horoszkóp

Diszperzites vödör tollas kalap vagy sajtreszelő énekruha?

2009.03.01. 19:26
Ezen a héten kicsit elrugaszkodtunk az átlagos heti trend témáktól, többek között azért is, mert az Operabál-dömping a mi gyomrunkat is megfeküdte. A budapesti Gödör klubban a hétvégén tartott Világveleje fesztivál szombati alternatív divatbemutatóját szeretnénk most önöknek megidézni. Döntsék el, melyik elmebeteg kreáció sikerült a legjobban!

A P'Andiciel fiktív divatmagazin fiktív divatbemutatóján jártunk, ahol először wellness-ruhákkal szórakoztatták a közönséget, majd hagyományos estélyis tour következett. A wellness-ruhák pontos mibenlétére nem sikerült rájönnünk, de csodaszép darabok voltak, az biztos. Az estélyi ruhás vonulásnál viszont a földtől elrugaszkodott fantázia precízen kordában tartott végtermékeit láttuk: ötletes darabokat, anélkül, hogy túl nagy túlzásokba estek volna.

Sajtreszelő

Ez a ruha még nem képezte részét a hivatalos bemutatónak. A divatparádénak nagyon szép keretes szerkezete volt: egy háromfős zenekar az egész elején és a végén is előadott egy-egy számot Először Iggy Pop I wanna be your dog című számát valami nagyon perverz, de ugyanakkor csodás feldolgozásban. A végén meg a White Stipe Seven nation army-ját. A zenekar másik két tagja is szépen felöltözött egyébként. Volt egy afroparókás, félmeztelen, a mellkasán fekete, rajzolt szívet viselő fiú Fender Telecasteren, és egy másik lány, aki pirosban volt, kávéfőzőt viselt gázlángos csizmával, és egy Gibsonon játszott, meg vékony hangon vokálozott. És a képünkön látható énekes a príma sajtreszelő öltözékben.

Csipkecsoda

Az első ruhánál (itt láthatják balra) még nem tudtuk eldönteni, hogy megérte-e két órát várni a Gödörben és kicsit megismerni ezalatt Frenk munkásságát, aki koncertezett a bemutató előtt. Frenk egyébként nagyon jól összefogja a zenekarát, ügyesen instruálja a tagokat a koncert alatt, és az egészen vad csípőmozgásával, meg a színpadi jelenlétével teljesen fanatizálja az első sorban epekedő lányokat. El sem tudjuk képzelni, mit élhettek át szegények az utolsó, Sex and Drugs and Rock & Roll refrénű szám alatt, amikor Frenk hangja visszhangozva üvöltötte, hogy szex. Szóval ezen a ruhán láthatjuk a csipke szinte mindegyik felhasználási módját, a melldísznek használt alátéttől kezdve a fejfedőként funkcionáló bugyiig.

Piros zöld

Az egész bemutató maga volt az agybaj, és nagyon jó kontrasztot nyújtott a Gödör Világveleje fesztiválra érkező közönsége alapvetően szolid, sötét ruhákban, kicsit spiccesen a kifutón zajló őrületnek, és a néha értelmezhetetlen ruháknak. Ehhez persze jól jött az is, hogy nagyon gondosan válogatták össze a bemutató alatt hallható zenéket. Szép óvatosan húzták be a közönséget a végletesen szürreális eseménybe. Először Molokóval, vagy valami rá nagyon hasonlító zenével térítettek. Az itt látható képet meg még mindig nem tudtuk értelmezni. A színösszeállítás a karácsonyt idézi, a paróka és az elkent rúzs Heath Ledgert és Jokert, a ruhára húzott bugyi meg Batmant.

Plazmaember

A wellness-ruhák valamennyire a nedves közeg irányába tartottak. Fürdőruhák, gumikesztyűk, ilyesmik jellemezték a kollekciót, amit talán a képen látható, béna tippjeink alapján kétszemélyes gumimatracba öltözött férfi koronázott meg. Kifejezetten praktikus viselet lehet nagyon esős időben. Egyrészt felhívnánk a figyelmet a ruha hátsó falának, ha jól látjuk szép, halas mintázatára. Másrészt érdemes megfigyelni azt is, milyen hanyagul vágtak a modellnek légzőnyílást a ruha elején. És miközben egyre nőtt a káosz, szép lassan zenében is távolodtunk az evilági dolgoktól. Következzen egy újabb hangulatfestő dal a bemutatóról: Portishead - Machine Gun.

Piktorok a palotában

Amikor már kezdett volna kicsit unalmassá válni a hanyagul színpadra álmodott wellness-ruhák sokasága, bejött a kifutóra az estet megnyitó konferanszié és bájos segítőtársa, egy magát svédnek mondó magyar hölgy. Azt meg minimum a Picasso kalandjai óta lehet tudni, hogy az abszurd és a svéd szavak nagyon közel vannak egymáshoz a szótárban. A két tour közötti szünetben tombolán kisorsoltak egy szerencsésnek egy sokkterápiás kezelést egy wellness-központban, majd jöttek a remek estélyik. A szivacsokból és rongyokból kirakott szoknya fantasztikus, de a diszperzites vödörből és ecsetből készített tollas kalap még annál is ötletesebb.

Fonalkirálynő

Ha néha azt hittük volna, hogy csak úgy hanyagul összedobott, inkább jó ötletből, mint kemény munkával készített ruhákat láthatunk a bemutatón, akkor mindig jött egy-egy nagyon ötletes, iszonyú melós darab. Mint a képen látható, a Burda magazin egykori kötéskultuszának emléket állító pompás estélyi. A kötött estélyi már magában nagyon jó ötlet, de a ráaggatott fonalgombolyagok nagyon jól feldobják, a fonalkalap meg különösen jó választás. És annak ellenére, hogy talán minden fellelhető fonalszínnel találkozhatunk ezen a ruhán, a színek szépen harmonizálnak egymással. Apró érdekességként meg felhívnánk a figyelmet a hatalmas gombolyagfürtöket szépen ellensúlyozó kis gombolyagszigetre a ruha jobb oldalán, szinte észrevétlenül billenti helyére az egyébként megdőlő kompozíciót.

Péksüteményruha

A személyes kedvencünk az előző fonalas megoldás volt, de nem tudjuk határozottan arra mondani, hogy a legjobb, mert ez a péksüteményes legalább annyira tetszik. A felhasznált péksütemények nagy változatossága külön kiemelendő, ahogy az is, hogy kakaós csigából milyen sok mérettel találkozhatunk a képeken. Nagyon szeretjük ezen a ruhán a sokszor méltatlanul lenézett briós feltűntetését, valamint a csokis corn flakesből készített pántot a talán pilótakeksz díszítéssel. Az egészet viszont a kis kalap koronázza meg, ami elsőre könnyedén elmenne a húszas-harmincas évek divatjának megfelelő kis kalapnak is, első pillantásra szinte észrevehetetlen, hogy kakaós csigából van.

Rizsporos toalett

Az estélyi ruháknál megfigyelhető volt a XVIII. - XIX. század francia divatjának túlsúlya, kezdve a tollas kalapos párocskával az elején. A bemutató vége fele Madame Pompadourt és a romlott, parókás nemesi szalonokat idézte ez a férfimodell. A rizsporos parókára ráerősítettek egy halvány, najó, fehér sminkkel. Remek a ruha anyaga és annak funkciója, valamint a korabeli viselők társadalmi helyzete közötti ellentét. A nemesi ruhát a legkevésbé nemes anyagokból, vécépapír gurigákból, rongyokból és ránézésre valami durva, vászonszerű anyagból készítették el. Ennyit a pompáról, ennyi csillogás mindenkinek juthat. A kedvenc momentumunk a ruhán a gondosan beirdalt gurigából készített frufru.

Buborék és száj

Az estélyi ruháknál is beköszönt a wellness-kompozícióknál megfigyelhető vizes vonal. A franciáknál maradva, a hatalmas, szájat formázó sapka meglepően hasonlít az 1789-es forradalomkor megismert sans-culotte-ok piros, oldalra csapott sapkáira. A ruha viszont a színének és a díszítésnek köszönhetően sokkal inkább valami nedves helyre, esetleg buborékozó vízre emlékeztet. Fényképen még jobban is érvényesülnek a megcsillanó műbuborékok a tengerzöld estélyin. Ha már a víznél tartunk ismét, a bemutató alatt többek között megszólalt még az egyébként fantasztikus Édes vízi élet című film szintén fantasztikus betétdala is. A hatalmas száj alakú sapka meg többek között az Édes vízi élet egyik jelképének számító piros halászsapka absztrakt megidézése is lehet.