A napokban ért véget a férfidivathetek szezonja: először Londonban, majd Milánóban, aztán Párizsban mutatták be a leghíresebb luxustervezők, mivel próbálják majd a következő utáni szezonban, azaz 2015 tavaszán-nyarán kihúzni a pénzt dúsgazdag vásárlóik zsebéből. A körülrajongott designerek túlkapásait kritizálni már rég nem forradalmi, de még mindig nagyon szórakoztató, úgyhogy mutatjuk is, ezúttal ki volt az, aki szintén nyilván valami szexit, menőt és különlegeset akart, de csak a nevetséges jött össze.

London – MAN

Időrendi sorrendben haladva a londoni férfidivathéttel kezdjük. A brit divatfőváros rögtön egy elég bizarr bemutatóval indult, amiben a srácok mintha sportmelltartóban vonultak volna, de ezt a kollekciót már kiveséztük a Kockahas blogban, és a nevetséges ruhákból tényleg bőséges a kínálat, úgyhogy nézzük helyette inkább a MAN bemutatót, ahol több brit tervező munkája volt látható. Közülük bizonyos Liam Hodges lett rögtön a kedvencünk, ő öltöztette fel a fenti szerencsétlen modellt. De találtunk egy humoros szürke szettet is, ami pizsamának és alsóneműnek is néz ki egyszerre, pedig valószínűleg egyik sem – azt Bobby Abley tervezte. Az összes bemutatóról több képet is kiválogattunk, ha nem kattint, nem lát mindent!

London – Sibling

A sibling szó testvért jelent, de ezt nem nagyon tudjuk összekapcsolni a Sibling nevű márka bemutatóján látottakkal. Mondjuk ezeket a ruhákat semmi mással se nagyon tudjuk összekapcsolni, a kollekció szemlátomást egy külön univerzumban létezik, sőt, talán mindegyik szerelés egy-egy saját külön univerzumban. Előfordulhat, hogy akinek ez tetszik, az pont ezt szereti ezekben a kreációkban: hogy a dolog 100%-ig öntörvényű, és teljesen értelmetlen bármiféle logikát keresni az egészben. Mindenesetre ha a hétköznapi élettel bármilyen módon kapcsolatba próbáljuk hozni mondjuk a tehénfoltos férfikosztümöt vagy a fenti, rosszul sikerült vörös kakasjelmezt, a Sibling kollekciója hirtelen frenetikusan viccesnek (nevetségesnek) tűnik.

Milánó – Vivienne Westwood

Ebben a hatos összeállításban az egyetlen igazán híres név Vivienne Westwoodé. A punkkorszak legendás brit divattervezőnője tett már annyit le az asztalra, hogy őszintén szólva nem igazán illik őt lenevetségesezni, és a divatipar továbbra is ugyanolyan komolyan veszi Westwoodot, mint korábban, holott az örök lázadó designerasszony azért valószínűleg már nem olyan nagy hatású, mint fénykorában. És szemlátomást nem is akar nagy hatású lenni, legalábbis a kollekcióból ez tűnik ki: nem az a lényeg, hogy ki mibe öltözik, hanem az üzenet a lényeg. Vivienne Westwood gyakran próbál valami politikai mondanivalót csempészni a divatbemutatójába, de hogy ezúttal ez mi is, az első pillantásra nem igazán egyértelmű. Valószínűleg a vegetarianizmushoz van köze, de a malacorrból és a Moral Outrage (Erkölcsi felháborodás) pólófeliratból ezt is csak azért tippeljük, mert tudjuk, hogy a tervezőnő korábban is felszólalt a témában. De hogy Vivienne Westwood a húsevés elleni nemes küzdelmet miért pont ilyen göncökben képzeli el, az talán örökre rejtély marad.

Milánó – Tom Rebl

Az olasz tervezők ízése a legkonzervatívabb: ők az izmos, vállas, férfias férfiakat szeretik, vetkőztetni legalább annyira, mint öltöztetni. Nem véletlen, hogy a milánói divathét két leggroteszkebb bemutatóját nem is olasz tervezők rendezték, hanem egy brit nő (a fenti Vivienne Westwood) és egy német férfi, Tom Rebl. Ez a bizonyos Rebl azt írja magáról, hogy az egyéni(es)séget tartja a legnagyobb értéknek, és ez talán segíthet értelmezni a jövő nyárra tervezett kollekcióját: ha ezt valaki felveszi, akkor az illető tuti egyéni lesz, mert más bizonyára nem vállalja be ezeket az előnytelen fazonokat, és vígjátékkelléknek is beillő szemüvegeket. Mondjuk ha jobban belegondol az ember, a tömegből való kiemelkedésnek azért van más eszköze is a nevetséges öltözködésen kívül, és ezt a gondolatot máris megköszönhetjük Tom Reblnek. A ruhái tényleg inspirálóak, bár inkább gondolkodásra inspirálnak, nem arra, hogy az ember felvegye őket.

Párizs – Juun J

A három nemzet közül a legőrültebbek a franciák tudnak lenni, és az idei párizsi férfidivathéten megint kitettek magukért, igaz, a legextrémebbek itt sem a tősgyökeres franciák, hanem az idegenlégiósok voltak. A bőség zavarával küszködve először is a Juun J-t választottuk, elsősorban a frizura miatt. Az összes modellt ugyanolyanra fésülték: középen szétválasztott, kétfelé nyalt haj. Ilyen séróval még George Clooney vagy Brad Pitt is úgy nézne ki, mint aki most jött a bohóciskolából, hát még, ha felvenne hozzá egy sztanioljoggingot vagy egy vállrejtő kimonót.

Párizs – Thom Browne

Válasszon egyet a hatból! Melyik tetszik a legjobban?

És végül kérjük, tekintsen meg pár példát arra, hogy milyen ruhadarabokat tervezett Thom Browne a 2015. évi tavasz-nyári szezonra! Ez az a pont, ahol az ember nem hiszi el, hogy ez tényleg egy igazi divatbemutató, nem csak valami paródia. Minden nagyon színes, nagyon fura alakú, a modellek többsége valami selejtes játékfigurára emlékeztet, miközben az átlátszó, de kifestett maszkok a legperverzebb horrorfilmeket idézik. Ha jövőre tényleg így fognak kinézni az emberek, akkor nagyon szórakoztató évünk lesz, de sajnos (=szerencsére) minimális a valószínűsége annak, hogy Thom Browne divatbemutatója komolyabban trendet teremtett volna. Vagy önnek mégis tetszik ez a bemutató? A heti trendben mindig a kedvencre kell szavazni, és ez nincs másképp most sem! Válassza ki, hogy a hat közül melyik az, amelyik még a legjobban tetszett, és klikkeljen egyet a név mellé! Tartózkodni nem ér!

Ön most bizonyára élményekkel gazdagodott. Megosztaná velünk? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!