Sokszor tapasztaljuk, hogy veszünk egy új ruhadarabot vagy kiegészítőt, amibe beleszeretünk csak úgy, első látásra, aztán jön a fekete leves. Egy, a megvásárláskor jelentéktelen szépséghibának, kiküszöbölhető apróságnak tűnő elem az adott cuccon megkeseríti az életünket, és elrontja az örömöt. Összegyűjtöttünk 10 ilyen ruharészletet, amit a gyártók nyugodtan elhagyhatnának a darabokról, attól azok se csúnyábbak, se használhatatlanabbak nem lesznek. Ön szerint mennyire idegesítőek? Olvasson, és adjon tízest azokra a részekre, amiket annyira utál, hogy egyenesen száműzne, egyet azokra, amiket megtartana!

1. Madzag, más néven zsineg

Zömmel szabadidőgatyáknál és egyes pulcsiknál fordul elő, hogy egy madzagot húznak végig a ruha egyes részein (kapucninál vagy deréktájt), amiket sok ember abszolút nem is használ. Funkciójuk az lenne, hogy szorosabbra húzzák a ruhadarabot, de amúgy semmi mást nem művelnek, csak lógnak és lifegnek. Egy tízes skálán ön szerint mennyire idegesítőek a funkciótlan madzagok?

2. Zsebek alkalmatlan helyeken

A zseb funkciója a mozgást nem akadályozó tárolás. Sok zseb, főleg nadrágok esetében ennek nem felel meg. Női cuccoknál sűrű tapasztalat, hogy a feszülő nadrágok farzsebébe alig fér valami, de egyes nadrágoknál hülye helyekre (lejjebb a láb mentén) is varrnak zsebet. A másik véglet még a jó helyen lévő, de túl mély zseb. Ennél a két verziónál az a gond, hogyha csak egy pénztárcát is rak bele az ember, az folyton verdesi a combunkat, térdünket.

3. Cipzáros bőrdzsekizseb

Szintén uniszex dolog a bőrdzseki, amit – hogy még motorosabb legyen – ciprázos zsebekkel látnak el. A balesetveszély  persze itt is fennáll, ahogy munkatársunk megfogalmazta: „csak arra jó, hogy kikoptassa a táskád, és ahányszor belenyúlsz a zsebbe, felsebezze a kezed". Ha már cipzár, 4/b. pontként megemlítjük, hogy a hátul cipzáros női blúzoknál a hideg fémfogak miatt nem túl jó érzés belebújni egy ilyen cuccba.

4. Inggomb a nyaknál

Mindenki viselt már inget, és majdnem mindenki megpróbálta csutkára begombolni, pláne, ha nyakkendőt is kötött hozzá. Az ingek jelentős hányadánál ilyenkor áll be a fulladás az embernél. A legfelső gombot ugyanis gyakran olyan magasra varrják fel, hogy az ember a testi épségét kockáztatja a begombolással. Ingvásárlásnál kritikus fontosságú a nyakméret.

5. Gomb a farmeren

Minek? Amikor feltalálták a cipzárat, ami ugyan sok más darabon nem praktikus, de a farmer viszont egyszerűen működésképtelen nélküle. Minek gombos farmert gyártani? Főleg a frissen vett nadrágoknál üt be a krach, mert a gombok és gomblyukak még nincsenek kellően összecsiszolódva, így kín felvenni és levenni a nadrágot.

6. Vastag övcsat

Kifejezetten menőn tud kinézni egy vastag, szépen megmunkált és csodás mintájú övcsat, azonban a mérettől függően ennek súlya és mérete van. Az esztétikum ára egyrészt az, hogyha ráhúzunk pólót vagy blúzt, azt ki fogja nyomni, ki fog türemkedni, ami nem túl szép. Másfelől hajolásnál szépen belevág az ember hasába, arról nem is beszélve, hogy érezzük, mennyire lehúz a súlya.

7. Hosszú gatyaszár

Nem hiába hordanak a skótok kiltet, azaz szoknyát, a csapadékos éghajlaton az kevésbé lesz vizes, mint a mi nadrágaink. Főleg a most épp nem divatos trapézgatyákat lehetne kiemelni, amiknek a szára esőben úgy megszívta magát, hogy utána borítékolható volt: a szennyesbe kerül. Ezek a bő gatyaszárak szárazabb időben is felseperték maguk után a talajt, így a kosz mellett idő előtt szétfoszlottak.

8. Rojtok

Egy szintén tök felesleges elem, ami zömmel a női ruhákon és a cowboynak öltöző férfiakén van jelen, a rojt. Egy tényleg funkciótlan dolog, ami az 1. pontban említett lógó és lifegő zsineggel egyetemben felesleges.

9. Melltartópánt

Ezen nincs mit magyarázni, aki valaha volt nő, tudja mennyire irritáló folyton azzal szöszölni, hogy a pánt le ne csússzon, mert akkor azért nagyobb a belátás és a kényelmetlenség is. Van márka, amit kb. a probléma kiküszöbölésére alapítottak, így furcsa, hogy nem jött rá a kínos gondra eddig a többi gyártó is.

Plusz 1. A hónaljrés

A fast fashion konfekcióruhák hónaljrésze is inkább úgy van megszabva, hogy kövesse a divatot és hanyagolja a praktikumot. Sokszor ugyanis túlságosan ki van vágva, és így a női viselő könnyen melltartót villant. Az erre hajlamos viselőknél meg sokszor pont, hogy túl kicsi a kivágás, és hurkázódik a hónaljzsír. Meggyűlt már önnek is a baja egy hónaljkivágással? Szavazzon!