horoszkóp

Egyre több az AIDS-es Kelet-Európában

MTI
2004.07.06. 17:04
Óriási, eddig a világon nem tapasztalt ütemben nő Kelet-Európában az AIDS-fertőzöttek száma - ez derül ki az ENSZ AIDS elleni harcra létrehozott szervezete (UNAIDS) jelentéséből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra a július 11-16 között Bangkokban tartandó nemzetközi AIDS-konferencia alkalmából.
"Az AIDS-járvány továbbra sem enged szorításából az emberiségen. A válság tovább súlyosbodik Afrikában, miközben újabb járványok alakulnak ki Ázsiában és Kelet-Európában. A betegség a világ egyetlen régióját sem kíméli" - írta a 230 oldalas jelentés előszavában Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

Sok a fiatal

A jelentés szerint tavaly közel ötmillióan fertőződtek meg világszerte HIV-vírussal, ebből 360 ezren Kelet-Európában. Ezzel a térségben 1,3 millióra nőtt számuk, szemben az 1995-ös 160 ezerrel. Ugyanitt negyvenkilencezren haltak meg tavaly AIDS-szel kapcsolatos betegségekben. Az UNAIDS külön felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzötteknek több mint nyolcvan százaléka 30 éven aluli, szemben a nyugat-európai és észak-amerikai harminc százalékos aránnyal. A 15-49 közötti kelet-európai felnőttek fertőzöttségi aránya elérte a 0,6 százalékot, ez a két évvel ezelőtti adatokhoz képest ötven százalékos emelkedést jelent.

Nálunk főként homoszexuális kapcsolatok útján terjed

Az UNAIDS szerint "a járvány terjedésének fő hajtóereje az egész térségben a vénásan befecskendezhető kábítószerek fogyasztása, ami robbanásszerűen terjedt a szovjet rendszer összeomlását követő zűrzavaros években". Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Szlovéniában a fertőzés átadásának legfőbb módja a férfiak közti homoszexuális kapcsolat.

Kelet-Európában a legszélesebb körű a fertőzés Észtországban, Oroszországban, Lettországban és Ukrajnában, de terjed Fehér-Oroszországban, Kazahsztánban és Moldovában is.

Romániában él a legtöbb fertőzött gyerek

Romániában él a legtöbb, 7500 HIV-fertőzött gyermek, de 4350-öt már gyógykezelnek. - állapítja meg a jelentés.

Továbbra is katasztrofális a helyzet Fekete-Afrikában: 2003 végén 38 millió fertőzöttet tartottak számon a világban, ebből 25 millió a fekete kontinensen. 2003-ban összesen három millióan haltak meg AIDS-ben a Földön, ennek háromnegyede ebben a térségben.

Évente 12 milliárd dollár kellene

Az UNAIDS úgy véli, hogy 2005-ig évente 12 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS elleni harcra a fejlődő országokban, mert tíz betegből kilenc nem részesül kezelésben. 2007-ig ennek az összegnek el kell érnie a 20 milliárdot.

Az AIDS-nek több mint 20 millió halálos áldozata volt a világon a betegség első, 1981-es azonosítása óta.