Sonkás, szalámis, padlizsános-kovászos uborkás bageleket teszteltünk, a minőségi hozzávalóktól leesett az állunk, de az ártól is.

Budapest belvárosában egyre több helyen kínálják a bagelt, ami ugyan már évek óta kapható például a California Coffee üzletekben, de csak most kezd igazán teret hódítani. Teszteltük a lyukas zsemlét, aminek először forró vízbe tett, majd megsütött tésztája leginkább a nyolcvanas évek sláger péktermékéhez, a zsúrkenyér ízéhez hasonlítható. Sonkás, szalámis, vegetáriánus és édes verzió is kapható, átlagosan 800 forintot kérnek el egy ilyenért – a jó hír az, hogy a laktovega barátokkal is lehet enni, nem kell bénázni a holegyünk kérdéssel. A Velvet szerkesztőségében négy helyről szerettük volna beszerezni a bagelt, de csak két helyről jött össze szerda délelőtt: a Feketében kapható bagelt és a Budapest Bagelt teszteltük, mert a Toldi mozi melletti bageles ugyan 10-kor nyit, de a „kelesztés késett" aznap reggel, így 24 percet kellett volna várni a bagelre. A negyedik hely a Briós lett volna, onnan is a rántottás bagelt szerettük volna tesztelni, de nem akartuk félórát utaztatni a tojást a 35 fokos melegben. Összességében mindenkinek ízlettek a bagelek, de az árát mindenki sokallja. Átlagosan 800 forintba kerülnek, kicsivel drágábbak, mint a gyros és jóval drágább, mint a szelet pizza. De nem is lehet a budapesti éjszakai élet részegeinek ételét látni a bagelekben. Nappalra való szendvics, parkokban való henyéléshez.

A bagel rendes bagelnek tűnik, érezhetően minőségi hozzávalókkal

A bagellel már két éve próbálkoznak Budapesten a kávézók, reggelizőhelyek, mégis úgy tűnik, hogy 2014 lesz a bagel éve: a turistáknak, diákoknak és a városban kószálóknak tökéletes. A bagel elég sok helyen kapható, főleg a turistaútvonalakon, a Bazilika környékén, a kiskörúton és a Kálvin tér környékén, egymás mellett több kávézó (Fekete, California Coffee ) és brunch étterem kínálatában szerepel. Ahogy az lenni szokott a teszten, nem ízlett mindenkinek minden, a többség a Budapest Bagel pármai sonkás szendvicsét szerette leginkább, de az árát sokallták.

„Imádom a kaprot és a koviubit, rendes koviubi volt benne, nem pedig kamu. Kicsit a krémmel kapcsolatban voltak problémáim, néha a camping sajtra emlékeztetett, bár nem volt olyan sós. Az arányok szerintem ideálisak benne, jól lehet érezni minden összetevő ízét, és a bagel is rendes bagelnek tűnik. Az árát sokallom érte, mert elvégre ez egy szendvics" – írta egyik kollégánk a vega padlizsános-uborkás bagelről. Ugyanezt a bagelt kóstolta egy másik kollégánk, aki szerint különleges ez a fajta bagel, de az ízei kicsit erősek. „Nálam a sonkás nyer, az finom volt, és jó könnyű, azt megvenném egyszer-egyszer, de még az is aránytalanul drága szerintem 800 forintért. A szalámis tényleg kicsit hasonlított egy átlag szalámis zsemléhez, az is finom volt, de azt biztos, hogy nem venném meg. A padlizsános különleges volt, aki vega, annak szerintem ideális, bár kicsit talán túl erős ízei voltak. Az édes íz volt az, ami különösen tetszett az egészben, ez különbözteti meg a szendvicstől, és ez is a sonkásban volt a legjobban érezhető!"

A pármai sonkás szendvics a leginkább nyerő: „Nem volt ez rossz. Sőt. Nagyon finom volt, érezhetően minőségi hozzávalókkal, finom sonkával, finom zöldségekkel, finom mindennel. A bajom pedig emiatt nem is az árával lenne, hanem magával a tésztával, ami az egésznek az alapja. Túl kemény, túl száraz, túl semmilyen volt. Vagy csak túl sokáig állt a pultban, és pont egy rossz bagelt fogtam ki. Úgy érzem, hogy ez az a péksütemény, amit frissen szabad csak fogyasztani" – mondta a kolléganő, aki sonkás és szalámis bagelt is kóstolt. 

„Mákkal leszórt szalámis zsemlét ettem"

A bagelek nem ízlettek mindenkinek, van aki szerint a tészta túl édes, és van, aki szerint ez csak egy zsemle azt' kész. „750 forintért ettem egy mákkal leszórt szalámis zsemlét. Persze lehet itt okoskodni arról, hogy más a tészta, de mivel az egészben úgyis a szalámi íze dominál, ezért tényleg semmi komoly különbséget nem érzek. Már az árán kívül persze."

„A sonkás jobban ízlett, de abban volt valami édes alapíz (valamelyik töltelékelemben), ami nem tetszett. A szalámissal az volt a bajom, hogy a krémsajtnak csak zsíríze volt, és az amúgy is zsíros szalámival ez nekem sok. Persze ha mondjuk sörözni mennék bárhová, lehet, hogy pont erre vágynék, de nem az igazi. A valódi probléma, hogy a bagelek mindkét esetben túl édes tésztából készültek. Ha ebből visszavennének, nem lenne baj a tésztával. 750 forintot nem sokallanék egy ilyen szendvicsért, ha a fent említett problémák nem lennének. Laktató, és van benne cucc."

A Fekete nevű kávézóban kapható bagelt nem ott készítik el, hanem kisebb üvegekben adják a hozzávalókat, és külön a bagelt. A tesztelők eleinte ódzkodtak a látványtól, pláne a Budapest Bagel telerakott bageljei mellett, de aztán elnyerte a tetszésüket. Van, aki kifejezetten randikajának ajánlja. „Ez az összeállítós is jó volt, talán ez a legmókásabb és a tésztája is más, sokkal nehezebb, mondjuk egy első randin szerintem jópofa lehet hogy veszel két adagot és összepakolásszátok, ez egy külön program is egyben."