Mit sportoljunk allergiásan?

2004.08.27. 10:34
Jó hír az allergiában szenvedőknek, hogy a legnagyobb pollentobzódás idején is sportolhatnak, feltéve persze, ha betartanak néhány alapszabályt.
A sport tulajdonképpen még jót is tesz az allergiás embernek, állítja a Focus című német lap. Egyrészt több oxigénhez jut a szervezet, másrészt a sportolás csökkenti a vírusos fertőzések kialakulásának veszélyét és erősíti az immunrendszert. "Nem szabad azonban kimagasló teljesítményre késztetni a szervezetet" - jegyezte meg a Német Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság szóvivője.

Olyankor, amikor magas a pollenkoncentráció a levegőben, ajánlatos a testet csak mértékkel terhelni és a sporttevékenység kiválasztásánál szem előtt tartani az allergiát.

Ne menjen mezőre!

Legnagyobb szerepe természetesen a helyszínnek van. Aki a pázsitfűfélékre allergiás, semmiképp se szervezzen virágzó mezők között vezető biciklitúrát, vélik a szakértők. Ilyenkor érdemes inkább úszni, korcsolyázni vagy teniszezni. A gyógyszeres megelőzés is fontos, aminek viszont csak úgy van értelme, ha rendszeresen és megfelelő időben szedjük a tablettákat.

Napfelkelte előtt eső után a hegyen

Nem árt még néhány szempontot szem előtt tartani: naplemente után és korán reggel a legalacsonyabb a levegő pollentartalma, majd napfelkeltével a koncentráció ismét emelkedni kezd. Egy-egy zivatar után az eső úgymond átmossa a levegőt, ezért ez az időszak a legelőnyösebb a szabadban űzhető sportokhoz. Mozgás után tanácsos minden esetben hajat mosni, hogy megszabaduljunk a virágporfelhőtől. A szabadban hordott sportruházatot semmiképp se vigyük be a hálószobába és tisztítsuk meg olykor szemüvegünket. A hegymászás és a hegyi kerékpár a legideálisabb allergiában szenvedőknek. Ha megoldható, 1500 méternél magasabban érdemes túrázni, ahol szinte már egyáltalán nem szálldosnak pollenek.

Szörfön egy hegyi tóban napszemüvegben

Vízközelben is fellélegezhetnek az allergiások. A hegyi tavak a legkedvezőbbek, a vízi sportok közül pedig az úszás, a szörfözés vagy a vitorlázás. Szabadban űzhető sportokhoz tanácsos napszemüveget viselni, mely legalább egy kicsit megvédi a szemet a pollentámadástól. Aki hosszútávon szeretne a természetben kocogni, legjobb, ha felkeres egy allergológust: létezik ugyanis egy speciális immunterápia, az allergiaoltás.