horoszkóp

Japán őrültek diktálják a tavaszi divatot

sze
2008.04.04. 23:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Legalábbis az Árkád tavaszi bemutatóján, ahol kevésbé orientális ruhákat gésákkal és kardbemutatóval tették látványossá.

Az Árkád idei tavaszi szezonnyitó bemutatója ezúttal nem vonzott celebtömeget, egészen pontosan egyetlen hírességgel sem talákoztunk a tavaszi divatnapok első bemutatóján. Ennek oka talán abban keresendő, hogy a tavaszi trendekre nyitott közönség már előző este az Aréna Plázában szemügyre vette, mi lesz az idei divat, de az is lehet, hogy a túlzott programbőség miatt hiányoztak az ismert arcok: mindenki leragadt a Lacoste szülinapi partiján vagy a Nike-bemutatón.

Mindenesetre nem sok mindenről maradtak le azok, akik kihagyták az idei tavasznyitó bemutatót: az Árkád kifutóján bemutatott C&A, Marks&Spencer, Gas, Budmil, Reserved, Champion, Kenvelo és a Yellow Kangaroo tavaszi darabjait bármelyik márkaüzletben megtekinthetik, igaz, tradicionális japán kardműsor és a Kill Bill-beli sárga ruhás Uma Thurman-imitátor nélkül.

Klikk!

Fashion vitimek és a minimalista zen

A bemutató elején a kissé talán a szocialista időket idéző "Világdivat mindenkinek" felirat mögül Ördög Nóra háziasszony érkezett, aki felvázolta az alapkoncepciót: idén Tokióra és a japán életérzésre épült a show, amelyet a "tokiói fashion victim cyberpunk hősök" és a "minimalista zen" inspirált. Ez a japán vonal a bemutató elején és végén látható performanszokon kívül a ruhákban nem annyira jelent meg, inkább csak az élénk gésa-sminkekben és a kiegészítőkben volt látható: a modellek legyezővel hűsítették magukat és színes papíresernyővel vagy virágzó cseresznyefaággal vonultak végig a kifutón.

Ami a bemutatott ruhák közül talán, legalábbis minket, a japán urbánus stílusra emlékeztetett, az az állónyakú bőrdzseki, a kisméretű férfi oldaltáska és az óriási napszemüveg volt, amelyet gyakran látunk a városban bóklászó fiatal japán turistákon. Akikről mi egyébként eddig nem tudtuk, hogy ők lennének a divatőrült fashion victim igazi megtestesítői.

Nézze meg, mi a tavaszi divat!

Farmer, bőrdzseki, kiskosztüm

A klasszikus-elegáns kifutón vonulós részek között a sportosabb márkákat táncos produkciókkal mutatták be, a résztvevő üzletek külön-külön vonultatták fel tavaszi kollekcióikat: a C&A leginkább a póló-kapucnis felső-farmer összeállítással várja az idei tavaszt, a Marks&Spencer viszont tavaszi kabátokkal és kosztümökkel. A Gas kollekciójából a farmerszoknyák és a tavaszi bőrdzsekik vonultak fel, egyik kedvenc darabunk pedig egy Kenvelo-összeállítás volt: a zöld pöttyös kapucnis pulcsi-rövid nadrág összeállítást nemcsak egy japán iskoláslányon, hanem magunkon is el tudjuk képzelni. A lengyel Reserved ruhái a klasszikus nőies stílust képviselték, a Champion és a Budmil pedig a sportos japán életérzést akarták megidézni.

A bemutató végén egy bónusz japán kardbemutató várta a nézőket, az első sorban ülők pedig igazán testközelből élvezhették a produkciót, az egyik levágott gyékénydarab el is repült: egyenesen egy magyar fashion-victim fejét találta el.