Az Aquanauta új kollekciójának vezérmotívuma a huszárminta és a kalocsai rózsa. Az inkább őszi, mint tavaszi kollekcióban nemhogy cicit, de még női nyakat is alig látni, a férfiak pedig keménykalapban feszítenek.

Az Aquanautás lányok már csak hárman vannak, de továbbra is megtartották azt a koncepciót, hogy kollekciójukat egy közös motívumra fűzik fel. Idén tavasszal ez a huszárminta és kalocsai hímzés, elképzelésük szerint ugyanis tradicionális mintákkal fűszerezett modern ruhákat kívántak alkotni, és ennek eredményét február 9-én a Történeti Múzeum barokk termében tárták az érdeklődök elé.

Fényes mackók

Klikk a képre!

Matyóhímzéssel próbálkozni itthon, nem éppen kockázatmentes vállalkozás, de mivel a idei kollekcióját az Aquanauta Londonban is bemutatja, így külföldön akár nagy sikerre is számíthatnak, hiszen ott mindez egzotikum. Nálunk azonban azt hiszem jelenleg nem a magyar népviselet a legnagyobb divat, bár egy politikus nemrégiben mindenkit bocskai készíttetésre szólított fel, így lehet, hogy a lányok jól elkapták a fényes, tavaszi szelet. A tervezők - Mátrai Krisztina, Moshammer Kinga, Pallai Bernadett - Magyarország minden tájegységének népviseltéből igyekeztek mintákat felsorakoztatni, ennek lett az eredménye a Tiszta forrás tavaszi kollekció ("Pure Source 06"), aminek legnagyobb részét a hímzett rózsákkal és filcberakásokkal díszített melegítők teszik ki.

Ez az összeállítás számomra kissé furcsa volt, de ez pusztán szubjektív ítélet, és a környezetemben mindenki tudja rólam, hogy én annyira konzervatív vagyok, hogy még a házimunkát is magam végzem otthon. A ruhák azonban kétségkívül humorosak, és egyesek szerint teljesen biztos, hogy Britney Spears ezekben tölti majd ki következő terhességét, sőt nagy valószínűséggel a Coldplay és White Stripes is ezekben fog fellépni a következő koncerten, főleg ha meghallják, hogy a Rapülők is az Aquanauta által tervezett ruhákban koncertezett. És ha már itt tartunk, el kell mondjam, hogy a divatbemutató konferansziéja nem más volt, mint Geszti Péter, aki ugyan nem bírta ki, hogy ne meséljen el néhány viccet, amin senki nem nevetett, de a szponzorok kötelező méltatását még így is jobban csinálta, mint bárki más.

Csizmás kandúr

A kollekció amúgy nem csak szabadidő ruhákból áll, vannak utcai és elegáns viseletek is, alapvetően azonban az egész kollekció valahogy inkább őszies, mint tavaszi. Az uralkodó szín egyértelműen a barna, ami azért is furcsa, mert az Aquanauta mindig is az élénk színekről, merész színösszeállításokról volt ismert. Most azonban barnát látunk barnával, esetleg még szürkével. És bár lányoknak mindent el lehet adni, és még hímzésben is igazán jól mutathatnak, ugyanez a szőrmével díszített hímzés egy férfin már inkább távolságtartásra ösztönöz, én legalábbis azonnal sikítanék, később pedig lelki traumára gyanakodnék, ha meglátnám a pasimat répanadrágban, keménykalapban és rojtos bőrdzsekiben. Ami azonban kifejezettet teszik, az a csizma, tulajdonképpen régóta reménykedek, hogy a férfiak egyszer majd ismét fényes lovaglócsizmában járnak, mint régen, bár valószínűleg ezt sem éppen tavasszal kellene elkezdeni.

Nó cickó

Galéria!

Tapasztalataim alapján márciusra annyira keményen elege lesz mindenkinek a télből és hidegből, hogy azonnal vetkőzni kezd, ha először kisüt a nap, és az Aquanauta kollekciójával éppen az a legnagyobb baj, hogy egyáltalán nem vetkőzteti a lányokat, sőt egy kicsi szeletet sem villant fel a testükből. A legtöbb ruha állig cipzáros, sőt kapucnis, a szoknya is vádli középig, bokáig ér, eltakarva a lábat, és többségük egyáltalán nem szexis. Ráadásul a szoknyák, és mostanában ismét divatba jött nadrágszoknyák többsége buggyos, ami persze nyilván szintén a magyar népviseletekre utal, csak éppen ezeknek pont az volt a célja, hogy a nőt formássá tegyék, még azt is, akinek a jóisten nem adott természetes hájat, manapság azonban bármennyire szeretnénk, nem illeszkedik a szépségideálba, ha valaki buggyos rakott szoknyát rak kerek fenekére. Ez persze nem a modellekre vonatkozik, akik nagyon szépen mutattak, hanem az átlagfelhasználóra, akiknek többsége apró húsgolyóvá változik az ilyen ruháktól. .

Persze tudom én, hogy a ruhák többsége nem arra készült, hogy az ember ebben szálljon fel a hatos villamosra, de mégiscsak jó dolog egy-egy kollekcióból néhány ötletet beépíteni a személyes dizájnba. Most azonban nem biztattam nagymamámat inghímzésre, pedig ezen irányultságaim meglehetősen kiéletlenek, mert amikor nagycsoportban palóc menyecskének öltöztem volna farsangon, a rózsahimlő miatt nem tudtam elmenni.

Majd mások

Az elegáns kollekció azonban kifejezetten tetszett, főleg a fekete betéttel díszített aranyszínű ruha, valamint a közönség körében is nagy sikert aratott virágos-madaras menyasszonyi ruha. És ami feltétel nélkül tetszett, azok Vágó Réka cipői, amit kifejezetten a kollekcióhoz tervezett. Még a piros-pántos néptáncos cipő is megragadja a figyelmet, és az elegáns ruhákhoz tervezett lábbelik is vonzónak bizonyultak, főleg egy olyan országban, ahol valami rejtélyes ok miatt igen nehezen lehet szép cipőhöz jutni. Összefoglalásképpen elmondható, ami már biztos mindenkinek lejött, hogy nem voltunk oda az új Aquanauta kollekcióért, de jó hír, hogy Claudia Schiffer mostanában nemezelt tarisznyában sétáltatja gyermekeit, így valószínűleg azonnal lecsap a ruhákra.