horoszkóp

Madonna és Jacko a kőbányai kifutón

vb
2007.09.27. 14:57
Pirotechnika, hátraszaltók, Karsai Zita és barátai, jégkorongozó kisfiúk, Madonna- és Jacko imitátor, égből hulló lufik, élő papagáj és boxeres kalózok. Idén is, mint minden szeptemberben, az Árkád divathetének megnyitóján jártunk, ahol most New York ment, meg a nyolcvanas évek.

Az Árkádban évről-évre megrendezett divatbemutatót mindenki szereti: a bemutatott brandek (még jó!), a modellek, az újságírók, a siserehad. Mert dinamikus, sportos, nem művészkedik, és mert ez az egyetlen divatbemutató Magyarországon, ahol minden évben külön köszöntik a kerületi tűzoltókat. Igaz, idén az ÁNTSZ-ről is esett szó a nyitóbeszédben.

A divat szárnyán jött az ősz

Az Árkád üzleteiből szemezgető divatbemutatót azért rendezik meg minden évben szeptemberben, hogy felhívják a figyelmet az áruház üzleteiben kapható új kollekciókra. Az idei a hetedik volt, és mindezidáig nem sikerült rájönnöm arra, mi alapján kerülnek be egyes üzletek a szórásba, mások meg nem.

Nézzen ruhákat!

Idén is Erős Antónia volt a házigazda, frappánsan meg is nyitotta az eseményt (tűzoltók, ÁNTSZ) és csak egy, ízlésünknek kicsit romanás mondata volt „Állítólag New Yorkból jött hozzánk az ősz a divat szárnyán”. A forgatókönyv tehát ugyanaz volt, mint tavaly, sőt, a tour-táncos betét-tour-táncos betét ritmika is a korábbi sablont követte, ennek ellenére a több mint egy órás divatbemutató végig lekötötte figyelmünket.

Gangs of New York

Idén New Yorkot próbálták megidézni Kőbánya legnagyobb áruházában, ahol minden nagyon laza, praktikus és színes - ahogy Lakatos Márk, az esemény egyik ötletgazdája jellemezte az új divatot.

Utcai galeris jelenetek, breakerek, gettó fíling: kukából kilépő zsidó srác veszekszik a helyi kisgengszterekkel – így kezdődött a divatbemutató, aztán miután minden gettófeszültséget feloldottak a táncos pantomim eszköztárával, jöttek a tourok. Amik teljesen rendben voltak, mivel szerencsére idén sem a brandek önprezentációján volt a hangsúly, sokkal inkább a szezon divatján.

Az őszi férfi

Ami mi is? Az aktuális szürkén túl végre vannak bevállalós színek, mint a lila, sárga, pink, piros és a többiek, illetve mindezek könnyed kombinációja. Hasonló megnyugvás volt végre normális, a mindennapok során is hordható öltönyöket illetve zakókat látni, mondjuk színes vagy mintás kapucnis pulóverekkel kombinálva (Springfield, Kenvelo). A detektív kinézetű férfi (akár rövid, akár hosszú ballonkabátban) is nagy sikerre számíthat ebben a szezonban, illetve az is, aki nagy kárókockákat hord a pulóverén (Gant).

Az őszi nő

Nőknél továbbra is jelen vannak a nőiesített vonalú kapucnis pulóverek (Gas), a pesti tömegközlekedést a reggeli és koraesti órákban uraló (és végtelenül unalmas) irodista lookot színesítő megoldások (Marks and Spencer). A szoknyák továbbra is nagyjából térdig érnek, a Madonna által preferált pongyolaszerű anyagok és szabások is menők. A szezon irányelve szemlátomást a háromnegyedes tagolás: a felsők és pulóverek bőven a csípő alá érnek és ugyanígy az ujjhossz is befejeződik nem sokkal a könyök alatt. Láttunk még sok nagy óriás sálat illetve poncsót (Mayo Chix, C&A).

Élvezhető mozgásművészet és apró izgalmak

Zita mögött kalózok!

A jórészt Megatáncosok (Karsai Zita and co.) krémjéből álló mozgásművészek által megjelenített látványelemekkel teljességgel elégedett voltam, főleg hogy több gyakorlatnak ismerem a nehézségi fokát illetve hibázási esélyét (nagy). Szerencsére senki nem esett fejre, és nem törte el a lábát sem, egyedül az első sorban ülő Kajdi Csaba modellügynökség-vezetőt érték kisebb sokkhatások, amikor fejétől alig pár centire húzott el egy-egy hátraszaltót befejező láb vagy csaptak fel a lángok. (Nekem a zene volt idén is pont egy kicsit hangosabb annál, amit a dobhártyám még különösebb reklamálás nélkül befogad.)

Madonna, Jacko és félpucér kalózok

A tour-közti előadások csúcspontja a jéghokis kisfiúk (akiket később boldog hotdogozás közben láttam viszont civilben) illetve Madonna- és Jacko-imitátorok megjelenése volt, a tourok csúcspontja pedig kétséget kizáróan a férfi alsóruházat bemutatója. Ahol a modellek mindössze egy boxert, egy kalózkalapot illetve egy félszemet viseltek; bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy némelyiküknél pisztoly illetve kampós kéz illetve papagáj is volt. Úgyhogy ezt a látványvilágot most köszönjük is meg Lukács Gabinak és Lakatos Márknak: köszi!

Szeptember 28-tól kezdődik az Árkádban a divathét, a nagyközönség számára is hozzáférhető divatbemutatókkal