Agresszívabbak az aszimmetrikus emberek

2004.08.27. 14:21
Aki verekedni akar, vessen egy röpke pillantást ellenfele fülére, kéz-és lábfejére, és ha feltűnően különbözik egymástól a páros testrészek mérete, fusson el. Mindezt egy amerikai kutatásból vonták le tudósok, melyből az is kiderül, hogy a férfiakkal ellentétben a nők csak akkor lesznek agresszívak, ha a célzatosan provokálják őket.
Az aszimmetrikus külső jegyekkel rendelkező emberek sokkal hevesebben reagálnak a provokációkra, állítják ohiói tudósok. Aki kötekedni akar, jobban teszi, ha először vet egy pillantást ellenfele kézfejére, lábára vagy fülére, és amennyiben azok eltérő nagyságúak, jobb, ha eláll tervétől. Ennek az oka, hogy az eltérő testméretekkel rendelkező nők és férfiak feltűnően gyorsabban válnak agresszívvá, ha provokálják őket, írja a német Focus című lap egy amerikai tanulmányra hivatkozva.

A stressz, az alkohol és a drog az oka

Mike Tyson: barátfüle
Az Ohioi Állami Egyetem tudósai az okokat a magzat növekedési szakaszában látják. Zeynep Benderlioglu, a kutatás vezetője a következő magyarázatot adta a jelenség kapcsán: "A terhesség alatti stressz, az alkohol és a drogok nemcsak kisebb rendellenességeket okoznak a magzat fejlődése során, hanem a központi idegrendszerben is olyan terület fejlődését változtatják meg, mely a kedélyállapot vezérléséért felelős." Hangsúlyozza továbbá, hogy az szimmetria hiánya nem okoz közvetlenül agresszivitást, ám a két tulajdonság szoros összefüggésben áll egymással.

A férfiak mindig ugranak, a nők csak ha indokolt

A kísérletet száz egyetemista közreműködésével végezték a kutatók, melynek eredményeit az American Journal of Human Biology című szaklapban hozták nyilvánosságra. A diákoknak telefonon kellett adományokat gyűjteniük egy jótékonysági megmozdulás számára. A vonal másik végén azonban nem adakozni vágyók ültek, hanem Zeynep Benderlioglu munkatársai, akik provokálták a diákokat.

A kísérlet tanulsága szerint leggyorsabban azok pörögtek be, akik eltérő méretű testrészekkel rendelkeztek. A teszt ezenkívül kimutatta, hogy a férfi résztvevők különösebb provokáció nélkül is gyorsabban agresszívvá váltak, míg a nők a célzatos provokációra reagáltak különösen hevesen.