horoszkóp

Munka vagy szerelem

2006.09.14. 22:24
A férfiaknál növeli a stresszhormonok szintjét és visszaveti a szellemi teljesítőképességet, ha valakivel megosztják az ágyukat, és ez független attól, hogy csak aludtak, vagy szexeltek is az ágytárssal.

Ha együtt alszunk valakivel, az rontja az alvásminőséget, ez pedig a férfiaknál visszaveti az agy teljesítőképességét - mutatták ki osztrák tudósok. Az együttalvás azonban nemenként eltérő hatásokkal jár. Férfiak esetében a pihenést zavarja az ágytárs jelenléte, függetlenül attól, szeretkeznek-e vagy sem, mindez pedig befolyásolja a következő nap nyújtott szellemi teljesítményüket. A megzavart alvás náluk a stresszhormonok szintjét is növeli. A News Scientistben megjelent tanulmány szerint ugyanakkor a nőknek kifejezetten jót tesz az együttalvás: ők mélyebben alszanak, ha van mellettük valaki.

A férfiak jobbnak érzik, mint amilyen

 Gerhard Kloesch, a bécsi egyetem professzora kollégáival 8 együtt élő, gyermektelen, huszas éveikben járó párt kért fel a kísérletre. A pároknak 10 éjszakát kellett együtt, majd 10 éjszakát külön aludniuk, emellett pedig tesztekkel, kérdőívekkel és pulzusméréssel tesztelték fizikai és szellemi állapotukat. Másnap a kognitív képességeiket mérték fel egy teszttel, és ellenőrizték a stresszhormon-szintjüket.

Bár a férfiak úgy érezték, jobban aludtak partnerrel, a teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, ami azt valószínűsíti, hogy az álmuk korántsem volt elég pihentető.

A nők mindent máshogy csinálnak

A partner jelenléte a nőket is zavarja a pihenésben, ők viszont, ha sikerült elaludniuk, mélyebben alszanak és kipihentebben ébrednek, mint az az alvásmennyiségükből következne. A férfiakkal ellentétben a nők vérében a stresszhormonok változását sem sikerült kimutatni, és mentális teljesítményük sem adott más értékeket, ők maguk ugyanakkor arról számolnak be, hogy az egyedül alvást érzik pihentetőbbnek.

Az együttalvás az álmok felidézését is megzavarja: a nők jobban emlékszenek álmaikra, ha egyedül aludtak, a férfiak pedig akkor, ha előtte szexeltek.

Az együttalvás bizarr, de tanulható

 Dr. Neil Stanley, a Surrey-i egyetem alvás-szakértője szerint "történelmileg sem megalapozott az együttalvás, mondhatni: ez egy bizarr szokás. Az alvás a legönzőbb tevékenység, ugyanakkor mind a fizikai, mind a lelki egyensúly szempontjából létfontosságú. Megosztani a magánszférát valakivel, aki zajong és lehúzza rólunk a takarót - ez nem túl ésszerű. Vannak, akik szeretnek együtt aludni, de semmi ciki nincs a külön ágyban se".

A szakértők szerint a nőknél egyébként genetikus program, hogy jobban kezelik, ha valami megzavarja az álmukat. "A nők életciklusában több olyan esemény is van, ami befolyásolja a pihenésüket: ilyen a gyereknevelés, a menopauza, sőt a menstruációs ciklus is" - mondta el dr. Stanley. Azt is hozzátette azonban, hogy az emberek hozzá tudnak szokni az együttalváshoz: "Ha hosszú ideje megosztják az ágyat valakivel, akkor az lesz zavaró, ha nincs ott, és ezért nem alszanak jól".