Japán leghíresebb popsztárja jelenleg egy hologram, Miku Hacune (Hatsune Miku), aki annyira híres, hogy arénákat tölt meg a fellépéseivel, Lady Gaga előzenekara lesz a japán turnéján május elején, de még Magyarországon is petícióban könyörögnek azért, hogy lépjen fel nálunk. Egyébként egy énekszintetizátor program hangjából lett sztár, Szaki Fudzsita (Fujita Saki) kölcsönzi neki a hangját.

“Lady Gaga előzenekara az énekesnő következő japán koncertjén, május elején nem más, mint Miku Hacune (Hatsune Miku) lesz” – tökéletesen semmitmondó hír Magyarországról olvasva. Ha azt mondjuk, hogy Miku Hacune japán legnagyobb popsztárja, akkor sem válik sokkal érdekesebbé, valószínűleg ahogy mi sem, úgy ön sem hallott még a fenti, egyébként 2007 óta 16 éves énekesnőről.

Miku Hacune azért érdekes, mert van viszont az emberiségnek egy olyan halmaza, ami tényleg, létező sztárnak tart egy hologramot, olyannyira, hogy petíciót is indít azért, hogy például legyen az énekesnőnek magyarországi fellépése. A peticiok.com-on már 1500-an írták alá azt a petíciót, ami azért kampányol, hogy az énekesnőnek valamikor idén, de akár jövőre legyen koncertje Magyarországon. Nem tűnik olyan soknak a szám, de ha azt nézzük, hogy ugyanezen az oldalon például a most elég aktuális témájú petíciót a Tiltakozás a kormány tankönyvlistája ellen nevűt is csak alig 2700-an írták alá, úgy már egészen figyelemreméltó.

Miku Hacunéról azt érdemes tudni, hogy ő jelenleg Japán legnagyobb popsztárja, a koncertjei simán arénákat töltenek meg, és a Daily Dot cikke szerint on- és offline összesen közel százezer felvétele létezik, szóval elég termékeny, vagy legalábbis azzá teszik az internetezők.

Lady Gaga most olyan ismertséget hozhat meg a virtuális előadónak, hogy ne csak a japán kultúráért rajongó európai és amerikai emberek tudják a nevét a japánokon túl, hanem egy jóval szélesebb népréteg.

Miku Hacune karrierje nagyjából 2007 óta rettentő meredek ívben emelkedik. Jól példázza azt, hogy mennyire furcsa a japán urbánus kultúra Japánban és más országok szubkultúráiban, hogy Miku Hacune hogyan vált popsztárrá.

Ugyanis egy fiktív karakterről van szó, de nem azért életre hívott fiktív karakterről, hogy sztárt csináljanak belőle, mint a szintén fiktív karakterekből felépülő, de híres zenészek által létrehozott Gorillaz! nevű formáció esetében láthattuk a 2000-es évek elején, hanem olyan fiktív karakterről van szó, ami gyakorlatilag egy GPS-hangnak indult.

Miku Hacune ugyanis a szó fanatikus értelmében komoly rajongótáborral rendelkező VOCALOID nevű énekhang szintetizátor szoftver egyik választható énekhangja volt. A programban úgy válogathatunk a szintetizálni kívánt énekhangok között, mint egy GPS-ben, hogy mit szeretnénk, ki mondja az útirányt Fekete Pákó vagy R2D2, esetleg Moha Bá.

A VOCALOID persze rájátszik a dologra, igyekszik rajongótábort kiépíteni az egyes szintetizálható énekhangok köré, de eddig senki sem lett olyan sikeres, mint a 2007-ben bedobott Miku Hacune, aki ma már jóval ismertebb a programon és annak a szűk rajongói körén kívül.

A karaktere szerint egy 16 éves lány, akinek hosszú, türkíz haja van, copfban. Aprólékosan van kitalálva annak ellenére, hogy csak egy szinkronhang, például 158 centiméter magas és 42 kiló. Mondjuk ezt nem pontosították, hogy ezek a képét kivetítő projektorra vonatkozó adatok, vagy a vetített képen látható énekesnőre.

Hangját Fudzsita Szakitól (Saki Fujita) kölcsönzi, aki egy viszonylag ismert szinkronhang Japánban. Számos animében és játékban hallható a hangja. Az óriási áttörést viszont a 2007-es Miku Hacune hangjának a felmondása jelentette neki, onnantól vált igazán ismertté a neve, de messze nem annyira, mint az általa megformált hangnak.

A stílusokat tekintve elég szerteágazó, hogy miben lehet hallani Miku Hacunét, az adatlapja szerint a pop, rock, dance, house, techno és cross over műfajokhoz jól illik a hangja. Leginkább a 70 és 150 BPM közötti tempójú zene fekszik neki. A Wikipedia szerint összesen nyolc év alatt több mint 100000 on- és offline dalban hallható a hangja.

Teljesen szürreálissá akkor válik az egész, ha megnézi valamelyik videót ebben a cikkben Miku Hacune valamelyik fellépéséről, a divatos sci-fik rendezői csak álmodni szeretnének ilyen képsorokról. Egy neoncsövekkel csápoló, kvázi örjöngő tömeg előtt ugrál egy aréna színpadán, a türkíz hajú, fejhangon sipítozó hologram-lány, és az egészben az a legdurvább, hogy ez nem valamiféle hallucináció, hanem az a valóság, amit már többmilliószor visszanéztek a Youtube-on.

Csak két igazán érdekes kérdés maradt már, amikre csak akkor tudunk majd válaszolni, ha Miku Hacune eljön Magyarországra, és feltehetjuk a kérdéseket az őt kísérő zenekarnak. Egyrészt, hogy milyen érzés egy náluk lényegesen híresebb vetített képpel együtt zenélni. Másrészt, hogy milyen Miku Hacune, amikor fellépése után iszonyatosan szétcsapja magát a turnébuszban?

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!