Az életmód-ügyben okoskodó magazinok az égvilágon semmit sem változtak 1895 óta, legalábbis két, szinte egyszerre élesedett cikk alapján eléggé úgy tűnik. Na jó, nem, régen minden jobb volt: egy 109 éves és egy friss magazinnal illusztráljuk.

Az összehasonlításunk alapját adó régi lapot, a Ladies Home Journal magazin 1895. júliusi számát a Jezebel találta, egy New Orleans-i régiségboltban. A cikkekben foglalt jótanácsokon alaposan felhúzták magukat, nézzék meg, mi akasztotta ki őket!

Ne rinyálj!

Mrs. Burton Kingsland arról írt útmutatót, miként lehet boldog egy házas nő („The Rules of a Happy Wife”, tanácsainak angol eredetijét a Jezebeltől kölcsönöztük”). Eszerint:

  • „Egyetlen férfi sem szereti, ha felesége pusztán őt visszhangozza, de van, amikor azt akarja, hogy egyetértsenek vele, amikor szívében a megnyugvás és megértettség édes érzését kelti, hogy saját ítélőképessége vezeti a nőét, és hogy a nő vonakodás nélkül elfogadja más személyekről és dolgokról alkotott véleményét. Más alkalmakkor inkább hajlik arra, hogy vele [a nővel] gondolkodjék.”
  • „Egy feleség mindig törekedjék arra, hogy jót mondjon másokról, ha másért nem, férje érdekében. [A férjnek] jó, ha nemes lelkű, őszinte emberekről hall, kiknek élete tiszta és becsületes, kik boldogok és kik szeretik egymást, kik egyszerűen élnek, és fennkölten gondolkodnak.”
  • „Egy férfi mindig elvárja, hogy a felesége jobb legyen, mint ő maga. Mindegy, mily kevéssé vallásos, ideális felesége egy olyan tiszta lelkű nő, amilyen csak egy keresztény lehet; és a jó emberek hiszik, hogy feleségük náluk erkölcsileg magasabbrendű, nemesebb.”
  • „Ugyanaz az öltözet estéről estére, vagy évekig ugyanaz a hajviselet talán nem untatja a szerető férj ízlését, ám hamar megszűnik ugyanolyan érdeklődéssel tekinteni feleségére, mint amellyel korábban fordult felé.”

Mit gondol ezekről a tanácsokról?

(Ha erre is van idejük, érdemes elolvasni a másik, idézett eszmefuttatást ugyanabból a lapból, Isabelle A. Mallontól, aki a kényelmes nyári ruházkodásról elmélkedik, amely nyilván nem volt olyan egyszerű annak idején, kánikulában, és bizarrabbnál bizarrabb alsóneműkben.)

Egy úriember néha berúg, és nincs macskája

A másik fantasztikus leletet a Daily Mail szállította: ők a Country Life magazin listáját közlik kajánul. A lap arra vállalkozott, hogy összeszedi a tökéletes úriember ismérveit (valószínűleg kitalálták, miért: mert lesz egy Év Úriembere díjátadójuk). A listát hosszas egyeztetés után rakták össze, újságírók, publicisták és írók közreműködésével. Hát tessék, íme a parancsolatok (bővebben itt írtak az elgondolásaikról).

Egy úriember mindig nyugodt, és arra törekszik, hogy mások is azok legyenek; pontos; az alkalomhoz illőn öltözködik; mindent megesz, amit elétesznek; a könyökén szeretkezik [ez sejtéseink szerint azt jelentheti, hogy nem fekszik rá a nőre]; olykor berúg, de sosem kellemetlenkedik; figyelembe veszi mások anyagi helyzetét; jobban érdeklődik partnere iránt, mintsem hogy magáról beszéljen; állja a szavát és bárkivel beszélgetésbe elegyedik.

Ellenben egy úriember sosem visel előre megkötött nyakkendőt; iszik Malibut;  vásáról fukszia színű nadrágot; twitterezik; használ hajápolási termékeket; visel lycrát; nem felejti el feltenni a karóráját; sétál ki előadásról; fejezi be az étkezést a többieknél korábban; rendelkezik  motorcsónakkal; ír golyóstollal; ültet kardvirágot; tart macskát. (Az utolsó két pont egészen lenyűgöző.) 

Mit gondol ezekről a parancsolatokról?

Összehasonlítva a csaknem 109 éves és a friss lapot, eléggé úgy tűnik, hogy az újságírók mindig is szerettek okoskodni arról, kinek hogyan kéne viselkednie, csak ez régebben jobban sikerült.