horoszkóp

Japán őrültek diktálják a tavaszi divatot

sze
2008.04.04. 23:05
Legalábbis az Árkád tavaszi bemutatóján, ahol kevésbé orientális ruhákat gésákkal és kardbemutatóval tették látványossá.

Az Árkád idei tavaszi szezonnyitó bemutatója ezúttal nem vonzott celebtömeget, egészen pontosan egyetlen hírességgel sem talákoztunk a tavaszi divatnapok első bemutatóján. Ennek oka talán abban keresendő, hogy a tavaszi trendekre nyitott közönség már előző este az Aréna Plázában szemügyre vette, mi lesz az idei divat, de az is lehet, hogy a túlzott programbőség miatt hiányoztak az ismert arcok: mindenki leragadt a Lacoste szülinapi partiján vagy a Nike-bemutatón.

Mindenesetre nem sok mindenről maradtak le azok, akik kihagyták az idei tavasznyitó bemutatót: az Árkád kifutóján bemutatott C&A, Marks&Spencer, Gas, Budmil, Reserved, Champion, Kenvelo és a Yellow Kangaroo tavaszi darabjait bármelyik márkaüzletben megtekinthetik, igaz, tradicionális japán kardműsor és a Kill Bill-beli sárga ruhás Uma Thurman-imitátor nélkül.

Klikk!

Fashion vitimek és a minimalista zen

A bemutató elején a kissé talán a szocialista időket idéző "Világdivat mindenkinek" felirat mögül Ördög Nóra háziasszony érkezett, aki felvázolta az alapkoncepciót: idén Tokióra és a japán életérzésre épült a show, amelyet a "tokiói fashion victim cyberpunk hősök" és a "minimalista zen" inspirált. Ez a japán vonal a bemutató elején és végén látható performanszokon kívül a ruhákban nem annyira jelent meg, inkább csak az élénk gésa-sminkekben és a kiegészítőkben volt látható: a modellek legyezővel hűsítették magukat és színes papíresernyővel vagy virágzó cseresznyefaággal vonultak végig a kifutón.

Ami a bemutatott ruhák közül talán, legalábbis minket, a japán urbánus stílusra emlékeztetett, az az állónyakú bőrdzseki, a kisméretű férfi oldaltáska és az óriási napszemüveg volt, amelyet gyakran látunk a városban bóklászó fiatal japán turistákon. Akikről mi egyébként eddig nem tudtuk, hogy ők lennének a divatőrült fashion victim igazi megtestesítői.

Nézze meg, mi a tavaszi divat!

Farmer, bőrdzseki, kiskosztüm

A klasszikus-elegáns kifutón vonulós részek között a sportosabb márkákat táncos produkciókkal mutatták be, a résztvevő üzletek külön-külön vonultatták fel tavaszi kollekcióikat: a C&A leginkább a póló-kapucnis felső-farmer összeállítással várja az idei tavaszt, a Marks&Spencer viszont tavaszi kabátokkal és kosztümökkel. A Gas kollekciójából a farmerszoknyák és a tavaszi bőrdzsekik vonultak fel, egyik kedvenc darabunk pedig egy Kenvelo-összeállítás volt: a zöld pöttyös kapucnis pulcsi-rövid nadrág összeállítást nemcsak egy japán iskoláslányon, hanem magunkon is el tudjuk képzelni. A lengyel Reserved ruhái a klasszikus nőies stílust képviselték, a Champion és a Budmil pedig a sportos japán életérzést akarták megidézni.

A bemutató végén egy bónusz japán kardbemutató várta a nézőket, az első sorban ülők pedig igazán testközelből élvezhették a produkciót, az egyik levágott gyékénydarab el is repült: egyenesen egy magyar fashion-victim fejét találta el.