Ha eddig azért nem végzett semmilyen testmozgást, mert azt mondta, hogy lusta ehhez, utál futni, ki kell otthonról mozdulni, ruhát kell hozzá venni, akkor van egy rossz hírünk: már ezeket az érveket is elég könnyű lesöpörni az asztalról. Összeszedtünk egy pár kifejezetten rettentő lustáknak szánt gyakorlatot, amiket akár az ágyban fekve, tévénézés közben is végre lehet hajtani.

Mindjárt itt a nyár, ilyenkor a hiú lusták már néhány hete szenvednek valamilyen edzőteremben, a kevésbé hiú lusták pedig még bőven halogatják a dolgokat, hogy kicsit összekapják magukat a strandszezonra, az egyáltalán nem hiú lusták pedig rá sem kattintottak erre a cikkre. Mostani anyagunkban a kicsit hiú, de nagyon lustáknak szeretnénk tanácsokat adni arra vonatkozóan, hogy hogyan varázsolhatnak maguknak ha nem is tökéletes testet, de valamivel edzettebbet annál, mint amilyen a 4-5 óra kanapén fetrengős, pizzázós tévézéstől lesz.

Ráadásul úgy, hogy fel sem kell kelniük a kanapéról. Nem csodamódszer ez, mozogni kell közben, de elég csak fekve, ami egy rendes lustának igazán jó hír. Nézzük izomcsoportokra bontva a döglés közben elvégezhető gyakorlatokat!

Has és comb

Zachary Florido videójában nagyon jól bemutatja, hogy milyen gyakorlatokkal erősíthetjük lazsálás közben láb- és hasizmainkat. Ha fekve, ülveg emelgeti a lábát, akkor nemcsak a combjai dolgoznak, de a hasa is, és bár az edzés nem igényel túl nagy erőfeszítést, de ha elég sokáig csinálja, akár eredményeket is el lehet vele érni.

Florido egyébként egy hivatásos edző, ezért például kb. hat percnél elkezdi kicsit túlzásba vinni a dolgot. A felülés ugyanis attól, hogy egy kanapén csináljuk, ugyanolyan fárasztó felülés marad, mint a földön fekve, úgyhogy egy megrögzött lusta ezzel nem lesz kisegítve.

Ha el akarja kerülni a felüléseket, akkor érdemes a hátára feküdnie, és úgy megdolgoztatni a hasizmait, hogy a lábait összezárja, és jobbra balra forgatja őket a csípő elfordításával, illetve nyújtott lábbal le-föl emelgeti őket, nagyjából úgy, ahogy ebben a videóban látja.

A külső combizmai edzéséhez a mondjuk diótörőnek fordítható mozdulatsort ajánljuk, ideális tévénézéshez.

Fenék

A nőknél azt szokták fontosnak tartani, hogy kerek fenekük legyen, a férfiaknál azt, hogy feszes. A lényeg az, hogy mindkét nemnek jó, ha végeznek olyan gyakorlatokat is, amik a hátsójukat edzik.

Sajnos a fenékizmok edzéséhez szinte minden esetben ki kell kelni a fotelből, de van egy állítólag egészen hatékony, viszont az ágyban is elvégezhető gyakorlat, amivel megpróbálhatja ellensúlyozni azt, hogy mennyire szétüli a hátsóját a Való világ végére.

Annyi a dolga, hogy a hasára fekszik, behajlítja az egyik lábát, majd a másik, nyújtott lába térdénél átveti rajta. Aztán próbálja meg egy pár centire felemelni a behajlított lábát, ezt ismételje meg egy párszor, majd cseréljen lábat, és máris a másik farpofájára gyúrhat.

Ezen felül próbálkozhat még a háton fekve biciklizéssel, ez egészen jól átmozgatja az egész testét, köztük a fenekét is.

Hát

A hátban elég nagy izmok vannak, amiket ráadásul eléggé lehet terhelni is, viszont itt van a gerincünk is, amit nem érdemes elrontani a lustálkodós edzés miatt. Ezért sajnos a legalapvetőbb háterősítő gyakorlathoz le kell másznia a kanapéról, különben a puha szivacs miatt olyan természetellenesen görbülne a gyakorlat közben a háta, hogy annak nem lenne jó vége.

Ha ön nem az a fajta, aki csak úgy lemegy a kanapéról, akkor nézze meg Dr. OZ kifejezetten lustáknak kifejlesztett edzésvideóit. Bemutat néhány egyszerű gyakorlatot, amikkel a hátizmainkat erősíthetjük anélkül, hogy el kéne hagyni a védelmet adó kanapét.

Tracy viszont volt annyira bátor, hogy egy puha ágyon mutatja be edzésvideóját, így ha nem érez a hátában hasogató fájdalmat annak a gondolatára, hogy a visszafelé görbült pozícióból hirtelen feltápászkodik, akkor nyugodtan próbálkozzon a keményebb gyakorlatokkal is.

Kar- és mellizmok

Elsőre talán ennek a két nagy területnek edzése tűnik a legnehezebben kivitelezhetőnek a kanapén ülve, mert egyrészt le kell hozzá tenni a csipszet az asztalra, másrészt az emberek általában ezeket a részeket praktikusan súlyzókkal szokták edzeni, azt meg rendes lusta nem tart otthon, de még csak a lakása környékén sem.

De ha súlyzója nincs is otthon, a testének bizonyára van súlya, ezért a karok és a mellizmok lusta edzésére tökéletesen alkalmas a saját teste, illetve annak emelgetése.

A tricepsz megmozgatásához üljön a kanapéján, majd tegye fel a karjait úgy a háttámlára, hogy hátrafelé nyúl, és a tenyerei a támlán pihennek. Kicsit segítsen rá a lábaival, majd nyomja ki magát így egy párszor, mint a fenti videóban.

Ha fél attól, hogy felborul a kanapéval együtt, akkor esetleg kérje meg a fotelban vinnyogva röhögő haverját, hogy kicsit üljön már át a kanapéra ellensúlynak, amíg ön edz, ha pedig egyedül van, akkor kénytelen lesz lemászni a kanapéről, és a pózt úgy felvenni, hogy a tenyerei az ülőlapon vannak, ön pedig a földön.

A mellizmok erősítésére sajnos a világ még mindig nem talált ki jobb dolgot a fekvőtámasznál, ezért nincs mese, akárhogy tekergetjük is a dolgot, a vége az lesz, hogy azt a mozdulatsort kell végrehajtania, mint egy fekvőtámasznál. Csinálhatja az egészet az ágyon, de akár úgy is, hogy csak a lábai vannak az ágyon, kanapén, így kicsit nehezebb lesz. Úgy pedig kicsit könnyebb, hogy a lábai lent vannak a földön, és a karjai vannak a kanapén. A mozdulatsort valószínűleg ismeri általános iskolából, ez volt az, amiből a többiek simán megcsináltak tornaórán 80-100-at, és még versenyeztek is, hogy ki tud többet, amíg ön vöröslő fejjel ült a sarokban kicsit szomorkodva amiatt, hogy megint nem jött össze a 10.

A fenti videóban a fekvőtámaszon felül lát még egy érdekes gyakorlatot a mellizmok erősítésére, ami kifejezetten ideális azoknak, akik utálják magukat. A gyakorlat lényege ugyanis, hogy önmagunk ellen dolgozzunk.

Kis terpeszben üljön a kanapéra, tulajdonképpen a klasszikus Al Bundy pózt kell felvennie azzal a különbséggel, hogy ne dőljön hátra, illetve vegye ki a kezét a gatyájából, és a sört is tegye le. Ezután a tenyereit helyezze el a térdei külső oldalán, a jobbat a jobb oldalon, a balt a balon, különben nem lesz sok értelme a dolognak. Ezután próbálja meg szétfeszíteni a lábait, miközben a karjával ellentart. Feszítsen egy pár másodpercig, majd engedjen a feszítésből, ezt ismételje addig, ameddig bírja.

Köszönjük, hogy segíthettünk, kezdődhet is az izzasztó tévézés!