Étterem anorexiásoknak

2004.10.07. 09:44
"Nostalgia" lesz a neve az első, anorexiásoknak készült étteremnek, ami néhány hét múlva nyitja meg kapuit Berlinben. A bulímiásokkal többet kaszálhatnának, de az ötletgazdáknak nem csak a meggazdagodás a céljuk, hanem hogy segítsenek a kórosan sovány nőknek.
Az anorexia nervosisban szenvedőkre specializálódott étkezde üzletvezetője egy olyan, 32 éves nő, aki maga is 15 évig szenvedett a súlyos kórban. Miután kigyógyult belőle, elhatározta, hogy segíteni fog az anorexiásoknak megtalálni étvágyukat.

Kegyetlen sorsa vezette idáig

"Nem akartam tudni magamról, gondolataimról, testemről" - mesélte el életét egy berlini bulvárlapnak Katja E. A tulajdonosnő 15 éves volt, amikor megtudta, hogy apja homoszexuális, és rá kellett jönnie, hogy szülei éveken át csak úgy tettek, mintha minden rendben lenne közöttük. Nem sokkal ezután, amikor egy napon az uszodából ment haza, megtámadták és megerőszakolták. "Ekkor született meg bennem az önmagam iránti gyűlölet és undor. Nem érdekelt az élet, és azt sem bántam volna, ha elüt egy autó" - emlékezett kóros étvágytalansága kezdeteire.

"Reggel elszívtam három cigarettát és elmúlt az éhségem. Aztán egész nap csak egy almát ettem és egy fél joghurtot. Így ment ez éveken keresztül. Aztán két évvel ezelőtt úgy döntöttem, véget vetek ennek, végigcsináltam egy terápiát, amely eredményesnek bizonyult"- mondta a fiatal nő. Katja E.-nek sikerült életben maradnia, ma már élni akar és segíteni sorstársain.

Az étlapról integetnek az ételek

 párocska
Anorexiás párocska

A Nostalgia étlapján mindenféle figyelemfelhívó ételnevek szerepelnek: "Halló", "Kíváncsiság", "Farkaséhség" vagy "Ütköző érzések". E nevek mögött olyan ételek rejtőznek, mint folyami rákleves, avokádó-szeletek langusztadarabokkal, kis báránybordák és vaníliakrémes csőben sült rebarbara. Mindegyik fogás 10 eurónál kevesebbe kerül.

Kényszeresen esznek vagy nem esznek

A német lapok a közelmúltban sokat beszéltek az anorexiáról, miután a közvéleményt sokkolta az athéni olimpia kudarca után visszavonult úszó-bajnoknő, Franziska van Almsick vallomása, mely szerint egy időben ő is ebben a betegségben szenvedett.

Németországban mintegy ötmillió embernek vannak étkezési problémáik, köztük 3,7 millió veszélyesen túlsúlyos. A legutóbbi statisztikák szerint százezren szenvednek kóros étvágytalanságában, többségükben nők, 600 ezren viszont a beteges falánkság, a bulímia áldozatai.

Az egészségügyi hatóságokat különösen aggasztja, hogy az anorexiások száma megháromszorozódott az elmúlt tíz évben. Azt is kimutatták a felmérések, hogy az anorexiások 30 százaléka meggyógyul egy megfelelő kúra után, 30 százalék egyik pillanatról a másikra önmagától visszatér az egészséges táplálkozáshoz, 10 százalék azonban belehal a tartós koplalásba.