horoszkóp

Ne nyalja, kenje!

2007.11.06. 14:00
Nincs sok kellemetlenebb érzés annál, mint amikor az ember úgy érzi, hogy a száján tetőcserép méretű, vaskos száraz darabkák keletkeztek, amit folytonos nyalogatással próbál ellensúlyozni a megfelelő ajakír hiányában. Szorgos tesztelőink beszámoltak azokról a hidratáló termékekről, amelyek nekik beváltak: állagot, színt és árat is figyelembe vettünk, sőt az állatok közérzetét is.

A komor őszben nem szimplán a napsütés hiánya a fájó, de az is, hogy az időjárás a küllemünkön is nyomot hagy. Előfordulhat, hogy az ajkaink korántsem kívánatosak, ellenkezőleg, a cserepet szinte feszítővassal kell levakarni. Próbálkoztunk többféle szájbalzsammal, és megosztjuk eddigi tapasztalatainkat. A tesztelt termékek között olcsó és kimondottan drága is található, és natúrkozmetikumot is teszteltünk a közismert, egyeduralkodó szőlőzsírok mellett.

Bebe Young Care Classic

Tesztelőnk saját bevallása szerint sokféle ajakírt próbált már, és mindegyikkel az volt a baja, hogy vagy ragacsos lett tőlük a szája, vagy annyira viaszos érzésűek voltak, hogy szárazabbnak érezte tőlük a bőrét, mint előtte. Ezt állapította meg a Bebe Young Care Classic-ről is, aminek "egyedül a finom, enyhe kókuszos illata lehet pozitívuma, állaga viszont egy gyertyarudacskáéra emlékeztet, ha nem szobahőmérsékleten használjuk, lehelni kell, hogy egyáltalán kenhető legyen. Használatkor a száj finom bőrét oly módon próbálja védeni, hogy légmentesen záró réteget képez rajta (nem tudom, hogy a szám bőre mit szól ehhez, nekem kellemetlen érzés), miután pedig ez elmúlik, szárazabbnak éreztem a számat, mint előtte". Az ára középkategóráiba sorolható, 399 Ft.

Labello - Strawberry Kiss

Másik tesztelőnk egy újabb szempontot is figyelembe vett, mégpedig a multifunkcionalitást. K. szereti, ha egy ajakbalzsam rúzsként is funkcionál, ezért a Labello Strawberry Kiss-t választotta, ami a gyártó ígéretei szerint amellett, hogy hidratál, "friss gyümölcsízt és halványpiros színt kölcsönöz az ajkaknak". Ő régebben a Labello Beauty termékcsalád meggyes változatát használta, mely sokkal sötétebb nyomokat hagyott, ráadásul egyesek szerint olyat, mintha makaróni lett volna a reggeli, az ebéd és a vacsora is. K. leírása szerint "a színezőanyag ugyanis egy félóra elteltével mind a szám körvonala mentén halmozódott fel. Bár az öt árnyalattal sötétebb szájkontúr pár évvel ezelőtt nagyon menő volt, a gond az, hogy már akkor is visszataszítónak találtam". Az epres Labello viszont jobban bírja a gyűrődést, a szín nem annyira feltűnő, egyenletesen oszlik el és tovább tart. Persze azért 2-3 óránként nem árt újra bekenni a szánkat. Tesztelőnk szerint az illat és az íz viszont nem bírja olyan sokáig, mint a szín. A hidratálásról megoszlik tesztelőink véleménye, egyesek szerint remek, mások viszont száműznének minden Labello-terméket, mert szerintük a cég indokolatlanul uralja a szőlőzsír-piacot. Jópont: nem tesztelik állatokon. (419 Ft)

Nézze meg a tesztelt ajakírokat!

Labello Hydro Care

Kitartóan kísérletező tesztalanyunk a piacot egyértelműen uraló Labello különféle darabjait is türelmesen végigpróbálta, és bár a Classic vagy az érzékeny bőrre ajánlott Sensitive sem vált be neki, végül mégis e termékcsaládon belül akadt rá a legjobbra. "A Hydro Care néven futó, áttetsző kék tokba bújtatott családtag aránylag kevés helyen kapható, mivel semmi látványosan kézzelfogható érdemet nem tud felmutatni: nincs gyümölcsíze, nem ápolja gyógynövényes kivonatokkal az extra érzékeny bőrt, nem ad mindenféle hülye színt az ajaknak. Ellenben könnyen kenhető, pár perc múlva beszívódik, és valóban órákig teljesen hatásosan hidratál. Bónuszként pedig megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy még némi szájfény-hatást is ad, a szájfények természetellenes csillogása és ragacsossága nélkül". A visszafogott színek és egyszerű ajakápolás kedvelői örülhetnek e terméknek, aminek az ára ugyan kicsit magasabb: 549 Ft.

Vichy Oligo 25 Lévres

A többi Vichy termékhez hasonlóan az Oligo 25 Lévres színezett ajakápoló is hipoallergén, vagyis érzékeny bőrűek is nyugodtan használhatják. Tesztelőnk azt figyelte meg, hogy az ajakápoló három fázisban fejti ki hatását. "Felkenés után körülbelül mindössze 20 percig szépen csillognak ajkaink (többféle szín közül választhatunk, én a 10-es árnyalatú Radiant red elnevezésűt szúrtam ki), átmeneti fázisként egy pár percig tartó ragadós állapot következik, végül úgy érezzük, az ajakápoló kifejtette hatását: beáll az 'intenzív hidratáltság'". Ár/érték arány tekintetében azért kaphatna kedvező értékelést az Oligo 25 Lévres, mert hasonlóan a póriasabb, színes Labellókhoz, egy termékkel elintézhetjük az ajakápolást és a színezést is: szemhangsúlyos vagy natúr sminknél például az ajakápoló után nem kell bajlódni a rúzzsal, mert ajkaink, ha csak fél órára is, de szép, természetes színben csillognak. E. sejtése szerint viszont "keményebb fagyban vagy hideg szélben kevésnek bizonyulna a Vichy által ígért '-61 % szárazság és +82 % puhaság'. (10 ml 1999 Ft körül kapható)

Lush Chocolate Whipstick

Ugyanebbe az árkategóriába tartozik a Lush Whipstick ajakbalzsama, ami tesztelőnket a kissé émelyítő csokis illatával fogta meg. A belga csokiból, mandula és olíva olajból, mézből, mandarin és narancs illóolajokból készített terméknek nemcsak az illata, de az íze is finom D. vallomása szerint, csak éppen nem tart túl soká. "Naponta két-három alkalomnál többször nem kell használni, kellemesen hidratál és nem ragad, bár fura, énidegen bevonatot hagy az ajkakon". A termékben egyébként vonzó, hogy kézzel készítették és nem tesztelték állatokon, de tesztelőnk mégsem vesz ilyet többet, mert elég drágának találja. (10 ml 1990 Ft)

Klikk!

Dr.Hauschka ajakkozmetikum

A termék neve Lippenkosmetikum, azaz ajakkozmetikum, ami ráadásul natúr, mert természetes anyagokból készült, minimális szintetikus adalékkal. Az ára is tükrözi ezt, mert 4,5 ml 2340 Ft-ba kerül. Tesztelőnket ez nem tántorította vissza az abszolút pozitív jellemzéstől, szerinte már az illata megnyerő: kellemes édeskés-méhviaszos-gyógynövényes, ami nyilvánvalóan azért van, mert növényi viaszok és olajak alkotják (pl. méhviasz, sárgabarackmag olaj, körömvirág, orbáncfű, kakaóvaj stb.). B. hetente egyszer, maximum kétszer használja a balzsamot és csak esténként. "Amikor felkelek, egyáltalán nincs kiszáradva a szám és el is vagyok így egy ideig (akár egy hétig is). Ujjal kell belemasszírozni a szájba a szert, ami nem ragad, és bár a színe markáns aranysárga, nem vonja be ezzel a színnel az ajkakat és ha tévedésből lenyalom, nem lesz azonnal köpködhetnékem sem" - nyilatkozott B., hozzátéve, hogy "a 'kíméletesen ápol' kifejezés illik rá tökéletesen, nem érzem, hogy a bőrt manipulálná vagy függővé tenné, ami miatt a Labellót például messziről elkerülöm. Állítólag nemcsak az ajkakra, hanem az ajkak körül, a korral egyre markánsabbá váló ráncokra is jó (és ez a 2in1 tulajdonság 25 fölött egy igazi áldás)". Ráadásul a weboldaluk tanúsága szerint sosem végeztek állatkísérleteket a kozmetikumok előállítása során és nem is fognak.

Primus Natúr ajakír

A gyógyszertárban fellelhető ajakír natúr és kamillás változatban is kapható, nagyon baráti áron (310 Ft). Kezdetben reménykedtünk benne, hogy kőolajszármazék-allergiásoknak örömhírrel szolgálhatunk, de sajnos ebben is található paraffin. Elsőre nem túl bizalomgerjesztő a Primus, mert úgy néz ki, mint egy más célokra használt kúp, és az illata is a gyerekkorunkban használatos prosztó szőlőzsírokra emlékeztet. Viszont meglepően hatékony, bár kicsit zsíros az állaga, nem ragad és nem nehezül el tőle az ajkunk. Az ár/érték arány tökéletes, ennyi pénzért jobb ajakhidratálót keresve sem találhatunk, bár a küllemén kicsit csinosíthatna a gyártó.

Külföldi kedvenceink

Több olyan terméket is megfigyeltünk, amelyek Magyarországon egyelőre nem kaphatók, viszont van, amelyik az interneten megrendelhető. Az angol The Body Shop termékei például szintén natúrkozmetkumnak minősülnek, és nem tesztelték őket állatokon, bár az áruk meglehetősen borsos: átlagosan 10 ml 4 fontba, azaz kb. 1450 forintba kerül. Egyik tesztalanyunk kedvence a Born Lippy nevet viselő termékcsalád epres változata, aminek a használatát napjában 6-7-szer is igényli. M. szerint "fogyni vágyóknak is jó, mert olyan, mint egy édesség, de nem hízlal. Elég könnyen lejön, de talán csak azért, mert mindig lenyalom". Ragadni ragad ugyan, de nagyon jó az illata, viszont csak rendelni lehet.

Tesztelőnk szerint az amerikai Blistex ajakírban legjobb az íze: "kicsit mentolos, édeskés, szóval nagyon-nagyon finom". M. azóta használ szájbalzsamot, mióta egyszer síeléskor leégett a szája, azóta figyel arra, hogy az ajakír UV-védős legyen. "Ez 15 SPF-es, és nem kéne sokszor használni egy nap, de hát imádom az ízét, lehet van benne valami, ami függést okoz. A legjobb a tégelyes változat, de a sípályán azért egyszerűbb ennek is a tekerős verzióit használni, igaz, ízben egyik se közelíti meg a tégelyest". Az állaga nem veszi fel az ízével a versenyt, "azért enyhén ragad, nem jön le könnyen". Sajnos rendelni nem lehet ilyet, de legalább nagyon messzire se kell érte menni, pár szomszédos országban azért kapható.