Őssejt-beültetéssel visszanyerhető a látás

2004.10.29. 15:58
Amerikai tudósok sikeresen visszaadták egy idős nő látását úgy, hogy egy abortusszal eltávolított csecsemő szeméből kivett őssejtet ültettek be az idős páciensnek.
Elisabeth Bryant egy abortusszal elvett embrió retinájából kinyert sejtnek köszönheti, hogy újra lát. Az operációt végrehajtó orvosok eleinte attól tartottak, hogy a műtét eredménye nem tart hosszú ideig, de félelmük egyelőre nem igazolódott be. A kísérleti jellegű beavatkozás előtt a hatvanhárom éves Elisabeth a bal szemére egyáltalán nem látott. "Már látom az emberek szemét, orrát, és száját" - nyilatkozta a beteg a New Scientistnek. Amerikában eddig összesen hat rossz szemű embernek adták vissza a látását ezzel a módszerrel.

Etikai aggodalmak

A louisville-i egyetem kutatóinak a sikeres beavatkozás miatt érzett örömébe vegyül egy kis félelem is: attól tartanak, hogy a kritikus szemlélődők azt fogják hinni, hogy támogatják az abortuszt - olvasható a New Scientist magazinban. Az angol törvények szerint az ember nem szülhet és nem is ölhet meg gyereket a saját maga érdekében. Az Egyesült Államokban azonban ilyen törvény nem létezik.

Állatból is ki lehet nyerni

Dr Robert Aramant, aki ezt a metódust kifejlesztette a louisville-i egyetemen, elmondta: "Mi csak megmutattuk, hogyan lehet egy gyógyíthatatlannak hitt betegséget visszafordítani."

Norman Radtke, a sebész, aki a beavatkozást elvégezte aggodalmát fejezte ki az ügyben, hogy az emberek azt gondolják, majd,hogy ők az abortuszt támogatják. A csapat egyébként az illetékes felügyeleti szervtől - a Food and Drug Administrationtől - engedélyt kapott arra, hogy még több beavatkozást hajtsanak végre kevésbé előrehaladott állapotban lévő betegeken.

A hét elején torontói kutatók bejelentették, hogy felnőttek retinájából kivett őssejtek is képesek elindítani a beteg szemben azt a folyamatot, ami a gyógyuláshoz vezet. Igaz, ezt a módszert még csak állatokon tesztelték, de a tudósok reménykednek benne, hogy emberekre is alkalmazható.

Fő az etika

David Wong, a szemészek tudományos gyűlésének elnöke elmondta: "Mi, szemészek örömmel fogadunk minden olyan fejlesztést, amivel lehetőség nyílik az olyan betegségek gyógyítására, mint a festékes szemideghártya-gyulladás vagy a szem ideghártyájának bármely megbetegedése.

Az etikai bizottság szóvivője azonban elmondta: "Teljesen felesleges terhességmegszakítás során elhalálozott csecsemőkből kivenni az őssejtet, ha egyszer az más módon is megoldható."