A 6 legdurvább Barbie-baba

mm
2014.02.23. 16:47
A tökéletességet hirdető Barbie-babák ugyanannyira kedvencei a gyerekeknek, mint a mindenféle társadalmi problémákra, egyenlőtlenségekre reflektáló művészeknek. Most például, hogy kicsit reálisabbá varázsolja a Barbie-képet, egy brit művésztanonc megcsinálta a Családon Belüli Erőszak Barbie-t. Ezzel elkészítette a valaha volt egyik legdurvább ilyen babát, de nem az övé a legsúlyosabb Barbie-nak járó cím, mert az anyacég otrombaságához ő sem tudott felérni.

Egy essexi művszeti egyetem 41 éves hallgatója, Sam Humphreys állt elő a napokban az It's A Matter Of Trust (Bizalom kérdése) nevű művészeti projektjével, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy létrehozta a Családon Belüli Erőszak Barbie-t.

„A babák egy olyan projekt részét képezik, ami bemutatja, hogy milyen igazából a valóság, és hogy az élet nem tökéletes. Az érdekelt, hogy amikor fiatalok voltunk, hogyan hitették el velünk, hogy minden tökéletes, és hogy gyerekként hogyan ótvak minket a felnőttkor szomorú valóságától, teszem hozzá, nagyon helyesen” – mondta Humphreys a projektről az SWNS-nek.

A Családon Belüli Erőszak Barbie látványa sokkoló, de csak azért, mert az igenis létező valóságot mutatja be azon a babán, aminek a neve összeforrt az évtizedek alatt a tökéletes, hollywoodi álmokban sem létező élettel.

A babát gyártó Mattel az évek során egy csomó variánssal jelentkezett, művészeket is megihletett a Barbie, és hát igen, készült egy pár igazán vad darab. Ami a legszebb, hogy hiába próbálkoztak a művészek a sokkolással, a legotrombább babák hivatalos Barbie-k voltak.

Most, hogy lehet, hogy a baba megszűnik, nézzük meg, milyen szörnyűségekkel próbálkozott a Mattel, hogy megőrizze a Barbie népszerűségét!

Segg nélküli J. Lo Barbie

jlo2
Fotó: Jeffrey Mayer / Europress / Getty

A Mattel időről időre híres emberekből is készít Barbie-babát, általában teljesen ártatlan figurák ezek, de Jennifer Lopez esetében eléggé mellélőttek. Az énekesnő a hangja mellett arról nagyon ismert, hogy elég nagy a feneke, amit büszkén visel. Olyannyira büszke a hátsójára, és olyannyira a szexepiljének tartja, hogy még régebben 27 millió dollár értékben biztosítást is kötött rá. Na, már csak egy kérdés maradt, hogy mi volt a gond a J. Lo Barbieval? Hát az, hogy a J. Lo Barbienak mindene pont olyan volt, mint a mintául szolgáló híres énekesnőnek, csak éppen feneke nem volt. Szinte egyáltalán. Nem tudni, miért, de úgy látszik, a Barbie-babának még akkor sem lehet nagy hátsója, ha egy kifejezetten nagy hátsójú nőt ábrázol.

Tetoválható Barbie

A Mattel a legtöbbször akkor került bajba a Barbie-val, amikor újítani akartak valamit a jól bevált recepten. Egy csomószor akkora hülyeségeket találtak ki, hogy öröm volt nézni a mindenféle gyermekvédő szervezetek felháborodását, miután megjelent a legújabb baba. Hasonló történt akkor is, amikor kitalálták a szerintük teljesen ártatlan Barbie-tetoválást. Ennek az volt a lényege, hogy egy külön megvásárolható kis pisztollyal a gyerekek különféle mintákkal tudták díszíteni a kedvenc babájuk kedvenc ruháit. A gond annyi volt, hogy a kis minták tökéletesen alkalmasak voltak arra is, hogy kvázi rátetoválják azokat a babákra, ami a gyermekvédő szervezetek szerint nem túl jó üzenet. Mármint az, hogy ötéves kislányok azt látják, hogy a tetoválás milyen menő dolog. Ráadásul a Mattel aztán kiadott olyan Barbie-t is, amin mindenféle giccses tetoválások voltak. Mondjuk a XXI. századben a tetoválás Európában tényleg inkább csak ízlés kérdése, annyira elterjedt, de ez a Barbie-tulajok világképébe nem fért bele.

Mellnövesztős Barbie

A Barbie-családnak több tagja van, Barbie mellett a leghíresebb a tökéletes baba tökéletes fiúja, Ken. Barbie-nak húga is van, úgy hívják, hogy Skipper. Annak ellenére, hogy a babák kortalanok, Skippernél a Mattel úgy gondolta, valamiért be kell mutatnia a nemi érés folyamatát. Ez Skippernél úgy nézett ki, hogy ha az ember megforgatta a mellnövesztő baba karját, akkor hopp, egy fordulat, és máris megnőttek a kis Skipper mellei. Barbie húgát a 60-as évek közepén vezette be a cég, és az évek során folyamatosan formálódott, egyre magasabb, egyre felnőttesebb lett, mígnem a végére már szinte pont úgy nézett ki, mint a nővére. Ennek ellenére nagyon fura ez a hirtelen mellnövesztős elgondolás.

Oreo Barbie

Mi baj lehet abból, hogy a gyerekeket nyitottságra és a másik elfogadására neveljük? Mi baj lehet abból, ha ennek érdekében például különféle bőrszínű Barbie-kat kezdünk el gyártani? Normális esetben semmi, sőt. Mi baj lehet abból, ha egy, a játékgyártástól teljesen független céggel fogunk össze, hogy közösen hozzunk létre egy másik terméket? Normális esetben semmi, a Mercedes és a Swatch nászából született Smart kisautó is meglepően sikeres lett. A Mattel egy pár éve az Oreo nevű kultuszkekszet gyártó Mondelēz Internationallel fogott össze, hogy megcsinálják az Oreo Barbiet, vagyis a fekete Barbiet. Csodás ötlet, kár, hogy az Oreo az angol szlengben egy pejoratív kifejezés a feketékre.

Terhes Barbie

Ahogy a mellnövesztős Barbie-nál láttuk, egy műanyag babának nem állnak feltétlenül jól az élet olyan természetes csodái, mint a nemi érés vagy a terhesség. A mellnövesztős Barbie-húg bizarrságban elbújhat a nővér barátnője, Midge mögött, aki annyira jól kijött a fiújával az évek során, hogy úgy döntöttek, közösen vállalnak gyereket. A terhes Barbie tényleg annyira ijesztő, hogy inkább horrorban lenne a helye, mint a gyerekszoba polcán. Pont olyan, mint az Alien-filmek, ráadásul a terhes Barbie csak kvázi császármetszéssel tud szülni. Egészen pontosan le kell szedni a teljes hasát, kiszedni a szimbiótát, aztán a lyukat befedni a mágnessel rögzíthető lapos hassal. Érdekesmód az emberek nem azért panaszkodtak, hogy mennyire durva, ahogy Barbie legjobb barátnője, Midge bemutatja a hasleszedéses manőverrel a születés csodáját, hanem azért, mert Midge-et eredetileg jól látható jegygyűrű nélkül árulták, ami a szülők szerint a házasságon kívüli terhességet reklámozta. Valamint azért, mert Midge-et eredetileg a párja, Alan nélkül árulták, ami a szülők szerint azt reklámozta, hogy egyedülálló anyának lenni menő dolog. Végül pedig azért is támadták a céget Midge miatt, mert a baba szerintük túl fiatalos volt, kvázi tinimami, ami szintén nem túl jó üzenet.