horoszkóp

A magyarok az aerobikban is gátlásosak

sze
2008.03.02. 17:20
A hatodik aerobikmaratonon több mint 850-en izzadták végig a napot. A 12 órás aerobikot végül a két évvel ezelőtti nyertes bírta a legtovább. A rendezvényen megtudtuk, Jane Fonda miatt a férfiak még mindig félve merészkednek el egy-egy aerobik órára, de arról is értesültünk, melyek a legújabb aerobik-trendek.

Miután akciófilmbe illő jelenetek után sikerül megközelíteni a helyszínt, a hatalmas sportcsarnokban már csak a kiszűrődő "Engedd lejjebb", "Ne hagyd abba!" hangfoszlányokat kellett követnünk, hogy elképesztő látványban legyen részünk: a csarnokban körülbelül ezer ember ugrált a színpadon teljes extázisban őrjöngő oktató mozdulatait követve. Éppen Katus Attila tartotta "Best Body" fantázianevű óráját, melyet egy stage divinggal zárt. Ekkor azt éreztük, nem is a VI. Testébresztő Coca Cola Aerobik Maratonon, hanem egy rockkoncerten járunk. Csak itt nem zenészek, hanem aerobikedzők parádéztak a színpadon, a közönség pedig izzadva rúgott, ütött, guggolt, fekvőtámaszozott, kongaritmusokra táncolt vagy éppen nyújtott.

Már csak kilenc óra van hátra!

Az Aerobikmaraton, ahogy a neve is mutatja, arról szólt, ki bírja legtovább az ötperces szünetekkel megszakított 6 vagy 12 órás aerobikot. A szervezők ennek érdekében összegyűjtötték a legjobb aerobiktrénereket, akik különböző óratípusokkal fárasztották a résztvevőket. Volt "Precision Power Box", "AfroDance", "Test Balance", de "My Pilates" is. Hogy melyek is a legújabb trendek az aerobikban, hamarosan megtudjuk.

"Ha nem gyötröd a tested, a tested gyötör téged"

Lehet érezni az aerobikban rejlő erőt

Az eseményen teltház volt, ami Katus Attila aerobiktréner szerint nem is meglepő, hiszen ma Magyarországon nem a foci, hanem az aerobik a legnépszerűbb sport. "Ezt csinálják legtöbben, lehet érezni az aerobikban rejlő erőt" - mondta a tréner az óra után. Katus Attila úgynevezett Best Body órát tartott, ami azt jelenti, hogy mindenkinek saját magához kell a legjobb teljesítményt nyújtania.

Az edző szerint azért népszerű az aerobik, mert a sérülés veszélye alacsony. Ennek ellenére ma még mindig csak a nők járnak aerobikozni. A férfiak nem mernek beállni, ennek pedig az edző szerint a múltban van az oka: "Jane Fonda hozta be az aerobikot, akkor csak csajok csinálták, és ettől még nem tudunk szabadulni. Generációváltásra van szükség. Ráadásul a magyar nép az egy gátlásos nép. Japánban, Amerikában a testkultúra része az is, hogy a munkahelyen beállnak negyedórára sportolni, férfiak nők együtt. Hiába mondják, hogy táncos nemzet vagyunk, gátlásosak vagyunk, arra figyelünk, mit mond a másik, ezért nem állunk be, pedig csak el kéne lazulni, hogy élvezzük a mozgást" - mondta Katus.

Kevés a férfi, hiába vannak férfi oktatók

A legújabb trend pedig az edző szerint a "bizonytalan testhelyzetben történő testmozgás". Ilyen például a fitball vagy a lekerekített talpú cipő. Ilyen mozgás közben ugyanis a statikus, tartóizmok is erősödnek. Marosi Dóra edző szerint pedig mostanában a pilates és a jóga elemeit vegyítő, lassabb, preventív jellegű órák számítanak kedveltnek. "Kezdünk lelassulni, ennek ellenére a táncos órák is népszerűek, de azok is lassabbak. Újdonság, hogy mindkét oldalra megcsináljuk a koreográfiát, ami azért szükséges, hogy ne legyünk féloldalasak" - mondta a tréner.

Ex VV-Péter már nem tart amazonedzéseket

A sportcsarnokban - ikertestvére társaságában - két óra között feltűnt az egykori villalakó Szabó Péter is, aki a birkózást pár éve az aerobikra cserélte. " Négy éve tartok aerobik órákat, nyaki gerincsérvem lett a birkózástól, a vállamban van egy csavar, hatszor műtöttek a térdeimmel, úgy gondoltam, hogy az élsportnál kicsit lightosabb formájában folytatom a sportolást. A férfiak azt hiszik, az aerobik csak ugrabugra, pedig a puding próbája az evés. Tartottam órát a Fradiban, a fiúknak azt mondtam, csinálják végig, mielőtt véleményt alkotnak" - mondta Szabó Péter, aki egyébként úgy érzi, lenyugodott.

Mindez pedig az óráin is meglátszik. "Az elején dögölj meg-órákat tartottam, amazonképzéseket, de rájöttem, hogy ezt csináltam tizenhét éven keresztül a birkózószőnyegen. Ahogy én is változtam, megismertem magamat, lassítottam, egyre statikusabb órákat kezdtem el tartani. Egy svéd prezentertől tanultam ezt az óratípust, tehát más tollával ékeskedem, de szerintem profiktól nem ciki tanulni" - mondja Szabó Péter, aki jógaelemeket is tartalmazó, nyújtással egybekötött erősítő, a belső tónusos vázizmokat megmozgató, úgynevezett Test Balance órát tartott: "Ezek az izmok kísérnek el egész életünk során, ezért hosszútávon ezek az órák eredményesek".

Nincs egyenjogúság

A résztvevők még a hatodik óra után sem fáradtak. Biztonságukról orvosi felügyelet, étel, ital gondoskodott. A tizenkedettedik óra után viszont már csak hatan tartottak ki, ők a színpadon folytatták a versenyt, végül a két évvel ezelőtti győztes, Kányiné Nagy Amarilla bírta legtovább.

Az aerobikedzőket hallva nem is lepődtünk meg azon, hogy a maratonista mezőnyben mindössze egyetlen férfiinduló próbálkozott. Stefi elmondta, imádja az aerobikot, ami nem csoda, hiszen maga is aerobikoktató. Ennek ellenére szerinte még sokat kell arra várni, hogy a férfiak is nyugodtan bemenjenek izzadni a nők közé.