horoszkóp

Vacsorára meghalunk mind

ef
2007.08.14. 09:10
Ha mániákusan nézegeti az ételek csomagolását vagy teljes hidegvérrel bármit a bevásárlókosárba dobál, akkor is nagyjából ugyanaz a végeredmény: egy átlagos reggelivel minimum háromféle adalékanyagot megeszik az ember. A citromsavról csak tévedésből hiszik, hogy rákkeltő, a többségről viszont nem bizonyították be az ellenkezőjét. Ne lepődjünk meg, ha viszketni kezd a bőrünk a reggeli után.

Az adalékanyag-para legkézenfekvőbb megoldásának az tűnik, hogy az ember olyan ételt vásárol, aminek tudja ellenőrizni az összetételét, hogy honnan származik, és jó esetben némileg kiismeri magát az adalékanyagok dzsungelében. Csakhogy például a pékárukról nem lehet kideríteni, hogy milyen adalékokat tartalmaznak, a zöldségekről és gyümölcsökről pedig nem tudhatjuk, hogy milyen növényvédő szerek vannak bennük. Bevásároltunk néhány átlagos reggelire való ételt egy hagyományos boltban és egy bioboltban is, és szakértő segítségével megvizsgáltuk, hogy kell-e rettegnünk a bennük levő adalékanyagoktól, vagy nem.

Bakony epres túrókrém

Összetevők: tej, tejszín, cukor, baktérium színtenyészet, zselatin, stabilizátor (E 1422, guarmag liszt, E 450), oltóenzim, gyümölcskészítmény (20 %): eper, szacharóz, stabilizátor (E 440, E 1422), színezék (eperkoncentrátum, céklavörös), természetazonos aroma, savanyúságot szabályozó (E 331, 333, 330).

Kezdjük az E 450-nel, ami a difoszfátokat (pirofoszfátok) takarja. Szentvári Lukács Gábor, az E-szem Fogyasztásvédelmi és Tájékoztatási Alapítvány vezetője szerint ezek sokat kritizált adalékanyagok. "A hivatalos álláspont az, hogy gyanú van, de bizonyíték nincs. Azt tartják a foszfátokról, hogy megzavarják a kalcium-anyagcserét." Ez főleg tejtermékeknél okoz gondot, mert hatásukra kevésbé veszi fel a szervezet a kalciumot, mivel összetéveszti a foszforral, amiből az adalékanyag miatt több van. Egyébként pedig a gyerekek hiperaktivitásával is összefüggésbe hozzák.

Az E 440, azaz pektinek térfogatnövelők és zselésítő anyagok. Nem különösen veszélyesek, narancs héjából készítik általában. A gyümölcshéj viszont felveti az alapanyagok problémáját: az adalékanyag alapanyaga is lehet szennyezett, hiszen például a narancshéj tartalmazhat többféle növényvédőszert. Szentvári Lukács Gábor itt utalt a dioxinbotrányra: a guar gumi általánosan használt térfogatnövelő, ami azért vált veszélyessé, mert egy környezeti méreganyaggal, a rákkeltő dioxinnal fertőződött.

Az E 330, azaz a citromsav szintén általános adalékanyag, és bár sok helyen megjelent róla, mégsem karcinogén. Viszont allergiát okozhat azoknál, akik a penészgombára allergiásak. Az e-szam.hu weboldal szerint "iparilag a citromsavat biotechnológiai úton penészkultúrák felhasználásával állítják elő. A panaszokat a penészek a termékben maradó spórái okozhatják". Emellett pedig fogszuvasodást okoz, főként az üdítőkre igaz ez, mert ott nagyobb koncentrációban van jelen.

A túrókrém emellett tartalmaz E 331 és 332 adalékanyagot: nátrium- és kálium-citrátot, amelyek citromsavból készülnek. A szakértő maga is megkérdőjelezte, hogy vajon miért kerül egy termékbe ilyen sok féle savanyúságot szabályozó anyag.

Medve Light

Összetevők: víz, sajtok, vaj, tejpor, emulgeálók, sók (E 339 - NA-foszfát, ömlesztősó, E 452), konyhasó, savanyúságot szabályozó anyag (E 330 - citromsav).

Ennél a termékfajtánál el lehet időzni kicsit, hiszen megállapíthatjuk, hogy ömlesztett sajtot képtelenség volna létrehozni bizonyos adalékanyagok, főként az emulgeálósók nélkül. A Tudatos Vásárlók Egyesülete adatbázisa szerint "a foszfátok (emulgeálók) képesek a fehérjék szerkezetének meglazítására, miáltal azok képesek lesznek (nagyobb mennyiségű) víz megkötésére. A foszfátok teszik lehetővé az ömlesztett sajtok gyártását, és a húsipar is széles körben használja ezt az adalékanyagot." Azaz: lehetővé teszik olyan anyagok vegyítését, amelyek természetes úton nem keverednének.

Az ellenőrizhetetlen szerkesztőgárdájú e-szamok.hu oldal ezt írja még az emulgeálósókról: "azok az anyagok, amelyek a sajtban lévő fehérjéket folyékony állapotúvá alakítják, és a zsírt és más komponenseket egyenletesen eloszlatják. Nagy jelentősége van a félkész és készételek, az instant (folyadékban oldódó) termékek előállításánál. Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető."

A takarékosság más fronton is visszaköszön, mégpedig a csomagolás kétes tartalmú "sajtok" megnevezésében. Szentvári Lukács Gábor szerint az ömlesztett sajtokba általában olyan sajtok is belekerülnek, amelyek máshol nem használhatók fel. Minden gyárban keletkezik például tonnaszám sajtvég, amit már nem tud felszeletelni a gép, viszont ömlesztett sajtban még remekül tudják hasznosítani. "Tehát ha valaki nem szeret sok adalékanyagot és ismeretlen eredetű összetevőt enni, az kerülje az ömlesztett sajtokat" - tanácsolja a szakértő.

Pick Scooby-doo párizsi

Szerepel a csomagoláson: tej-és szójafehérje mentes, gluténmentes (azaz búzafehérje-mentes, ez allergiásoknak fontos információ), inulin élelmi rostot tartalmaz, plusz B1 és B6 vitamin forrás, kalcim és folsav forrás Összetevők: sertéshús, víz, inulin élelmi rost, jódozott só, szőlőcukor, kalcium-karbonát, stabilizátor: difoszfát, fűszerek, fűszerkivonatok, antioxidáns: aszkorbinsav (azaz C-vitamin), B6 vitamin, B1 vitamin, folsav, tartósítószer: nátrium-nitrát.

Ez a Scooby Doo képével díszített, gyerekek hódítására alkalmas termék akár egészséges is lehet. Fehérjeallergiások is fogyaszthatják, ráadásul vitaminok és egy inulin rost nevű anyag is van benne, ami prebiotikum: az ember nem tudja megemészteni, de a bélflóra fontos mikroorganizmusai el tudnak szaporodni a segítségével.

Viszont tartalmaz E-251-t, azaz nátrium-nitrátot, ami egy térfogatnövelő szer. Vannak olyan források, például az e-szamok.hu weboldal, melyek szerint a nitrátok és nitritek ártalmasak az egészségre. "A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitróz-aminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki." Szakértőnk szerint a "nátrium-nitrát a legvitatottabb adalékanyag. A NA-nitritet több mint 100 éve használják, nem tudták kimutatni, hogy gyomorrákot okoz. Előnye, hogy a clostridium baktérium nem tud elszaporodni a termékben, ami amúgy könnyen mérgezést okoz."

Milky Way

Tejital, klasszikus (nem tudni, a "klasszikus" alatt mit értenek, enyhén kakaós ízű) Teljes tej, cukor, kakaópor, módosított keményítő (E 1422), aroma, emulgeálószer (E 471), stabilizátorok (E 407, 412).

Tartalmaz guar gumit (E 412), ami egy térfogatnövelő, és alapvetően nem mérgező, viszont allergiás reakciót okozhat. Van benne E 407, karragén vagy más néven gyöngyzuzmó, amiről olyat is olvastunk, hogy az Egyesült Államokban betiltották, de erről hiteles információt nem kaptunk. Moszatból vonják ki, állítólag állatkísérletekben bélgyulladást okozott. Viszont, mint látni fogjuk, bioételekben is használják.

Látva, hogy szinte minden élelmiszerben millió féle adalékanyag van, megpróbálkozhatunk a bioételekkel, amelyek összetevőire és előállítására szigorú szabályok vonatkoznak. Bioételekben az összes, Európában használatos adalékanyag közül csak mintegy 32 féle engedélyezett, ami kissé megnyugtató. Megnéztünk néhány natúr- és bioterméket összetevők szerint.

Vegabond magyaros-tönkölyös gabonarúd

Összetevők: ivóvíz, búzaglutin, búzakeményítő, tönkölybúza, tengeri só, fűszerek, inaktív élesztőpehely, természetes füstaroma.

Ebben a natúrtermékben nem találtunk káros, mesterséges adalékanyagokat (ettől natúr), a homályos "természetes füstaroma" megnevezésről annyi derül ki, hogy tényleg füstből vonják ki. A bio-nembio kérdéskörhöz Szentvári Lukács Gábor azt tette hozzá, hogy "ami természetes, abban lehet növényvédőszer-maradvány, ami nem, abban viszont kőolaj maradvány. Ha valaki megbízik a tudományban, akkor egye a feldolgozott ételeket, aki nem, készítse el a sajátját."

Bio kakaós csiga

Összetevők: világos tönkölybúzaliszt, leveles margarin, víz, nádcukor, pálmazsír, élesztő, kakaó, tengeri só, lisztjavító szer: aszkorbinsav. Feltüntetik még: a termék mogyorót és más olajos magot is felhasználó üzemben készül.

A táplálkozás-tudatosoknak megnyugtató lehet, hogy a csomagoláson csillaggal jelölik az alapanyagok nagy részét, amelyek "ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak". Ez a fő kitétele a bio minősítésnek, és egyfajta garancia lehet arra, hogy amit megeszünk, nem tartalmaz vegyszereket. Ami elsőre gyanúsnak tűnik, az az aszkorbinsav, de ne ijedjünk meg, ez a C-vitamin másik elnevezése (viszont ne keverjük a citromsavval). Hogy miért használják lisztjavítóként? Az e-szam.hu oldal szerint gátolja az oxigén minőségrontó hatását, és javítja a különféle lisztekből készült tészták minőségét. C-vitaminként pedig csak akkor lehet feltüntetni, ha kimondottan a vitamintartalom növelésére kerül a termékbe.

Vireco növényi pástétom

Krebs, de nem rák
A citromsav számos növényben, különösen a citromfélékben található meg, és több mint 100 éve használják ételek és italok adalékanyagaként (üdítőkben, pékárukban, sajtokban, lekvárokban, zöldségkonzervekben, jégkrémekben, borokban stb.) Az interneten több forrás azt írja, hogy karcinogén, tehát rákkeltő, de ez valószínűleg egy nyelvi félreértésnek köszönhető. A citromsav az egyik olyan anyag, amely szerepet játszik a zsírok, fehérjék és szénhidrátok szén-dioxiddá és vízzé történő lebontásában. A kémiai folyamatot Szent-Györgyi Albert és Hans Adolf Krebs írta le, ezért Krebs-ciklusnak nevezték el. A Krebs szó pedig németül rákot jelent.

Összetevők: inaktív sütőélesztő vagy előfőzött bab, napraforgóolaj, szójaliszt, szójakivonat, kukoricadara, sűrített paradicsom, fokhagyma, kapor, búzacsíra, mustár, fűszerek, só, sűrítő anyag (gyöngyzuzmó) és szárított zöldségek felhasználásával.

Főként vegetariánusok reggelizőasztalán fordul elő ez a pástétom, ami többféle ízesítésben is kapható, egyik kedvencünk a kapros. Meg kell jegyeznünk, hogy alapélelmiszer funkciójával ellentétben elég sok összetevőt tartalmaz, többek között szóját is, aminek származási helyét meglehetősen nehéz kideríteni (itt jegyezzük meg, hogy a világ szójatermelésének nagy része genetikailag módosított). Noha a termék sok zöldséget tartalmaz, mégiscsak kerül bele "E", itt csupán teljes nevén kiírva, de szám nélkül: a fent is említett gyöngyzuzmó, azaz E 407.

Akkor nézegessük vagy ne?

Ha kellően zavarba jöttünk attól, hogy szinte minden reggelire alkalmas termékben van adalékanyag, feltehetjük a kérdést, hogy érdemes-e nézegetni a csomagolást vagy úgyis meghalunk vacsoráig. Szakértőnk, Szentvári Lukács Gábor egyértelmű válasza, hogy igen, "nézegessük a termékek dobozát nagyon keményen, bár nehéz, mert sok ismeretre szükség van" ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Ezért hozzáteszi, hogy először olvassuk el az alapanyagok listáját, ne csak az "E"-ket nézzük: ha olyan alapanyag van az ételben, amiről nem tudjuk, hogy micsoda - pl. sajtok, vagy a mindent felölelő húspép megnevezés -, azt kapásból kritikusan kell szemlélni.

Az általunk vásárolt termékekben összesen bőven tíz felett van az E-számok aránya, bár a hagyományos ételekben jóval több, mint a bio termékekben. Megsaccolni nehéz volna, hogy ténylegesen milyen hatása van az adalékanyagoknak, a gyanú szerint viszont kialakulhat allergiás reakció, lassulhat a kalciumfelvételünk, könnyebben szuvasodhat a fogunk, esetleg bélproblémáink is lehetnek, hosszútávon pedig gyomorrákunk - de ne essünk kétségbe, ez nem bizonyított. Mondjuk az ellenkezője sem. Úgyhogy egyen mindenki olyat, ami a legkevésbé rizikós.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft