horoszkóp

A nők agyát jobban károsítja az alkohol

MTI
2005.06.29. 16:44
A női agyat gyorsabb ütemben és nagyobb mértékben károsítja az alkoholfogyasztás, mint a férfit. Jó hír, hogy az agy alkohol híján képes bizonyos mértékű regenerálódásra.

Agyzsugor

A mannheimi függőségkutató klinikán végzett kísérletek során negyvenkét alkoholista nő és harmincnégy férfi agyát vetették össze komputertomográffal készült felvételek segítségével. A szakemberek összehasonlították az agy és az agyfolyadék tömegét. A kettő viszonyszáma megadja a zsugorodás mértékét, amely pedig tájékoztatást ad az agykárosodás nagyságáról. Az egészséges kontrollcsoport tagjaival összehasonlítva az alkoholisták agya kiterjedtebb károkat mutatott.

A kutatók azt is meghatározták, hogy az egyes páciensek milyen hosszú időn át mennyi alkoholt ittak. Habár a szeszfüggőség időtartama a férfiak esetében átlagosan meghaladta a tíz évet, míg a nőknél csupán öt és fél évet tett ki, az agykárosodás mértékében nemigen mutatkozott különbség - írták a mannheimi kutatók az Alcoholism: Clinical and Experimental Research szakfolyóiratban.

Előbb rászokunk az italra

A szerzők kiemelték: a férfiakkal összevetve az alkoholfüggőség egyes stádiumai a nők agyában úgy zajlanak le, mint egy gyorsított felvételen. A nők hamarabb jutnak el az első alkoholmámorhoz, náluk előbb alakul ki a szesz, mint drog utáni fokozott vágyakozás, és az elvonási tüntetek is hamarabb jelentkeznek.

A mannheimi kísérletek első ízben szolgáltattak részletes elemzést az alkoholizmus kialakulásának előzményeiről, kiegészítve azt a előrehaladott szeszfüggőség agyi leleteivel. Ennek alapján az agy is azokhoz a szervekhez - máj, izomzat, szív - sorolható, amelyekről már köztudott, hogy nők esetében sokkal hamarabb teszi tönkre az alkohol, mint férfiaknál.

Kell egy kis absztinencia

A német kutatók egy reményt keltő eredményt is fel tudnak mutatni: absztinencia esetén az agy már rövid idő elteltével képes bizonyos mértékű regenerálódásra. Hat heti alkoholmentes életmód után máris csökkent a CT-felvételeken kimutatott agyi károsodások mértéke.