Alkoholistává válhatnak az álmatlan gyerekek

2004.04.26. 15:34
Azok a csecsemők, akiknek problémájuk van az alvással, nagyobb valószínűséggel szoknak rá a dohányzásra és fogyasztanak alkoholt kamaszkorukban - állítják amerikai orvosok egy tízéves kutatásra alapozva.
A Michigeni Egyetem munkatársai által közzétett kutatás mindazonáltal igyekszik hangsúlyozni, hogy nem mindenkiből lesz alkoholista vagy láncdohányos azért, mert gyermekkorában alvásproblémákkal küszködik, ám az alvászavar mindenképpen figyelmeztető jel.

Az Alkoholizmus - Klinikai és experimentális kutatások című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kisgyermekek számára mindenképpen biztosítani kell a zavartalan alvás lehetőségét - írja a BBC.

Egyedülálló kísérlet

A felnőttkori alvásproblémák és az alkoholizmus közötti kapcsolat eddig is ismert volt az orvosok számára, de ez az első olyan tanulmány, amely gyermekek esetében világít rá az összefüggésre. Az orvosi tapasztalatok alapján, sok felnőtt kifejezetten azért fogyaszt alkoholt, hogy jobban tudjon aludni, így az alkoholtartalmú italokat egyfajta gyógyszernek tekintik.

A mostani kutatásban az orvosok 257 kisfiú és szüleik életét követték tíz éven keresztül. A gyermekek három és öt éves közötti időszakában azt próbálták felmérni, van-e a kicsiknek alvásproblémája, és mennyire fáradnak el napközben. Kilenc és tizenegy éves kor között ismét megkérdezték a szülőket, vannak-e a gyereknek koncentrációs problémái, illetve felfedezik-e rajtuk az idegesség, agresszivitás és a depresszió tüneteit. Végül tizenkét és tizennégy éves kor között magukat a fiúkat kérdezték dohányzási, valamint alkohol és drogfogyasztási szokásaikról.

Hosszútávon is hat az alvászavar

A vizsgált fiúk harmadáról tudták az orvosok, hogy alvászavarai voltak kisebb korában, és úgy találták, hogy ők tizennégy éves korukban kétszer gyakrabban fogyasztanak alkoholt és cigarettát - alkalomszerűen illetve rendszeresen -, valamint a kábítószerhez is gyakrabban nyúlnak, mint azon társaik, akik kiskorukban jó alvók voltak. Az orvosok szerint az alvásprobléma és a különböző szerek használata közötti összefüggés még akkor is számottevő, ha figyelembe veszik az egyéb negatív tényezőket is - mint depresszió, koncentrációs zavar és a szülők alkohol problémái.

A lányokkal végzett ugyanezen kísérletet azonban még nem értékelték ki.

Fontos a rendszeresség

A kutatással az orvosok nem a szülőket akarják ijesztgetni, de a kísérletet fontosnak értékelik, hiszen ez bizonyíthatja, hogy mind az alvászavarnak, mind a függőségnek komoly biológiai alapjai lehetnek, és hogy az alvási szokások javításával sok kamaszkori probléma megelőzhető.

"Rendszerességre kell szoktatni a gyermekeket az alvásban is, valamint biztosítani kell nekik a megfelelő mennyiségű alvást, lehetőleg ne végezzenek stimuláló tevékenységeket lefekvés előtt, és később is biztassuk a pihenésre, relaxálásra. El kell fogadnunk, hogy a kisgyermeknek még irányításra van szüksége, hiszen egy gyerek sem fog magától ágyba menni, mondván, pihennie kell. Itt tehát a szülőnek okosnak lenni." - mondta dr. Robert Zucker, a kutatás vezetője a BBC-nek.