Tüdőtágulást okozhat az anorexia

2004.10.13. 14:12
Kanadai kutatók azt remélik, hogy az anorexiás betegek vizsgálati eredményei segíthetnek feltárni a tüdőtágulás hátterében meghúzódó eddig ismeretlen tényezőket. Az anorexiások 95 százaléka nő.
Kanadai tudósok szerint az anorexia nervosa pusztítja a tüdő sejtjeit, és súlyos esetben emphysemát, azaz tüdőtágulásszerű betegséget okozhat. Kutatásuk eredményeiről az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine lapban számoltak be.

Nem ismerik pontosan az okokat

Dr. Harvey O. Coxson, a Vancouver General Hospital radiológusa a Reutersnek adott interjújában elmondta, a tüdőtágulás (a tüdőhólyagocskák kitágulásával, előrehaladott károsodásával járó megbetegedés) összetett betegség, melyet a második világháború során azonosítottak a varsói gettóban, ahol a krónikus alultápláltság miatt alakult ki. A kutató reméli, hogy az anorexiás betegek vizsgálati eredményei segíthetnek feltárni a tüdőtágulás hátterében meghúzódó eddig ismeretlen tényezőket.

Túlélési mechanizmus

Tomográfos összehasonlító vizsgálatuk eredménye szerint az anorexiás csoport tüdősűrűsége jóval alacsonyabb volt, és mindössze a tüdő felületének felét használták. Ugyanakkor a légzésfunkció nem volt rosszabb, mint a kontrollcsoportban. Ezt Coxson azzal magyarázza, hogy a betegek általában fiatalok, maga a tüdőtágulat betegség általában a hatvan éven felülieknél jelentkezik. Megfigyeléseik alapján valószínűsíthető, hogy a tüdőtágulat a szervezet túlélési mechanizmusa: mivel a kiéheztetett szervezet számára kevés oxigén is elegendő, a tápanyagra viszont szüksége van, csökkentett "üzemmódban" kezd el dolgozni, és a tüdőszövet feleslegesnek ítélt részét is feléli. Ennek következtében csökken a tüdőkapacitás, ami fiatal korban még nem okoz problémát, időskorban azonban súlyos tünetetkkel járhat.

További vizsgálatok szükségesek

A hipotézis egybevág azzal, hogy az emphysemás betegek általában alultápláltak, ám az nem tisztázott, hogy az alultápláltság okozza a tüdőtágulatot, vagy fordítva. A kutatók további vizsgálataikban erre a kérdésre keresik a választ. Feltételezésük szerint, ha az anorexiás betegek visszatérnek a normális táplálkozáshoz, a tüdő szövetállománya is regenerálódik. Ha azonban a a beteg folytatja az éhezést, a tüdő állapotában is további rosszabbodás várható.

Soványan is kövérnek tartják magukat

Az anorexia nervosa pszichés eredetű étvágytalanságot jelent. A betegség rendszerint normál fogyókúrázási hajlammal kezdődik a kamaszkorban, és lassan fokozódik beteges soványsággá. Az anorexiások kövérnek tartják magukat soványan is, nem tudják reálisan észlelni testüket. Mások alakját azonban jól meg tudják ítélni, a testképzavar csak a saját testre vonatkozik. A megbetegedésben 95 százalékban nők szenvednek.

Német felmérések kimutatták, hogy az anorexiások 30 százaléka meggyógyul egy megfelelő kúra után, 30 százalék egyik pillanatról a másikra magától visszatér az egészséges táplálkozáshoz, 10 százalék azonban belehal a tartós koplalásba.