Videoklip a még meg sem született magzatról - ez az új divatőrület, amely végigsöpör az Egyesült Államokon és Nyugat-Európán, a gyermeket váró és jómódú párok akaratából.

A terhesség során ma már teljesen megszokott, s rutineljárásnak számít, hogy a nőgyógyászok ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik, normálisan fejlődik-e a magzat. A számítógép képernyőjén látott képekből azonban csak a hozzáértő szem tud bármit is kivenni, a boldog szülők alig-alig.

Meghonosodni látszik viszont egy új módszer, amely futótűzként terjed az Egyesült Államokban, s mostanra Nyugat-Európában is meghonosodott: a "négy dimenziós ultrahangos képalkotás", amellyel a szülők tökéletes képet kapnak jövendőbeli gyerekük formájáról, arcáról. "Olyan ez, mint egy családi videó - csak épp a főszereplő még az anyja hasában van" - lelkendezett az első ilyen brüsszeli központ létrehozója.

A kis drága

A központ alkalmazottjai hangsúlyozzák, hogy ők nem orvosi szolgáltatást nyújtanak. A vizsgálat célja nem az esetleges rendellenességek felderítése, azaz a náluk tett látogatás nem helyettesíti a hagyományos nőgyógyászati vizsgálatokat. Ezt a különbséget mutatják már a külsőségek is: a fehér orvosi köpeny itt ismeretlen dolog, s a szülők hatalmas plazmaképernyőn nézhetik az anyaméhben fejlődő magzatukat, majd - 20 perces vizsgálat után - egy DVD-lemezzel távozhatnak, amelyre az összes felvételt rögzítették. A szolgáltatásért persze fizetni is kell, de a DVD-re kiírt mozi ára erősen változól. Belgiumban például már 150 euróért (kb. 36 ezer forint) juthatnak hozzá a babáról készült videokliphez a boldog szülők, míg egy angol klinika honlapján már 190 fontért (közel 70 ezer forint) hirdeti ugyanezt. Itthon ugyanezt már 10 ezer forinttól kínálják a rendelők és klinikák.

A negyedik dimenzió rejtélye

A négy dimenziós vizsgálat a valóságban persze három dimenziót jelent, a negyedikkel a mozgást jelölik. Ez a módszer azért népszerűbb a hagyományos ultrahangnál, mert már a szülés előtt, 5-7 hónapos korban kiváló képeket ad a magzat külsejéről, körvonalairól. Így nem csoda, hogy a jövendőbeli szülők lelkendezve nyilatkoznak a módszerről, s boldogan távoznak a vizsgálat után, kezükben a "családi videoklippel".

Mellékhatások nélkül?

Orvosi körökben azonban vannak bizonyos aggodalmak amiatt, hogy vajon ez a pótlólagos ultrahang-terhelés (főleg, ha a vizsgálatot többször is megismétlik) nem okozhat-e kárt a magzatban. Bár egyelőre egyetlen adat sem támasztja alá az ultrahang káros hatását, a francia orvosi kamara nemrég olyan állásfoglalást hozott nyilvánosságra, hogy az ilyen vizsgálatokat csak orvosi célokra szabad használni. A módszer hívei viszont arra hivatkoznak, hogy például az Egyesült Államokban sok nőgyógyász már eleve minden hónapban elvégeztet a terhes nőknél egy-egy ultrahangos vizsgálatot, s ebbe a sorozatba nyugodtan beleférhet ez is.