A monoklikat lesminkelik, ugye?

2004.04.08. 09:36
Nem egészen két hét múlva, április 17-én, szombaton eljön az Amazonok éjszakája. A hangzatos cím a TV2 bokszgáláját takarja, ahol ezúttal női bokszolók csapnak majd össze. A Velvet megkérdezte a lányokat, mi a hiányzó láncszem a babázás és a bokszkesztyű közt, és azt is megtudtuk, milyen trükköket lehet alkalmazni a monoklik ellen.
A TV2 Amazonok éjszakája fedőnevű bokszgáláján Dr. Csábi Bettina a világbajnoki címért mérkőzik ellenfelével, a bolgár Galina Koleva Ivanovával, Miló Viktória pedig saját bajnoki címét védi majd a szintén bolgár Svetlana Taskova ellen. Ez nagyon érdekes, de azonnal rengeteg kínzó kérdést vetett fel a Velvet Rózsaszín Tornacipő Sportszakosztályában, úgymint:
- Mi visz rá arra fiatal és szép lányokat, hogy legszebb éveiket verekedéssel töltsék?
- Nem félnek a pasik egy bokszolónővel kezdeni?
- És mi lesz a monoklikkal?

A női bokszolók sem női bokszolóként születnek

Tekintse meg képeinket!
Dr. Csábi Bettina jogászdoktor, de a szaksajtóban csak Bokszhercegnőként emlegetik. A vörös hajú, törékeny, de izmos sportolónő hét éves kora óta sportol, jelenleg Baján él, ott is készül fel a nagy összecsapásra Koller István irányításával, aki nemcsak edzője, de egyben a férje is.

A vékony, szinte kislányos hangú Bettina már-már szégyellős félszegséggel nyilatkozik magáról. Saját bevallása szerint békés, szelíd természetű ember, a civil életben általában nem is szokták elhinni neki, hogy bokszol. Ezek után tényleg érdekelt bennünket, hogyan lesz egy szende kislányból pofozkodó amazon? Bettina szerint nála ez szinte a véletlen műve volt: "hatévesen először balettozni tanultam, de a lakóhelyem közelében nem találtunk más egyéni sportágat számomra, mint a karatét. Hét évesen már oda jártam, és aztán nagyon megszerettem." A karatét követte a kickboksz, míg végül bokszra váltott.

A szintén nagyon dekoratív, szőke Miló Viktóriát Milinek becézik ismerősei. A nyíregyházi lány hét és fél évesen kezdte űzni a küzdősportokat, edzője és menedzsere Nagy Lajos.

Viki esetében nem is olyan meglepő, hogy bokszolni kezdett: mivel nagyapja és édesapja is ezt a sportágat űzte, a hétéves kislány számára egész természetes volt, hogy ő is küzdősportot válasszon magának. Döntését az is támogatta, hogy épp akkoriban engedélyezték hazánkban ezeket a sportágakat, ami azzal járt, hogy hirtelen mindenki kickbokszolni akart. "Divatőrület volt, amiben benne maradtam" - meséli nevetve a szőke amazon. A kickboksz és a kungfu után fordult érdeklődése a boksz felé.

Magyarországon még kevés a női bokszoló, így a lányok edzőpartnerei általában férfiak. "Nem igazán lehet különbséget említeni férfi és női bokszolók stílusa közt. Ugyanúgy vannak, akik erőből bokszolnak, mások inkább az agyukat használják" - értenek egyet a lányok, de Bettina kiegészíti "szerintem a nők talán szenvedélyesebbek."

Munka, vagy hivatás?

A jogász végzettségű dr. Csábira nagyon büszkék munkahelye, a bajai bíróság dolgozói. "A kickboksz világbajnoki címvédő meccsemen szinte az összes kollégám ott volt, ez úgy ötven embert jelent" - meséli büszkén Bettina. Mindemellett egyelőre nem tudja, meddig lehet egyszerre folytatni a jogászi és a profi bokszolói karriert, mert a kettő együtt nagyon megterhelő. A szakvizsgájáig hátralévő négy év történései remélhetőleg eldöntik majd, hogy Dr. Csábiként, vagy Bokszhercegnőként folytatja tovább pályafutását.

A földrajztanárnő végzettségű Mili jelenleg egy vagyonvédelmi cégnél dolgozik, de emellett a helyi tévénél is ellát műsorvezetői és szerkesztői feladatokat. Az edzések mellett ráadásul még arra is szakít időt, hogy mozgássérült gyerekeket tanítson úszni. "Megélni egyelőre nem tudok a profi bokszból, de remélem, jó úton vagyok efelé" - vallja be a szőke lány, mert ő is egyre nehezebbnek találja a civil- és a profi bokszolói karrier összeegyeztetését.

Magánélet bokszkesztyűben

Bettina edzője, Koller István nemcsak edzője és férje, de mindezek mellett még menedzsere is saját feleségének. A vöröshajú sportolónő szerint a szerepek eme torlódása nem jelent problémát számukra, magánéletüket teljes mértékben külön tudják választani sportpályafutásuktól. Ennek eredményeként szerinte párját sem érinti érzékenyebben, ha a ringben épp a feleségét ütik, mintha bármely másik tanítványáról volna szó, ezt azonban a Velvet Romantikapárti Frakciója csak nagyon nehéz szívvel tudná elhinni.

Viki jelenleg épp egyedül van, de szerinte ez a felkészülési időszak miatt talán most nem is baj. "Több kapcsolatom is tönkrement, de nem azért, mert a férfiaknak a boksszal volt gondjuk, egyszerűen a sikerességem zavarta őket. Én karrierista nőnek tartom magam, ezt viszont nem szeretik a férfiak." - ismeri be a szőke sportolónő, aki tisztában van azzal is: az ő életében a profi bokszé az első hely.

Boszorkányos praktikákkal a sikerért

Vikiről tudni lehet, hogy ragaszkodik egy apró babonájához: minden meccséhez úgy száll ringbe, hogy befonja hosszú, szőke haját. "Amikor először küzdöttem ilyen frizurával, megnyertem a meccset. Aztán úgy gondoltam, bevált dolgon nem kell változtatni." - idézi fel mosolyogva a szokás eredetét.

Bettina szintén befont hajjal szokott ringbe szállni, de állítása szerint nála ennek kizárólag praktikus okai vannak: így nem lóg a szemébe. Kis töprengés után azért kiegészíti magát: "végül is van egy olyan megszokott rutin, amihez ragaszkodom, ami a megfelelő lelkiállapotomhoz kell: a meccs előtt megnézek valami könnyed vígjátékot, és közben édességet eszem. De ami a legfontosabb: hogy az edzőm - aki egyben a férjem is - mellettem legyen a meccsen."

Ha megvernek, sminkelj

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen trükkökkel leplezhetőek a belemenősebb meccsek után a keletkezett szépészeti problémák. Egy férfi bokszoló esetében talán van, aki vonzónak talál egy diszkréten felrepedt szemöldököt, vagy egy férfiasan bedagadt szemet, de csinos nőkön ugyanezeket a stílusjegyeket már nem tudjuk szexisnek elképzelni. A lányok elmesélték a műhelytitkokat: igenis odafigyelnek rá, hogy minél inkább nyom nélkül ússzák meg az összecsapásokat.

Megelőzésként például vazelinnel kenik be magukat, amin "elcsúsznak" az ütések, ha azonban mégis megtörténik a baj, első és legfontosabb, hogy a monoklikra, dudorokra azonnal, már a menetek közti szünetekben "rámennek" a vasalónak becézett hideg fémlappal. Az sem volt igazán meglepő, hogy az ennél maradandóbb sérülések gyógyulását kenőcsökkel, esetleg gyógyszerrel is siettetik, bár ez utóbbira szerencsére ritkán kell hogy sor kerüljön.

Mi ennél kicsit rejtélyesebb praktikákra számítottunk, hiszen a gyerekkori dudorokra nyomott hideg késpenge, vagy a büdös (esetleg csípős) gyógykenceficék emléke gyanúsan hasonlít ezekhez... Már épp kezdtünk volna kicsit elcsüggedni, amikor Bettina visszaadta reményeinket: "...és persze jó szolgálatot tesz ilyenkor a sminktudás is", és ezzel mégiscsak igazolva láttuk azt a reménykedő előfeltételezésünket, miszerint a női bokszban igenis léteznek valódi női praktikák.

A figyelem középpontjában

A küszönbönálló izgalmas meccs okán fokozottan érdeklődni kezdett a lányok iránt a média. Bettinára és férjére a TV2 All You Need is Love - Ha Te is Akarod című műsora csapott le: a Schorbert Norbi - Rubint Réka házaspár után ők voltak a második "szerencsés" páros, akiket a hazugságvizsgálós kérdéseknek vetettek alá. Bettina erre így emlékszik vissza: "hiába tudja az ember, hogy ez a szerkentyű nem teljesen megbízható, azért nagyon kényelmetlen érzés volt így válaszolni kérdésekre. Az ember rettentően kiszolgáltatottnak érzi magát."

Miló Vikit egy közismert férfimagazin kérte fel fotózásra. A dekoratív szőke lány bikiniben és bokszkesztyűben pózolt a fotósoknak, és azt is profi modell módjára tűrte, hogy testét olajjal kenjék, és különböző, néha bizony nagyon kényelmetlen pózokba állítsák.

Az összecsapás éjszakája

A különböző elfoglaltságok mellett azért a lányok legfontosabb programja mégis az edzés, hiszen a jövő szombati meccs tétje nagyon komoly: Viktória világbajnoki címét védi a bolgár Svetlana Taskova ellen, míg a két súlycsoporttal lejjebb induló Bettina most készül megszerezni a világbajnoki övet ellenfelétől, a szintén bolgár Galina Koleva Ivanovától.

"Mindketten fordított alapállású ellenfelet kaptunk, ez nagyon ritka, és eléggé megnehezíti a dolgunkat. Eredetileg szó volt arról, hogy közösen, egymással edzve készülünk majd fel, de így ez a terv kútba esett" - mesélte Bettina, aki már hetedik hete edz a nagy mérkőzésre.

A szőke Viki nyolc hete készül a nagy összecsapásra. "Ez az utolsó hetem fizikálisan és szellemileg is nagyon kemény volt. 3x10 menetet játszottam minden nap váltott feltételekkel, jövő hétre már csak a gyorsítás maradt. Április 17-re pengeéles kell legyek. Biztos vagyok benne, hogy a világbajnoki öv Magyarországon marad. Nekem kell nyernem." - fogalmaz határozottan Viki.

Mindkét lány a Felix Promotion csapatát erősíti, ahogy az est tiszteletbeli amazonja, Nagy "Csonttörő" Jani is. Ő ez alkalommal a két címvédő összecsapás előtti felhozó meccsben lép ringbe, ellenfele a brazil Jairo Moura Dos Santos lesz.

A nagyszabású eseményt a TV2 élőben közvetíti a debreceni a Főnix csarnokból, és hogy a nézők ne maradjanak Megasztár nélkül, az este folyamán fellépnek a tehetségkutató döntősei is. A Himnuszt a győztes Tóth Veronika énekli majd.