horoszkóp

Béres Alexandra túlélési tippjei kánikulára

2007.06.20. 14:31
Harminc fokban mit és mennyit kell enni-inni? Kimerészkedjünk-e a szabadba? És ha már kimerészkedtünk és még sportolni is akarunk, hogy éljük túl? Béres Alexandra tippjei pontokba szedve a pohár bortól az edzésig.

1. Folyadékbevitel: napi négy liter


Alexandra: Naponta eredetileg 2,5 liter folyadékot kellene inni, ami ekkora kánikulában akár négy liter is lehet. Minden étkezés előtt igyunk meg legalább három deci vizet. Ez azért is jó, mert áttisztítja a szervezetet, és ha napi ötszöri étkezéssel számolunk, akkor már rögtön másfél liternél járunk. Sokszor azt hisszük, hogy éhesek vagyunk, pedig csak összetévesztjük az éhséget a szomjúsággal.

2. Folyadékbevitel: alkohol


Alexandra: A meleg már eleve nagyon megterheli az embert, az alkohol pedig csak további teher. Ha mindenképp inni akarunk, fogyasszunk száraz bort vagy pezsgőt. Egy pohár bor kb. 70 kalória, ha ennél többet iszunk, következő nap mozogjunk többet, vagy fokozottan figyeljünk oda az étkezésre.

3. Folyadékbevitel: jeges italok


Alexandra: Én nem jéggel ajánlom az italokat, le lehet ugyan hűteni, de jeges itallal időt tölt a szervezet, hogy felmelegítse és a toroknak sem jó. Inkább hűtő- vagy szobahőmérsékletű italokat igyunk.

4. Étkezés: zöldség-gyümölcs


Alexandra: Figyeljünk a természetre, ilyenkor ajándékoz meg minket a legtöbb gyümölccsel és zöldséggel. A gyümölcsöknél arra érdemes figyelni, hogy sok bennük a gyümölcscukor, zöldségből viszont nyugodtan ehetünk szinte bármennyit.

5. Étkezés: főételek


Alexandra: Jól esik ilyenkor a grillezett vagy faszénen készült szárnyas. Nem feltétlen csak magyaros körettel (például sültkrumpli) lehet fogyasztani, jobb ilyenkor a friss saláta.

6. Étkezés: édesség, rágcsálnivalók


Alexandra: Light fagyi-párti vagyok, mert nagy része folyadék. Ha édességre vágyunk, válasszunk ilyen fagylaltot, de azért mértékletesen. Mindig legyen nálunk rágcsálnivaló: répa, angol zeller, olajos magvakból egy kevés.

7. Étkezés: amit tilos


Alexandra: Kerüljük a nagyon zsíros húsokat, mert lenyomják az embert, a gyomor ezeket nehezen tudja feldolgozni. Ha mégis nagyon szénhidrát vagy cukorban dús dolgot kívánunk, vegyünk erőt magunkon és utána ne feküdjünk le aludni, hanem mozogjunk.

8. Sportolás szabadban és épületben


Alexandra: A 35 fok megviseli a szervezetet, nem ajánlom a futást, legfeljebb csak nagyon korán vagy nagyon későn. Használjuk ki, hogy sokáig meleg van, és legyünk minél többet a szabadban. Aki pedig csak napközben ér rá, válasszon légkondicionált edzőtermet. Ilyenkor ne csak sima, hanem izotóniás folyadék is legyen nálunk (mert a benne lévő szénhidrát és só segíti a folyadék felszívódását, a szénhidrátok pedig energiát adnak az izmoknak). Jó ilyen hőségben az úszás - nem kell utána például hajat szárítani -, de ne tinglitangli módon ússzunk, hanem erőteljesebben. Dugjuk bele a fejünket a vízbe, nyújtózzunk ki, dolgozzunk.