Sokat segíthetne a kórházban lábadozók állapotának javulásában, ha az intézmények engedélyeznék, hogy az otthon hagyott házikedvencek is meglátogassák gazdájukat - állítják a pszichológusok.
Dr. June McNicholas, a Warwick Egyetem pszichológusa egy Harrogate-ben rendezett, ápolással kapcsolatos konferencián ismertette "állatokat receptre" ötletét. A doktornő szerint az állatok kimutathatóan csökkentik a vérben a stresszhormonok szintjét, segítik a gyógyulási folyamatot, ráadásul társaságot biztosítanak a pácienseknek. A szigetországban már vannak olyan kórházak és idősotthonok, amelyek enedélyezik az állati látogatókat, McNicholas szerint ez azonban csak biztató kezdet lehet, a jelenleginél jóval több ilyen intézményre volna szükség.

Higiénia a látogatószobában

A legtöbb ellenző azt vonja kétségbe, nem jelentenek-e fertőzésveszélyt az állatok a betegekre nézve. "Fertőzés szempontjából embertársaink sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint az egészséges, gondozott állatok." - állítja a doktornő.

Bár léteznek már olyan intézmények, amelyek megengedik, hogy az otthon hagyott kedvencek meglátogassák kórházban fekvő gazdájukat, ez még mindig inkább kivételnek, mint megszokott gyakorlatnak számít. McNichols szerint erre a célra kialakított látogatószobákkal lehetne változtatni a helyzeten, és ezzel a megoldással az esetleges fertőzésveszélytől aggódók is nyugodtabbak lehetnének. A doktornő szerint már az is sokat segíhetne a páciensek állapotának javításában, ha egy ablakon keresztül láthatnák kedves állatukat a kórház kertjében. Az ápolóknak is tisztában kellene lenniük, mennyire fontosak a gazdáknak kedvenceik, hiszen ezzel egyben a saját munkájukat is segíthetik.

McNichols szerint "Eddig is tudtuk, mennyire kötődnek a gazdák kedvenceikhez, és butaság volna szentimentálisnak bélyegezni és elutasítani ezt az érzést."

Tények
A kutyával vagy macskával rendelkező férfiaknak alacsonyabb a vérnyomása. Egy tanulmány szerint 10 mellrákos közül 9 úgy érezte, hogy háziállata nagyon nagy lelki támaszt jelentett a betegsége alatt. Egy másik tanulmány szerint az állatok a gyász feldolgozásában is sokat segítenek. Állatok közelsége erősíti a gyerekek immunrendszerét, és csökkenti a később kialakuló asztma vagy allergia esélyét.