Jackie Kennedy legalább akkora ikon volt, mint elnök férje, ha nem nagyobb. Nemcsak az amerikai kultúrát és divatot változtatta meg örökre, de még most, húsz évvel halála után is inspirációt jelent a tervezőknek és a sztároknak. Íme néhány olyan fogás, amit érdemes ellesni tőle.

Jacqueline Kennedy trendszetter volt a javából, aki, miután beköltözött a Fehér Házba, nem kisebb dolgot hajtott végre, mint hogy a haute couture-t áthozta Európából az Egyesült Államokba. Így az ország már nem Párizsból várta a legújabb irányzatokat, hanem egyenesen a First Ladytől, aki látványosan szakított a korábbi elnökfeleségek stílusával. Miközben imádta a francia divatot és kultúrát, konzekvensen kitartott amerikai gyökerei mellett is. A tiszta vonalvezetés, a lenyűgöző anyagok, és az időtlen sziluettek (majd Jackie Onassisként a bő szárú nadrágok, csíkos felsők, selyemsálak, papucscipők és hatalmas napszemüvegek), vagyis a „Jackie Look” felülemelkedett a múló trendeken, és a mai napig inspirálja a legnevesebb tervezőket is.

Jackie legnagyobb erénye, hogy bár dollárszázezreket költött sikkes összeállításokra, a stílusát az egyszerű amerikai és később európai háziasszonyok is könnyen át tudták ültetni saját életükbe, megfizethető és elérhető lett. 1994-es haláláig kétségtelenül az egyik legelegánsabb amerikai nő maradt, akitől még ma is érdemes tanulni. A HowStuffWorks összeszedte a legfontosabbakat.

1. A gyöngy a lányok legjobb barátja

A fiatal elnökfeleség kifinomult és egyszerű stílusának egyik legfőbb jellegzetessége volt, hogy nem viselt sok ékszert, ha mégis, az sem volt hivalkodó. A háromsoros gyöngysor tulajdonképpen a védjegyévé vált, és a mai napig meghatározó stíluselem a divatban, mint az elegancia megfelelője. Ráadásul nem is kell, hogy igazgyöngy legyen. Ha Jackie-nek jó volt a bizsu, bárkinek az lehet!

2. A fekete-fehér mindig működik

Jackie klasszikus stílusának alapjai voltak a fekete és fehér darabok, gyakran egymással kombinálva, nem véletlen, hogy rengeteg alkalommal fotózták így (és nem csak azért, mert még nem volt színes technika). Szettjeinek jellegzetessége, hogy általában nadrágjai vagy szoknyái voltak fehérek, és inkább felül hordott feketét, mert mint mondta, így el lehet kerülni, hogy az ember pincérnek nézzen ki.

3. A trendi napszemüveg öltöztet

Ha van valami, ami igazán emblematikus kiegészítővé vált az egykori elnökfeleség kapcsán, akkor az a túlméretezett (Jackie O) napszemüveg. Szinte minden alkalommal viselte, amikor lehetett, és minden alkalommal tökéletesen fel is dobta a megjelenését. Állítólag mindig volt pár darab az ajtaja melletti dobozban, hogy bármikor kilép az utcára, kéznél legyen a megfelelő. Érdemes utánozni.

4. A kevesebb mindig több

Jackie génjeiben hordozta ezt a szabályt, így öltözete soha nem volt túlzsúfolt vagy ízléstelen. Bárhol és bármiben jelent meg, azt sugallta kortársainak, hogy az eleganciához nem kellenek luxusdarabok. Elég, ha valaki felpakolja a szekrényét klasszikus és egyszerű darabokkal (mint például fehér nadrágok, fekete testhezálló felsők, méretre szabott kabátok, és csodás kiegészítők), ezeket bártan variálhatja minden alkalomra.

5. Egy jó kiskabát minden szettet feldob

A hatalmas napszemüvegek mellett a méretre szabott, háromnegyedes vagy hosszú ujjú, derékban sokszor megkötött kabátok is alapdarabok voltak a Jackie-stílusban. Nemcsak az alakját hangsúlyozták ki, de kiemelték letisztult külsejét is. Érdemes befektetni egy jó minőségű darabba, hiszen mindenhez felvehető, és még slankít is.

6. Minden hajtípushoz létezik menő frizura

Jackie még durva, vastag szálú hajából is képes volt divatot teremteni, magasra tupírozott, merev bouffant frizurájával, aminek igencsak praktikus oka volt: olyan stílusra volt szüksége, hogy kezelhetetlen hajával is gyorsan boldoguljon. Nyilván ez a vágás ma már kissé nevetségesen hatna, ám a példája követendő. Mindenki találja meg azt a frizurát, ami legjobban illik a hajtípusához, és a legkevesebb gondot okozza a tükör előtt.

7. A méret a lényeg

Legyen a családi neve Kennedy vagy Onassis, Jackie soha nem jelent meg olyan ruhában, ami túl bő, vagy túl szűk lett volna rá. Ehhez nem kell sokat hozzátenni, egy ruha mindig passzoljon tökéletesen az alakra. Ha egy darab annyira tetszik, hogy képtelenek vagyunk elengedni, inkább kérjük egy profi varrónő segítségét, aki majd ránk igazítja.

8. Ki a vállakkal!

Elnökfeleségként akkoriban elég merész húzás volt ujjatlan öltözetekben megjelenni, ám Jackie egyik legjellemzőbb stíluseleme mégis ez lett. Legyen az ruha vagy csak egy felső, bátran mutogatta a vállait, így végül az egykor tiltott viseletből kihagyhatatlan alapdarab lett.

9. Egy kendő bármit elad

Bár kevés olyan nő van, aki ha kendőt köt a fejére, nem úgy néz ki, mintha épp mezőgazdasági munkába indulna, Jackie egyike ezeknek. Bátran használta ezt a kiegészítőt, akár a nyakában, akár a haján, minden méretben és színben, hiszen már akkor tudta jól, hogy nincs az az unalmas összeállítás, amit ne dobna fel egy megfelelően élénk kendő. (A fejre kötéssel csak óvatosan azért).

10. A garbó soha nem megy ki a divatból

Bár nem ő tette híressé, mégis híresen elegánsan viselte, főleg a fekete változatot. Akár nadrághoz, akár egy A-vonalú szoknyához vette fel, Jackie olyan elegáns volt benne, hogy még ma is egyszerűen kihagyhatatlan a gardróbból.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!