horoszkóp

Tévhitek a fogamzásgátlókkal kapcsolatban

2004.09.23. 15:10
Annak ellenére, hogy a magyar nők több mint 68 százaléka szed fogamzásgátló tablettát, a a mai napig élnek elavult tévhitek a védekezés e formájával kapcsolatban.
2004-ben az egyik nagy gyógyszeripari cég egy internetes felmérésben keresett választ arra, milyen tévhitek élnek a magyar nők körében a fogamzásgátlással kapcsolatban. A válaszokból kiderült: bár a nők 68 százaléka védekezik a nem kívánt terhesség ellen tablettával, mégis a mai napig rengeteg tévhit él a hölgyekben a tablettaszedéssel kapcsolatban. A 103 válaszadóból 66 például úgy gondolja, hogy a tabletta súlygyarapodást okoz; a kérdőívet kitöltők háromnegyede pedig egyetért abban, hogy a tabletta szedése közben időnként szünetet kell tartani. Annak tudatában, hogy manapság még mindig nagy mértékben járulnak hozzá a nem kívánt terhességhez az elfelejtett tabletták, elgondolkodtató az a tény is, hogy a felmérésben résztvevő nők 63 százaléka úgy véli, nem okozhat problémát egy-egy kihagyott tabletta. A válaszadók 83 százaléka viszont nem látja akadályát a 35 éves kor feletti tablettaszedésnek.

A magyarországi adatok azt bizonyítják, hogy hazánkban is erőteljesen jelen vannak a nők gondolkodásmódjában a fogamzásgátlással kapcsolatos tévhitek. Ezek eloszlatása nagyon fontos feladat annak érdekében, hogy a nők teljes meggyőződéssel, odafigyeléssel és biztonsággal használják a tablettát.

Tévhit: a tabletta súlygyarapodást okoz

A nők a koruk előrehaladtával bekövetkező súlygyarapodásért legtöbbször a fogamzásgátló tablettát teszik felelőssé. Tanulmányok azt bizonyítják, hogy azok a nők, akik a korszerű alacsony dózisú tablettákat szedik, -mint például az ösztrogént tartalmazó kombinált tabletták - nem hajlamosabbak a súlygyarapodásra, mint más nőtársaik. A vizsgálatban részt vett nők közel kétharmadának súlya 6 cikluson át nem változott, sőt öt nő közül egy akár 2 kg-ot is fogyott. Több mint 2 kg-os súlygyarapodás mindössze 15%-uknál volt tapasztalható, ez azonban ugyanilyen arányban azon nők esetében is fennállt, akik nem szedtek fogamzásgátló tablettát. Egy másik vizsgálatban, egy alacsony dózisú fogamzásgátlót használó nők átlag testsúlya 1,4 kg-mal csökkent az év során.

Tévhit: időnként szünetet kell tartani a tabletta szedésében

Nem bizonyított, hogy a tabletta abbahagyása orvosilag indokolt, vagy jótékony hatású lenne. Valójában a tabletta szedésének szüneteltetése csak növeli a nem tervezett terhesség kockázatát - akármilyen más módszert is választunk ezekben az időszakokban, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak. Ha nincs szükségünk fogamzásgátló módszerre egy rövid ideig, a tabletta szedésének abbahagyása, majd szedésének újrakezdése akkor is növeli annak esélyét, hogy egy ideig rövid élettartamú mellékhatások jelentkezhetnek a szedés újrakezdésekor.

Tévhit: az alkalmanként elfelejtett tabletta nem jelent okot az aggodalomra

A tabletta egyike a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszereknek, de megbízhatósága épp abban rejlik, hogy a nők odafigyelnek-e szedésére. Ha nem az előírásoknak megfelelően szedik őket, nem bízhatnak abban, hogy a gyógyszer megvédi őket egy nem kívánt terhességtől. A tablettaszedők körében az elfelejtett tabletták a nem kívánt terhesség leggyakoribb okai, ráadásul ez növeli a mellékhatások, mint pl. a ciklusok közti vérzések kialakulásának esélyét.

Tévhit: 35 év feletti nőknek nem tanácsos fogamzásgátló tabletta szedése

A gyártók szerint egy egészséges, nem dohányzó nő a mai korszerű, alacsony dózisú tablettákat akár egész a klimaxig használhatja. A kombinált tabletták a fogamzásgátláson túl további előnyökkel is rendelkeznek, csökkentik a csontritkulás esélyét, a petefészek- és méhen belüli rák kockázatát, valamint rendszeressé teszik a ciklust. Ezen előnyök kifejezetten fontosak az idősebb nők számára. Az egyedüli korhatár a tablettával kapcsolatban kizárólag a dohányzó nőket érinti. Azoknak a 35 év feletti nőknek, akik dohányoznak, tanácsos olyan hormontartalmú fogamzásgátló szert szedniük, amely nem tartalmaz ösztrogént.