Tippek 12 alkatra: mit vegyen fel a homokóra és mit az oszlop?

2007.12.04. 15:00
Alma, körte, homokóra? Sokáig így határozták meg a női alkatokat, de elérkezett az idő, hogy bővítsük a női formák kategóriáit. Ebben segít a The Body Shape Bible, vagyis a Testalkat Biblia című könyv, amelynek alapján megmutatjuk, kinek mi áll jól és mit érdemes takarni. Ha nagyon szeretné, egy kis taktikázással akár 3-4 kilót is eltüntethet a kritikus helyekről.

Az újfajta kategóriákat felállító Testalkat Bibliát szeptemberben dobta piacra a Nagy-Britanniában népszerű Trinny Woodall és Susannah Constantine szerzőpáros, akik számos megmondós könyvet írtak már például arról, hogy mit ne vegyünk fel, mit mondanak rólunk a ruháink, és Oprah Winfrey showjávban is szerepeltek átváltoztatós divattanácsadóként. A testalkat kategóriák elemzését a könyvhöz hasonlóan kezdjük mi is a klasszikusokkal: homokóra, alma, körte, majd térjünk át a kilenc új kategóriára. A könyvből megtudhatjuk, mi áll jól a cselló, a harang, a nyalóka vagy a serleg formára hajazó nőknek.

Homokóra: arányos vállak és csípő, gömbölyű formák

Alakja nőies, de nem illik a divattervezők elképzeléseibe. Felejtse el az alaktalan ruhákat, a melleket rejtő felsőket és malaclopó kabátokat. Döntsön a dekoltázskiemelő és a formákat hangsúlyozó darabok mellett. V-nyakú pulóverek, ceruzaszoknya, szupernőies kerekorrú vagy lábujjkilógatós cipellők bátran hordhatók.

Alma: nagyobb mell és has, derék nem igazán van

Kerülje a kísértést, hogy bő felsők alá rejtse az alakját. Helyette válasszon szoknyákat, melyek A-vonalúak, elől nem húzottak, hozzá teli sarkú, szép vonalú cipőt vegyen. Kerülje a bő farmert, mert erősíti.

Körte: normális vállak, szélesebb csipővel

Még ha sovány is, a csípő makacs és nagyon nehéz a párnáktól megszabadulni. Vagy végigtornázza az életét és kerül mindent, ami kicsit is édes, vagy megbarátkozik a testével. Utóbbi a jobbik megoldás. Kerülje az oldalzsebes nadrágokat, válasszon letisztult vonalakat, bő kabátot, amit övvel hangsúlyozhat (ez idén úgyis nagyon trendi), és dobjon magára mindenféle színes bizsut, hogy felsőtestére vonzza a tekinteteket.

Váza: váll keskeny, derék kevésbé hangsúlyos, csípő széles

Nyújtsunk meg egy homokórát, és máris váza lesz belőle. Kevésbé drámai formákat mutat, mint a homokóra, de ugyanaz vonulat. Ne rejtegesse karjait, keressen határozott vonalú felsőket, hogy az arányai egyensúlyba kerüljenek. A kerekorrú tűsarkú és az egy gombbal zárodó zakó tökéletessé teszik alakját.

Cselló: nagy mell, kerek fenék, vékony bokák

Ha önnek remek a melle és feneke, használja ki. A lágy anyagokból készült, dögös, kivágott felsők, szűk farmerok és a bokát hangsúlyozó cipők ellenállhatatlanná teszik ezt a típust.

Tölcsér: háromszög alkat, vékony csípő, szélesebb felsőtest

A sportos cuccok, mint a farmer és a mellény, jót tesznek ennek a fajta alaknak, a ruhák és a szoknyák viszont csak lógnak rajta. A szép sarkú cipők megmutatják a kecses bokáját, a derékban szűk farmer hangsúlyozza a vékony csipőt, és a vékony és puha anyagú formák lágyítják az alakját.

Tekebábu: vékony derék, vastagabb combok, vékony vádli

A körték problémája önt nem érinti. A kritikus pont a comb. A karjai, dereka, bokája gyönyörű, bátran mutogassa őket. Hordjon egyszerűen elegáns darabokat fölül, és válasszon feketét vagy hosszanti csíkos ruhákat alulra. Az is megoldás, ha ideje nagy részét egy asztalnál tölti, így mindenki csak a felsőtestét látja. A cipőket tekintve: csak magassarkúban gondolkodjon. Ami még jól fog állni: a széles gallérú vagy a vállat megmutató felsőrészek.

Harang: keskeny váll, széles derék és csípő, a comb nem vastag

Valószínűleg tinédzserkorában helyes kerek feneke volt. Aztán ez idővel elmúlt, és rákapott a gumírozott derekú nadrágokra. Na ezt nem szabad: a gumis derék kényelmes meg minden, de ebben talán még Julia Roberts is bénán nézne ki. Még mindig lehet dögös, ehhez válasszon olyan ruhadarabokat, melyek szélesítik a vállait, mint például a kámzsanyakú pulcsik, a közepesen széles sarkú cipők és a combot elrejtő kaftánok.

Nyalóka: nagy mell és fenék, derék és a csípő egybeforrva, hosszú lábak

A vörös szőnyegen gyönyörűen mutatna estélyiben, rossz napjain viszont inkább Bambira hasonlít a hosszú kezeivel és lábaival. Ahelyett, hogy a rövid derekát mutatná meg vagy a keskeny vállát hangsúlyozná, válasszon olyan farmert, ami a tekintetet hosszú lábaira tereli, és hangsúlyozza azt dögös magassarkúval! Ruhában a csípőt erősítő fazonok állnak jól, kérje meg cselló vagy körte alakú barátnőit, mondják el, mely göncöket nem választanák sosem, és csapjon le azokra a darabokra.

Oszlop: magas, tömör alkat

Ön magas, jól mutatnak rajta a ruhák. Az alakját azonban tagolni kell, ezért nagyon jól állnak a gyűrött ingek, a lágy esésű ruhák. Ne várja meg, míg visszatér a ki tudja hányadik hippikorszak, válasszon önnek tetsző indiai hangulatú darabokat.

Serleg: nagy mell, széles hát, pocak, hosszú és vékony lábak

Lehet, hogy nagy a melle és széles a háta, sőt egy kis pocakja is van, de a lábai baromi jók. Halásznadrág, legging, szoknyák minden mennyiségben jöhetnek, izgalmas sarkakkal kombinálva. Higgye el, senki nem fog törődni a felsőteste eltakarandó részeivel. Vegyen mély V-kivágású pulóvert vagy bővebb felsőrészt, és öné lesz a világ.

Tégla: széles váll, lapos felsőtest, vékony csípő, arányos alkat

Ha fiúsan lapos az alakja és széles a válla, nincs igazán csípője és sehol egy kerek forma, azért még ne addja fel a reményt a nőies megjelenésre. Hogy gömbölyűbb vonalai legyenek, válasszon balerinacipőt, kerek nyakkivágásokat, aszimmetrikus szoknyákat és bármit egyebet, ami gömbölyűbbé tesz.