horoszkóp

Nem mindegy, mit kenünk magunkra

2005.09.12. 13:53
Amikor dezodort választunk, nem csak az a fontos, hogy milyen illatú, nem árt, ha összetevőivel is tisztában vagyunk. Bár rákot nem okoz, a dezodor nem túl egészséges.

A Velvet mindenre kiterjedő nagy dezodortesztje után több olvasótól kaptunk levelet, miszerint egy dolog az izzadásgátlás, és más dolog az összetétel. Mert például megfigyeltük-e, hogy a dezodorok többségéhez alumíniumot adagolnak, ami enyhén szólva nem természetes összetevője a szervezetnek. A levelek feldolgozása után örömmel és boldogan állapítottuk meg, hogy vannak tudatos fogyasztásra szakosodott olvasóink is, amit mi üdvözlünk, és ezért őket most egy fogyasztóvédelmi cikkel jutalmazzuk, melyben részletesen utánajárunk, miért is van a dezodorban alumínium?

Te mit választanál?

Hát a faggyúmirigyek elzárása végett. A dezodorok ugyanis két elvet követnek, az egyik nem nagyon gátolja az izzadást, viszont elnyomja az izzadás szagát, a másik fajta dezodor pedig egy vékony réteggel vonja be a hónaljat, és ezzel elzárja a faggyúmirigyeket, melyek így nem tudnak dolgozni. Az utóbbi típusú dezodorokban van alumínium, így azt gondolhatnánk, az alumíniummentes életet választóknak megoldást jelenthet a másik típusú dezodor, de ez az egész természetesen nem ilyen egyszerű.

Dr. Apostol Éva bőrgyógyász a Velvet kérdésére elmondta, nem tartja különösebb veszélyforrásnak a dezodorokhoz adagolt alumíniumot, de tény, hogy érzékenyeknél allergiát válthat ki. "A legtöbb dezodorban nincsen alumínium, amelyikben pedig van, az alumínium-oxid, ami nem alumíniumként szívódik, fel, ha egyáltalán felszívódik. A dezodorok ugyanis a faggyúmirigyek felső rétegére hatnak, és csak a felszínen szívódnak fel" - mondta el a bőrgyógyász-kozmetológus, aki szerint a dezodoroknak más összetevői kártékonyabbak lehetnek. Például a különböző illatanyagok, amelyek sokkal nagyobb mértékben váltanak ki allergiás reakciókat, így valószínűleg nem jár jobban, aki ezt választja az alumínium helyett. Igaz, a bőrgyógyász szerint a faggyúmirigyek elzárása sem túl kellemes dolog, sőt a túlzott dugítás nagy károkat is okozhat.

Nem okoz mellrákot

Pár éve e-mailen terjedt az a nőket rémisztgető levél, hogy a dezodorok mellrákot okoznak, mert elzárják a faggyúmirigyeket, aminek következtében a méreganyag nem tud távozni a szervezetből, tehát befelé halmozódik, egészen addig, míg mellrák lesz belőle. Erről a teóriáról aztán hamar kiderítették, hogy nem állja meg a helyét, hiszen a test korántsem pusztán a hónaljon keresztül üríti a méreganyagokat. Ennek ellenére némely orvos azt ajánlja a nőknek, fontosabb vizsgálatok, főleg mellrákszűrés előtt ne használjanak alumíniumtartalmú készítményt, mivel ez megnehezíti a pontos vizsgálatot és értékelést.

De nem jó

A Német ÖkoTest Magazin ennél jóval kritikusabb az alumíniummal szemben, tesztjeiben ugyanis sorra leértékeli azokat a dezodorokat, melyek alumíniumvegyületet tartalmaznak, mivel az alumínium köztudottan allergiakeltő anyag. Bár ez az alumíniumvegyület kétségkívül gyengébb, mint amit a gyógyászatban alkalmaznak, az arra érzékenyeknél problémát okozhat. Igaz, azt az ÖkoTest is megemlíti, hogy az alumíniumnál sokkal károsabb összetevő a formaldehid, ami rákkeltő anyagnak számít. Akit érzékenyen érint az allergia kérdése, az nem tehet mást, mint végigböngészi az összetételt, bár kérdés, hogy az alcohol és az aluminium szavakon kívül megért-e bármit is. Igaz, egy új EU-s törvény értelmében szeptembertől az illatanyagok pontos nevét is fel kell tüntetni az összetételben, valamint azt is, hogy a szóban forgó illatanyag allergiakeltő-e vagy sem.