Magánéleti és szexuális kudarcokat is okozhatnak az alvászavarok, derül ki egy amerikai felmérésből.

Túlzott aluszékonyságuk miatt vétik a legtöbb hibát munkájukban, házaséletükben illetve a szexuális életükben is a tengerentúliak - derül ki az amerikai National Sleep Foundation (Nemzeti Alvás Alapítvány) közvélemény-kutatásának nemrég a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott eredményeiből.

Alvászavarosok

A tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak hetvenöt százaléka szenved a horkolástól vagy attól, hogy az éjszaka folyamán rendszeresen felébred. A legtöbben fel sem fogják, hogy alvási problémájuk van, vagy egyszerűen nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

"A fél ország rendesen alszik, de a másik felének problémái vannak" - mondta el az alapítvány szóvivője. Az ezerötszáz felnőtt megkérdezésén alapuló kutatás kimutatta, hogy nyolcvanhét százalékuk szokott tévézni, negyvenhét százalékuk szokott szexuális életet élni, hatvannégy százalékuk pedig olvasni is szokott az elalvást megelőző egy órában.

Körülbelül a megkérdezettek fele tudta magáról elmondani, hogy a legtöbb éjszakán sikerült egy jót aludnia, és azt is kimutatták, hogy az alvászavarok miatt a legtöbb amerikai nem alszik eleget.

A rossz alvás tönkreteheti a házasságot

A házasságban élőknek körülbelül egynegyede állította azt, hogy kevesebbet szexel, illetve elvesztette az érdeklődését a szexuális élet iránt, mert általában túl álmos.

Az alapítvány kutatásai alapján az amerikaiak átlagban 6,9 órát alszanak. A megkérdezettek hatvan százaléka állította azt, hogy az elmúlt évben vezetett már autót nagyon álmosan, és négy százalékuk mondta, hogy okoztak vagy majdnem okoztak balesetet túlzott álmosság vagy volán mögötti elalvás miatt.

Harminc százalékuk mondta azt, hogy alvás miatt nem mentek munkába, álmosság miatt hibát vétettek a munkájukban vagy elaludtak valamilyen fontosabb eseményről. Az emberek hetvenhét százaléka állította azt, hogy szerinte a partnerének alvászavarai vannak vagy horkol.

Az alvási alapítvány vezetője elmondta, hogy a párok a különféle alvási rendellenességek miatt kénytelenek külön aludni, és ez szörnyen rossz hatással van a kapcsolatokra. Azok közül, akik rossz alvónak vallották magukat, harminc százalékuk panaszkodott párkapcsolatuk megromlására, a jó alvóknak pedig csak nyolc százaléka állította, hogy már nem mennek olyan jól a dolgok.