Bejelentette a Showtime nevű csatorna, hogy folytatják a Twin Peakset . A világ legjobb sorozata eredetileg 1990 tavaszától 1991 nyaráig ment Amerikában a tévében fenomenális sikerrel. Nem sokkal később nálunk is lement, és el is terjedt az a szólásmondás, hogy „véged lesz, mint a Twin Peaksnek”. A sorozat ugyanis azóta is lezáratlan, a második évad végén az (eddig) utolsó rész végén Cooper ügynököt megszállja Gyilkos BOB szelleme. Innen kellett volna folytatódnia a sztorinak 1991 őszén, de erre az ABC csatorna döntéshozói már nem voltak kíváncsiak. A közönség azonban nem felejtette el, mennyire szerette Laura Palmer és szülővárosa történetét, és a Showtime valahogy most összehozta, hogy az eredeti kreátorok, David Lynch és Mark Frost az eredeti színészek többségével náluk folytassa a Twin Peakset egy harmadik évaddal, 2016 januárjától. A szívünk azt mondatja velünk, hogy ez az elmúlt 25 év legjobb híre, az eszünk azonban kicsit mást mond. Hogy mit, az alább olvasható. Íme 7 ok, amiért az új Twin Peaks valószínűleg már nem lesz az igazi.

1. Frank Silvát elvitte a HIV – Frank Silva díszletezőként dolgozott a Twin Peaks első részének forgatásán. Túl későn vették észre, hogy egy kulcsjelenetben az arca belekerült a filmbe: egy tükörben látszódott Laura Palmer anyja ágya fölött. David Lynchnek ezen kívül az is feltűnt, milyen borzongató látvány, ahogy a nagydarab és brutális arcú Silva díszletezőként Laura Palmer tip-top kis szobájában mozog. Innen jött az öltet, hogy a színészi tapasztalattal nem igazán rendelkező Silvának kreáljanak egy szerepet, és ebből született meg Gyilkos BOB, aki minden gonosz egyszemélyű megtestesítője, ami egyben azt is jelenti, hogy ha úgy vesszük, igazából ő a sorozat főszereplője. Szóval nélküle nagyon nehéz Twin Peakst elképzelni. Frank Silva azonban a HIV áldozata lett 1995-ben, így ő biztos nem szerepelhet a folytatásban. (1996-ban elhunyt egyébként a Pete Martellt alakító Jack Nance is.)

2. A színészek meg- vagy kiöregedtek – Az eddigi Twin Peaks-részek legutóbbi újrakiadásakor összegyűlt egy csomó régi szereplő, itt meg lehet nézni őket újra. Jó hír, hogy ha erre az eseményre elmentek, akkor nyilván szerepet vállalnak majd a folytatásban is. Kevésbé jó hír, hogy talán Mädchen Amick kivételével már nem ragyognak úgy, mint 25 évvel ezelőtt. A Dale Coopert alakító Kyle MacLachlan azóta megjárta a Született feleségeket, és a karizmatikus ifjú detektívnek már nyilván csak valami megfásult verzióját játszhatja majd. Érdemei elismerése mellett nyilvánvaló, hogy Michael Ontkean se alkalmas már arra, hogy Twin Peaks rendőrfőkapitányságát vezesse, szóval új és jó színészek is kellenek majd ahhoz, hogy ezt az egészet elvigyék a vállukon. Új és nagyon jó színészek.

3. David Lynch fárad már – Amikor a Twin Peaksnek nekilátott, David Lynch egy viszonylag fiatal filmrendező volt, tele ötletekkel és kreativitással, bizarr meglátásokkal és groteszk humorral. A sorozat előtt már több remekművet kiadott a keze alól, és sikerszériáját vagy tíz évig folytatta a Twin Peaks után is. Egészen a 2001-es Mulholland Drive-ig. Az azóta eltelt másfél évtizedben ugyanis csak 1 db filmje volt, de az is minek. Ez volt az INLAND EMPIRE, amit ennek a cikknek a szerzője minden rajongása ellenére is csak azért volt képes végigülni, mert félúton sikerült bealudnia a vetítés közben, és a kb. negyed órás szunyával rápihent a második felvonás vontatottságára. Rövidebben: David Lynch már nem a régi, és nem valószínű, hogy most a Showtime ajánlata következtében hirtelen újra megtáltosodik. Mondjuk nem is kizárt.

4. A tanítványok a mesterek fejére nőttek – A Twin Peaks azért okozott földindulást 1990-ben, mert annyira elütött mindentől, amit addig a tévében lehetett látni. Ami akkor sokkolóan eredeti volt, az hála Istennek 25 év alatt észrevétlenül a normává vált. Sőt, a Twin Peaks-színvonal csúcsát megközelítő minőséget a mostani tévégyártók sokkal megbízhatóbban tudják hozni manapság, mint ahogy David Lynch és Mark Frost hozta annak idején.

Kegyesen meg szokás arról feledkezni, hogy a Twin Peaksnek azért lett olyan hamar vége, mert a második évad felétől drasztikusan csökkent a nézettsége. És a nézettség azért csökkent olyan drasztikusan, mert a minőség hihetetlenül nagyot esett azután, hogy kiderült, ki ölte meg Laura Palmert, és a kreátorok képtelenek voltak valamerre továbbvinni az egyre szétesőbb cselekményt. A vége felé teljes részek voltak már, amik vagy csak uncsik, vagy kifejezetten idegesítően rosszak voltak.

Manapság hemzsegnek az olyan sorozatok a tévében, amik legjobb pillanataikban megidézik a Twin Peaks zsenialitását, de legrosszabb pillanataikban sem olyan irritálóan eredetieskedők és nemviccesek, mint például a fenti Twin Peaks-jelenet. Szóval a tanítványok mára sokat tanultak Lynch és Frost hibáiból – csak reménykedhetünk benne, hogy maguk a mesterek is jobbak 25 évvel ezelőtti önmaguknál, különben ezúttal alul fognak maradni.

5. Hogy passzol majd az egész a XXI. századba? – Ugye fontos kérdés, hogy mikor játszódjon az új évad. Elvileg folytatódhatna a legutolsó rész másnapján (eddig minden rész egy-egy napot haladt előre az időben 1989. február 24-hez képest), de akkor elég nehéz lenne megmagyarázni, miért öregedett mindenki 25 évet egy éjszaka alatt. Így aztán a készítők a bejelentés szerint a másik opció mellett döntöttek, hogy az életben eltelt negyedszázad a sztori folytatása szerint is eltelt, és az új részek a jelenben játszódnak majd. Ebben az esetben azonban Twin Peaksbe be kell vezetni az összes technológiát, ami 1989. óta az életünk részévé vált. Ön el tudja képzelni, ahogy Audrey Horne az okostelefonjáról twitterezik? Hogy James egy Facebook-posztban szakít Donnával, Bobby pedig a Tinderen keres új csajt, miután Shelley-ből kiábrándult? És főleg hogy Cooper ügynök a diktafon helyett voicemail-üzeneteket hagy Skype-on a titokzatos Diane-nek? Valahogy nagyon nehéz elképzelni, hogy illenek majd ezek a dolgok a Twin Peaks világába.

6. Sorozatfolytatások még sose voltak sikeresek – Egy másik legendás sorozatot, a Dallast is folytatták most a legutóbbi időkben. Az új Dallast nagy várakozások előzték meg, az első pár részt meg is nézték egész sokan, aztán a dolog szép lassan és izgalommentesen befulladt, bár összesen három évadot ért meg. Most szeptember végén szép csendben az új Dallasnak is vége lett. Esetleg a Star Trek kivételével még nem nagyon volt rá példa, hogy egy félbehagyott sorozatot ugyanolyan sikerrel tudjanak folytatni évekkel, főleg évtizedekkel később. Semmi sem lehetetlen, de sajnos a papírforma szerint a Twin Peaksszel sem fog sikerülni a duplázás.

7. Túl nagyok az elvárások – A Twin Peaks léte sok gyönyörűséges véletlennek köszönhető, ettől lett a végeredmény olyan egyedi és sikeres, ezért mondják rá 25 év elteltével is, hogy a világ legjobb sorozata. David Lynch és Mark Frost szinte kimondott feladata az most, hogy a Twin Peaks folytatásával megint forradalmasítsák a televíziózást, ugyanúgy, mint a '90-es évek elején. Biztos, hogy az ilyen eltúlzott elvárásokhoz képest az új Twin Peaks csalódás lesz, és nem fogjuk tudni a felélesztett sorozatot ugyanúgy önmagához mérni, mint ahogy azt egy szokásos tévés újdonsággal tennénk. Ha az új Twin Peaks a világ második legjobb sorozata lesz, az is csalódás lesz a régi epizódokhoz képest.

Szóval érdemes áthangolni a várakozásainkat: ne számítsunk egy ugyanakkora durranásra, mint anno. Ne egy újabb olyan misztériumot várjunk, mint ami a fiatalságunkat akkoriban teljesen átváltoztatta, mert ez nem fog megismétlődni. Az új Twin Peaks legfeljebb azoknak fog tetszeni, akinek nincsenek túl nagy elvárásaik – például azért, mert elolvasták ezt a cikket, és szembenéznek a tényekkel.

Valószínűleg jó lesz az új Twin Peaks. Csak nem olyan igazán, eszméletlenül, megismételhetetlenül jó, mint a régi.