejárnia, akkor végülis az első időszakban lehet vele próbálkozni. Egy London méretű városban akár évekig lehet ezzel szórakozni, Budapesten azért pár hét után már elég necces bemondani, hogy már megint nem találtam meg a villamost.

04. Késett a vonatom/buszom

A tökéletes kifogás. Magyarországon annyira valós ez az indok, hogy a MÁV még igazolást is kiállít, ha egy-egy járata annyit késik, hogy amiatt nem ér be valaki az iskolába, munkahelyére. Ezt nyilván kevesen veszik igénybe, mert kiderülne, hogy nem biztos, hogy csak a vonat késése okozta a késést. Viszont erre mindig jó fogni a dolgokat. Különösen, ha mondjuk több átszállással tudjuk megközelíteni a munkahelyünket. Nyugodtan mondjuk, hogy az események láncolatának áldozatai vagyunk: késett 1 percet a busz, ami miatt lekéstünk a villamosról, ezért már csak a hárommal későbbi HÉV-re tudtunk felszállni, szóval ezért nem értünk be, csak 30 perccel a munkaidő kezdete után.

05. Nem indult be az autóm

Mindegy, hogy milyen patent állapotban van az autója, bármikor elromolhat. Még jobb, ha eleve úgy állítja be munkahelyén a kocsiját, hogy egy megbízhatatlan pénztemető, ami hol működik, hol nem, így senki sem fog csodálkozni, ha erre fogja a késését. Tökéletes indok ez is. Extrém késéseknél a a 4-es pontban található, “Késett a buszommal” is vegyíteni lehet, merthogy az autó elromlása miatt kénytelenek voltunk BKV-val érkezni, így máris megvan a magyarázat arra, miért csak ebédidőben értünk be.

06. Beteg volt a gyerekem

Ami a gyerekeknek a megszámlálhatatlan mennyiségű elhunyt rokon a lógásokhoz, az a felnőtteknek a lebetegedő gyerek. Nagyon szívtelen munkaadónak kell ahhoz lenni, hogy ne fogadjuk el azt az érvelést, hogy az alkalmazottunk azért nem jön be dolgozni, azért késik, azért megy el korábban, mert beteg a gyereke. Kegyetlen dolog erre hivatkozva lógni, de hatásos.

07. Behavazódtam, szó szerint

Kicsit fura, hogy ez az indok felfért a brit listára, hiszen náluk annyira nem jellemző a havazás, talán éppen ezért lehet elsütni olyan hatékonyan, hiszen senki sincs rá felékszülve, néhány milliméter megöli a közlekedést. Magyarországon kicsit több hó szokott lenni, viszont az utak takarításának hiányára mindig lehet hivatkozni. Budapesten a hegyvidéki kerületben élők cinkosan mindig úgy lógnak, hogy azt mondják, nem járnak a buszok, pedig ez sokszor nincs így. Csak ugye a fene fog felmenni ezt ellenőrizni.

08. Útközben lerobbant az autóm

Már javasoltuk, hogy akármilyen megbízható, elpusztíthatatlan japán vagy német autója van, akkor is mondja azt, hogy egy szeszélyes rozsdakupac igazából. Makacs késések esetén előadhatjuk azt a sztorit, hogy reggel nem indult be az autó, negyedóra után sikerült bele életet lehelni, de az a rohadék nem pont a BAH-csomópont előtt adta meg magát végleg, hogy vontatót kellett hozzá hívni?! Kész, megvan a magyarázat a másfél órás csúszásra, de figyeljünk, túl sokszor ne adjuk elő!

09. Beteg lett a partnerem

Kisebb késéseket gyerek híján foghatunk életünk párjára is, akit reggel a készülődés közben kicsit ápolgatni kell, csinálni kell neki teát, oda kell készíteni a gyógyszereit, valami gyors ebédet is össze kell neki dobni. Teljesen normális, hogy az ember ilyenkor elúszik az idejével. Nagyon kellemetlen viszont, ha partnerünkkel egy helyen dolgozunk, és megjelenik a munkahelyen, amikor éppen azt ecseteljük, hogy hogyan dobáltuk ki helyette a taknyos zsebkendőket, mert ő még csak erre sem volt képes.

10. Nem találtam bébiszittert

A gyerek mindig jó kifogás, pláne, ha úgy állítjuk be, hogy mi minden áldozatot megteszünk azért, hogy dolgozhassunk. Például bébiszittert hívunk napközbenre, hogy el tudjunk menni munkába. Jaj, viszont késik a bébiszitter, pont lemondta a rohadék, nem tudtunk beérni munkába, meg kellett várni a késős kislányt! Ugye? Teljesen hihető, használja egészséggel!

11. A liftben voltam

Kollégáink között meglepően népszerű volt, hogy ilyen élethelyzetekben arra hivatkoznak, hogy nem késtek igazából, csak várták, hogy megérkezzen a lift, kómotosan felérjen a megfelelő emeletre, simán elment így az negyed óra, amennyivel később elfoglalta a helyét a szerkesztőségben. Különösen magasan lévő irodáknál jó indok lehet, hasonlóan a dugókhoz elég nehéz ellenőrizni, hacsak nincs velünk valaki olyan, aki a közvetlen munkatársunk, és képes lebuktatni.

12. Beszart az állatom

“Mindent összeszart a macskám, és azt kellett takarítani. Mondjuk ez sokszor tényleg előfordult” – érkezett kollégánk érve a késésekre elég meglepő helyről. Háziállatra fogni ugyanúgy bármiti lehet, mint gyerekre vagy házastársra. Ráadásul ebben az a jó, hogy igazán gusztustalan dolgokat is előadhatunk, amivel olyan szánalmat kelthetünk rosszallóan néző főnökünkben, hogy akár még az átélt stresszre hivatkozva simán haza is enged.