horoszkóp

Keressük Budapest legcukibb közterét

2013.11.30. 13:44
Mit szeret ön a leginkább egy térben? Ha olyan hangulata van, mint egy kisváros főterének? Ha díszköves, és régi házak szegélyezik? Vagy mindegy a keret, ha zöld a tartalom, sok a fa és a pad? Számít a panoráma? Történelmi versenyt hirdet a Velvet, hogy megtaláljuk Budapest legcukibb és legélhetőbb terét, ahova mindig öröm kiülni olvasgatni.

Szerkesztőségünk közelében van egy tér. Kevesen ismerik. Akik mégis, azok a közeli lakótelepen élnek vagy a szomszédos szálloda vendégei. Pedig az Árpádházi Szent Erzsébet tér a főváros egyik legcukibb tere, amit egy barokk templom, a plébánia épülete, a hotel szép parkja és az Árpád híd töltése határol. A lenti képen látható tér adta az ötletet, hogy megkeressük Budapest legcukibb terét.

Nagyobb térképre váltás

Budapest határain belül olyan tereket keresünk, amelyek nem feltétlen közismertek, elmegyünk mellettük, nem turistalátványosságok, méretükben sem impozánsak. Csendesen megsunyulnak pár ház között néhány bokorral és paddal, de az ott élőknek mégis fontos találkozóhelyek. Eszerint nem játszik a Szabadság tér, de a kicsi Herzl Tivadar (a Dohány utcai Zsinagóga előtt) sem. Mi a következő tereket találtuk érdemesnek a listán való szereplésre:

Pest

A Duna bal partján, a pesti belvárosban található a Kammermayer Károly tér. A Pilvax köz, a Városház utca, a Gerlóczy utca és a Vitkovics Mihály utca találkozásánál lévő tér kellően apró, pár fa, parkoló autó és pad tarkítja, de épp ezért cuki. Na meg itt található a Gerlóczy kávéház. (A Street View kocsija sajnos nem járt erre, képeket itt és itt is talál a térről.)

Nagyobb térképre váltás

Az Egyetem teret pár éve a Belváros Új Főutcája projekt keretében az ide vezető utcákkal együtt felújították. A teret nem a parkszerűsége jellemzi, hanem a térkő, az utcabútorok, az ELTE jogi karának főépülete és az Egyetemi Templom.

Nagyobb térképre váltás

Egy saroknyit kell sétálni a következő placcért. A Károlyi-kerttől egy köpésnyire rengeteg a turista az Astorián, de a park épp annyira el van dugva, hogy zömmel a helyiek és a már némi helyismerettel rendelkező eltések ismerjék. A Károlyi-kastélyhoz tartozó park nyaranta tele van piknikezőkkel, csobog a szökőkút, rendezett a park, tiszta Nyugat.


Nagyobb térképre váltás

Ha a Belváros Új Főutcáján sokáig haladunk egyenesen, átszeljük a Szabadság teret is, és megyünk tovább, akkor előbb-utóbb a Honvéd teret súroljuk. A Honvédelmi Minisztérium és a Kúria (volt Legfelsőbb Bíróság) által is határolt tér egyszerű: egy négyszögletű park az egész, ám minden megvan, ami kell: sportpálya, pingpongasztalok, fák és játszótér.


Nagyobb térképre váltás

"Oktogon haladóknak: tömeg és reklámok nélkül, de fákkal" – írta egyik munkatársunk a Kodály köröndről, ami ugyan határeset a szempontrendszerünk szerint, de mégis kihagyhatatlan. És valóban, az emlékművekkel is megspékelt tér ideális pihenőhely, ha az embert nem zavarja az Andrássy út forgalma. Ellentételezésnek ott van a négy hasonló épület, amik övezik a teret.


Nagyobb térképre váltás

Buda

Sokkal könnyebb dolog Budán menő terecskét találni a domborzat miatt, ugyanis sok kis tér rendelkezik pöpec panorámával vagy történelmi háttérrel. Ebben persze a Vár viszi a prímet. A legcukibb tér itt a Bécsi kapu tér. A háromszög alakú placcon található az Országos Levéltár és egy evangélikus tepmlom, de a csúcsa maga a Bécsi kapu, ahonnan pazar a panoráma.

Budavar-Becsikapu
Fotó: Wikimedia Commons

Ha már I. kerület, akkor a Naphegy tér sem maradhat ki. Ugyan az épületek itt nem a legszebbek (rondaságával az MTI székháza emelkedik ki), de a kör alakú tér szépen parkosított, biztonságos és cuki. Ráadásul könnyen megközelíthető a 178-as busszal.

Nagyobb térképre váltás

A Városmajori templom előtti térre is áll az, ami a Kodály köröndre. Ha nem zavarja az autóforgalom, akkor ideális placc ez egy kis lazításhoz. Ráadásul ha mégis unnánk a banánt, ott egy komplett nagy park a templom mögött.

Nagyobb térképre váltás

A neve alapján felkapott térnek kéne lennie, de inkább egy kerület lakosai ismerik. Az óbudai Fő tér talán a legkisvárosiasabb tér Budapesten, az egész macskakővel van borítva, tele van régi épületekkel, télen pedig még korcsolyázni is lehet itt.

óbuda főtér
Fotó: Wikimedia Commons

A végére hagytuk titkos esélyesünket, a kelenvölgyi Kéktó teret. A tér egy tipikus kertvárosi övezetben fekszik, egy domboldal aljában. A közepén egy zsebkendőnyi kis tó van (ez a Kék-tó), amit sajnos egy horgászegyesület kezel. Azért sajnos, mert a csodás, parkos tópartot körbekerítették, így nem is lehet legálisan lecaplatni a partra.

Nagyobb térképre váltás

Ezzel a cikkel még csak az volt a szándékunk, hogy nagyjából belőjük, milyen terekre gondoltunk. Most önön a sor, ha van a környezetében olyan kicsi, a környékbelieken kívül kevesek által ismert tér, amit indítana a versenyen, írjon e-mail címünkre! Mivel sok belvárosi teret gyűjtöttünk össze szívesen várunk külvárosi tippeket is Káposztásmegyertől Soroksárig, Sasadtól Rákosligetig!