Melyik a zenetörténelem legrosszabb frizurája?

mm
2009.03.15. 14:15
Heti trendválogatásunkban a zenetörténelem legkínosabb frizuráit keressük, de leginkább arra a kérdésre a választ, hogy Balázs Pali fürtjei tényleg minden jóérzésű ember retináit kiégették, vagy azért van nála rosszabb? Mondjuk Kozsó, vagy a Tokio Hotel, vagy a Prodigy vagy az Anti Fitness Club.

Persze, a showbusiness-ben dolgozóknak egy csomó iszonyú ciki dolgot elnézünk, sőt egy csomó iszonyú ciki dologból csak azért lesz hosszabb - néha hál’ Istennek - rövidebb időre divat, mert valami ismert arc viselni kezdte. Egy előadó karizmájának fontos része a frizura, ezért nem is csoda, hogy rengeteg iszonyú torz fejű gyerek szaladgál az utcákon, csak azért, mert éppen aktuális kedvencük nem talált magának egy Gedeon bácsit.

Ezeket a mellélövéseket, túlkapásokat, ízlésattakokat szeretnénk különleges Heti trend összeállításunkban feltárni, és mivel alapvetően zenészekről lesz szó, a szokásoktól eltérően nem képeket, hanem klipeket mutogatunk.

David Bowie és a Bundesliga

Első körben kénytelenek vagyunk a bundesliga frizurának emléket állítani. Tom Jonest kell kiemelnünk, mert ő a felelős mindenért, az elsők közt volt, akik a hatvanas évek végén így nyomultak. Sajnos róla viszont nem találtunk olyan képet, amin nyíltan vállalja a haját. Persze David Bowie is kerülhetne mellé a börtönbe, hiszen a hetvenes években nagyon támogatta ezt a viseletet. De az a jó ebben a méltán ciki frizurában, hogy stílustól függetlenül lehet osztani vele a zenészeket: ilyet hordott Bono – aki egy interjúban azt mondta, Bowie miatt volt –, James Hetfield a Metallicából, Mark Knopfler a Dire Straitsből és Michael Bolton is.

Bill Kaulitz – Tokio Hotel

Bill Kaulitz a Tokio Hotel énekese 1989-ben született, így még pont lehetnek halvány emlékei Sonicról, a SEGA játékgépein elhíresült sündisznóról, annak fénykorából. Ami viszont jól áll egy kék színű, nagyon gyors sündisznónak, nem biztos, hogy jól áll egy zenekar énekesének, és erre Kaulitz remek példa. És persze tegyük hozzá, hogy az egész igazán kínos attól lesz, hogy a kihúzással, fehér tincsekkel együtt stíluselemekben túl sűrű lesz az egész frizura.

Keith Flint – The Prodigy

Keith Flint a The Prodigy - azt azért túlzás mondani, hogy - énekese, mindenesetre, a legtöbbet beszélő tagja. Egész pályáján keresztül vonzódott a beteg hajakhoz. A The Prodigy első nagy slágere többek között Flint extrém kinézete és leginkább a Batman Jokerére emlékeztető haj miatt szólt akkorát a kilencvenes évek közepén. Nehezen választottunk stílust Flinthez, mert szinte minden frizurája botrányos a maga nemében, és éppen ettől zseniális, kezdve a mostanában divatos, oldalt felnyírt, bizonyos szögekből Hegedűs D. Gézát idéző darabbal.

Eminem

Eminem hajáról nehéz bármit is írni. Annyira egyszerű, mint egy zsák szög, és a Stan című videoklipben még az is látszik, hogy miként készülhetett a frizura: behajolni a csap fölé, és csoroghat a hidrogén-peroxid. Eminem a vágásnál sem esett túlzásba, ennél csak a sima gépi nyírás egyszerűbb, de ott azért megvan a katonás romantika. Ez a frizura csak simán igénytelen első ránézésre.

Kozsó

Szükséges Kozsó hajáról bárkinek is bármit mondani? Aki tudja, tudja, aki meg nem tudja, jobb, ha nem tudja. Legyen itt inkább egy pár sor ebből az lenti remek slágerből: Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nahna rikho! Ihni Kohei!…

Balázs Pali – Soltész Rezső

A göndör haj parnasszusán trónol Balázs Pali és Soltész Rezső, egész egyszerűen képtelenek vagyunk választani közülük. Soltész picit korábban, Balázs picit később botránkoztatta meg a közízlést ezzel a frizurával. Közeli rokona ez a viselet a bundesliga-sérónak, mondhatni egy leszármazottja. Soltész felismerte, hogy haja felett már elszállt az idő, ezért a poros frizurát jó néhány évvel ezelőtt egy a korának megfelelő darabra cserélte.

Edvin Marton

A XXI. század gombafrizurája az, ami Edvin Marton fejét ékesíti, hasonlóan az alábbi klipben szereplő Jevgenyij Plusenkóhoz, és Pély Barna hajának néhány stációjához. Leginkább mégis a Stradivariuson játszó és Porschéval közlekedő vállalati hegedűsre jellemző ez a legófigura-szerű, fejre cuppanó, mégis a Playmobil-bábuk trendiségét idéző frizura.

Anti Fitness Club

Kollektív nevezést kap az Anti Fitness Club csapata, mert nem tudtuk kiválasztani, hogy a tagok közül melyik legyen az, aki a túlzásba vitt hajbeállítási procedúrája miatt bekerüljön a válogatásunkba. A zenekar imidzsének jót tesz, ha a tagok valamennyire hasonlítanak egymásra stílusban, ráadásul még figyelemfelkeltőek is, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó is az a kinézet. A precíz munkával, gondos zselé és hajlakkhasználattal előaállított káoszhatás nem a mi világunk. Ha a haj a szembe lóg, vagy össze-vissza áll, akkor az ne mérnöki munka, hanem fárasztó hétköznapok eredménye legyen.