Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogy teljes biztonsággal alkalmazhatóak-e az antidepresszánsok a gyerekeknél és a tinédzsereknél. A tudósok egy csoportja ugyanis úgy véli, hogy a szerotonin-újrafelvételt szelektíven blokkoló (SSRI) típusú gyógyszerek közül néhány öngyilkosságra késztet. A gyógyszergyártók állítólag már régóta tudnak erről, csak visszatartották az információt.
Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) vezető szakértők bevonásával vizsgálatot indított az SSRI típusú antidepresszánsok gyerekekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, írja a Reuters. Az utóbbi időben ugyanis egyre többször merül fel a kérdés azzal kapcsolatban, hogy ezek a hangulatjavítók egyáltalán alkalmazhatóak-e a depressziós gyerekek kezelése során.

Nem ajánlják

Az FDA már tavaly ősszel is javasolta, hogy az SSRI-k csoportjába tartozó Paxil nevű készítményt az orvosok ne írják fel a 18 év alatti pácienseknek, ám hivatalosan akkor még nem foglalt állást a témában. Pedig egyre több jel mutat arra, hogy néhány SSRI típusú hangulatjavító veszélyes mind a gyerekekre, mind a kamaszokra nézve, ugyanis használóik közül sokan sokkal hajlamosabbak az öngyilkosságra. A bizonyítékokra azonban még várni kell.

A szakértők szerint a szerotonin-újrafelvételt szelektíven blokkoló készítmények és az öngyilkosságok közötti kapcsolatot elemző vizsgálatokra eddig ritkán került sor. A legtöbb praktizáló orvos ellenben azt állítja, hogy munkájuk során még nem találkoztak ilyen esetekkel. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az öngyilkosság gondolata és az öngyilkossági kísérlet két különböző dolog. Véleményük szerint pedig azok közül, akik gyakran eljátszadoznak az öngyilkosság gondolatával, csak nagyon ritkán végeznének magukkal.

Vitatott kérdés

Tavaly Nagy-Britannia egészségügyi hatóságai azt tanácsolták az orvosoknak, hogy ne írjanak fel SSRI gyógyszereket 18 évnél fiatalabb pácienseknél, tudósít a HealthDay lap. A tiltás mai napig minden ilyen típusú szerre vonatkozik a Prozac-on kívül. Az antidepresszánsok további használatával kapcsolatban most az Egyesült Államokban is dönteni fognak, a tervek szerint a kérdést illetően nyárra fejezik be a vizsgálatot.

Hangulatjavítók
Az antidepresszánsokat manapság széles körben írják fel. Számos típusuk létezik, ám a két legismertebb a tricyclic antidepresszánsok (TCA-k) és a szerotonin-újrafelvétel meggátolók (SSRI-k). Az első csoportot több mint harminc éve alkalmazzák, míg a másodikat úgy tíz éve. A depresszió elleni szerek szorongásoldó, hangulatstabilizáló és hangulatjavító hatásokkal bírnak. Serkentik a noradrenalin és a szerotonin képződését, serkentik az ingerületek átvitelét, és elősegítik az érzékszervek által felfogott ingerek továbbítását az agyba.