Hajlamosabbak a depresszióra, akik korábban fejsérülést szenvedtek, jelentette a BBC amerikai tudósok közlésére hivatkozva. A fejsérülést szenvedők 50 százaléka a gyógyulás után depresszióval, szorongással számolhat, míg más típusú sérülés esetén csak 20 százalék a lelki probléma kialakulásának esélye.
Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint Iowa Cityben fejsérüléses betegeket vizsgálták, s megállapították, hogy mintegy 30 százalékuk a sérülést követő egy éven belül depresszió jeleit mutatta.

Eltérések a depressziósok agyában

A súlyos depressziós rohamokkal küzdő páciensek agyának fizikai szerkezetében az egészségesekhez képest eltérések mutatkoztak, de az orvosok egyelőre nem értik, hogy egy agysérülés milyen módon okoz változásokat a hangulatban és a viselkedésben. Mindazonáltal megfigyelték, hogy sok ember, aki fejsérülést szenvedett, később ingerlékenyebbé vált, szorongásokkal küzdött, agresszív lett vagy teljes depresszióba esett.

Depresszió az első évben

Iowa államban 91 olyan beteget vizsgáltak, akik korábban agysérülésen estek át, és kontrollcsoportként 27 olyan másikat, akik megsérültek, de nem a fejüknek esett baja. Néhány résztvevőnek havonta térképezték fel mentális állapotát.

A fejsérülésesek 33 százalékánál diagnosztizáltak súlyosabb depresszív rendellenességet a sérülés utáni első év során. Közülük sokan szorongásos tüneteket mutattak, 56 százalékuk pedig agresszíven viselkedett. Megállapították, hogy a depresszió nagyobb eséllyel fordul elő a fejsérüléseseknél, mint azoknál a betegeknél, akik másfajta sérülést szenvedtek.

Fontos a rehabilitáció

A kísérlet folytatásából kiderült, hogy 900 súlyos vagy mérsékelten súlyos agysérülést szenvedett páciens 50 százalékánál jelentkezett valamilyen pszichiátriai betegség a későbbiekben, míg a másfajta sérülést szenvedőknél ez az arány 20 százalék volt.

Az orvosok egyre inkább számolnak a fejsérülésesek gyógyulás után jelentkező mentális problémáival, véli Dr. Huw Williams, aki az Exeteri Egyetemen dolgozik. A BBC-nek elmondta: "Ez alátámasztja a depresszió és a fejsérülések összefüggéseiről végzett korábbi vizsgálataink eredményeit. Nagyon magas arányról van szó." Hozzátette, az eredmény rámutat, milyen fontos a megfelelő rehabilitáció.