Az antibiotikumok használata feltehetően összefüggésbe hozható az emlőrák kockázatának növekedésével, számol be a Journal of the American Medical Association című folyóirat.
A Seattle-i egyetem kutatócsoportja kapcsolatot talált a mellrák, köztük a mellrák egy különösen agresszív fajtájának előfordulási aránya és az antibiotikumok használata között.

Az antibiotikum a női hormonok temrelődésére hathat

A fenti állítás azonban még nem bizonyítja, hogy a megbetegedést közvetlenül az antibiotikumok idézték elő. A felfedezés kapcsán egyéb tényezőket is ellenőrizni kell, hangsúlyozza az amerikai szaklap.

A kutatók feltételezése szerint a lehetséges okok között szerepelhet az antibiotikumoknak a bélrendszerben található mikroorganizmusokra, illetve az ösztrogén, női hormon feldolgozására gyakorolt hatása. Emellett okolhatók még ezen gyógyszereknek az immunrendszer működését, és a szervezetben zajló gyulladások megfékezését befolyásoló tulajdonságai.

Minél több antibiotikum, annál nagyobb veszély

Christine Velicier doktornő és csoportja 2266 agresszív típusú mellrákban szenvedő, 20 év feletti nő egészségügyi történetét tekintette át, összehasonlítva 7953 találomra kiválasztott, mellrákban nem szenvedő asszonyéval. Megállapításaik szerint minél gyakrabban, illetve minél hosszabb ideig szedett a vizsgált személy antibiotikumot, annál nagyobb valószínűséggel betegedett meg később emlőrákban.

A legtöbb antibiotikumot használó nő közül két és félszer annyian betegedtek meg mellrákban, mint az ilyen típusú gyógyszert nem használó társaik. A mellrákos halálozás aránya - minden egyéb tényezőt figyelembe véve - érzékelhetően magasabb volt azok körében, akik a leghosszabb ideig szedtek antibiotikumot.

Ha nem muszáj, ne szedjük!

A megfigyelés aggodalmat keltő. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy e gyógyszerek használata igen elterjedt, bár gyakran indokolatlan, írta a seattle-i csoport eredményeivel kapcsolatban az amerikai orvosi szaklap szerkesztőségi cikke.

"Egyelőre több a felvetett kérdés, mint amire a kutatók választ kaptak. A mostani vizsgálatból nem derül ki például, hogy az antibiotikum önmagában okozza-e a mellrákot, vagy a szedését indokló egészségi állapot, azaz az erősen legyengült immunrendszer teszi hajlamossá használóját a betegségre. Esetleg valami egyéb, még fel nem tárt ok áll a háttérben" - írják a cikk szerzői.