Tudja, mennyi idő után érdemes kidobni a majonézt a hűtőből? És hogy hány nap után nem jó ötlet felhasználni a tojást? Vagy hogy hol van az a pont, amikor már a kutya sem eszi meg a szalámit? Sokan túl korán dobják ki az élelmiszert vagy a készételt, így pazarolnak, mások viszont a saját egészségüket veszélyeztetik. Tesztelje tudását!

Az emberek nagy része annyira retteg a kórokozóktól, hogy idő előtt kidobja azokat az élelmiszereket, melyeknek lejárt a minőségmegőrzési idejük, még akkor is, ha az adott élelmiszernek semmi baja. A becslések szerint az USA-ban az élelmiszerek 40 százaléka kerül a kukába, ami évente 165 milliárd dolláros pazarlást jelent. Bostonban a tervek szerint tavasszal fog nyílni egy bolt, ami  lejárt élelmiszereket fog forgalmazni, természetesen meglehetősen olcsón.

A Stilltasty oldalon gyakorlatilag az összes élelmiszer eltarthatóságára lehet keresni, ebből készítettünk egy kvízt, hogy kiderüljön, mennyire mozog otthonosan a konyhában. Ha nagyon odafigyel a lejárati időkre, töltse le a cég appját, hogy mindig képben legyen, mikor, minek jár le a szavatossága. 

Az sem mindegy, hogy pontosan hol tartja a hűtőben a különféle élelmiszereket. A zöldségek más hőfokot igényelnek, mint a tejtermékek vagy a húsok, az esti sörről nem is beszélve. Ha kiváncsi rá, mit és hogyan kellene tárolni, olvassa el az Európai Élelmiszer Információs Bizottság tanácsait.

Minden kérdés megválaszolására 20 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »