Egy úriember olykor berúg

2014.04.27. 12:13
Az életmód-ügyben okoskodó magazinok az égvilágon semmit sem változtak 1895 óta, legalábbis két, szinte egyszerre élesedett cikk alapján eléggé úgy tűnik. Na jó, nem, régen minden jobb volt: egy 109 éves és egy friss magazinnal illusztráljuk.

Az összehasonlításunk alapját adó régi lapot, a Ladies Home Journal magazin 1895. júliusi számát a Jezebel találta, egy New Orleans-i régiségboltban. A cikkekben foglalt jótanácsokon alaposan felhúzták magukat, nézzék meg, mi akasztotta ki őket!

shutterstock 119143972

Ne rinyálj!

Mrs. Burton Kingsland arról írt útmutatót, miként lehet boldog egy házas nő („The Rules of a Happy Wife”, tanácsainak angol eredetijét a Jezebeltől kölcsönöztük”). Eszerint:

  • „Egyetlen férfi sem szereti, ha felesége pusztán őt visszhangozza, de van, amikor azt akarja, hogy egyetértsenek vele, amikor szívében a megnyugvás és megértettség édes érzését kelti, hogy saját ítélőképessége vezeti a nőét, és hogy a nő vonakodás nélkül elfogadja más személyekről és dolgokról alkotott véleményét. Más alkalmakkor inkább hajlik arra, hogy vele [a nővel] gondolkodjék.”
  • „Egy feleség mindig törekedjék arra, hogy jót mondjon másokról, ha másért nem, férje érdekében. [A férjnek] jó, ha nemes lelkű, őszinte emberekről hall, kiknek élete tiszta és becsületes, kik boldogok és kik szeretik egymást, kik egyszerűen élnek, és fennkölten gondolkodnak.”
  • „Egy férfi mindig elvárja, hogy a felesége jobb legyen, mint ő maga. Mindegy, mily kevéssé vallásos, ideális felesége egy olyan tiszta lelkű nő, amilyen csak egy keresztény lehet; és a jó emberek hiszik, hogy feleségük náluk erkölcsileg magasabbrendű, nemesebb.”
  • „Ugyanaz az öltözet estéről estére, vagy évekig ugyanaz a hajviselet talán nem untatja a szerető férj ízlését, ám hamar megszűnik ugyanolyan érdeklődéssel tekinteni feleségére, mint amellyel korábban fordult felé.”

Mit gondol ezekről a tanácsokról?

(Ha erre is van idejük, érdemes elolvasni a másik, idézett eszmefuttatást ugyanabból a lapból, Isabelle A. Mallontól, aki a kényelmes nyári ruházkodásról elmélkedik, amely nyilván nem volt olyan egyszerű annak idején, kánikulában, és bizarrabbnál bizarrabb alsóneműkben.)

shutterstock 136098074

Egy úriember néha berúg, és nincs macskája

A másik fantasztikus leletet a Daily Mail szállította: ők a Country Life magazin listáját közlik kajánul. A lap arra vállalkozott, hogy összeszedi a tökéletes úriember ismérveit (valószínűleg kitalálták, miért: mert lesz egy Év Úriembere díjátadójuk). A listát hosszas egyeztetés után rakták össze, újságírók, publicisták és írók közreműködésével. Hát tessék, íme a parancsolatok (bővebben itt írtak az elgondolásaikról).

Egy úriember mindig nyugodt, és arra törekszik, hogy mások is azok legyenek; pontos; az alkalomhoz illőn öltözködik; mindent megesz, amit elétesznek; a könyökén szeretkezik [ez sejtéseink szerint azt jelentheti, hogy nem fekszik rá a nőre]; olykor berúg, de sosem kellemetlenkedik; figyelembe veszi mások anyagi helyzetét; jobban érdeklődik partnere iránt, mintsem hogy magáról beszéljen; állja a szavát és bárkivel beszélgetésbe elegyedik.

Ellenben egy úriember sosem visel előre megkötött nyakkendőt; iszik Malibut;  vásáról fukszia színű nadrágot; twitterezik; használ hajápolási termékeket; visel lycrát; nem felejti el feltenni a karóráját; sétál ki előadásról; fejezi be az étkezést a többieknél korábban; rendelkezik  motorcsónakkal; ír golyóstollal; ültet kardvirágot; tart macskát. (Az utolsó két pont egészen lenyűgöző.) 

Mit gondol ezekről a parancsolatokról?

Összehasonlítva a csaknem 109 éves és a friss lapot, eléggé úgy tűnik, hogy az újságírók mindig is szerettek okoskodni arról, kinek hogyan kéne viselkednie, csak ez régebben jobban sikerült.