horoszkóp

Futócipőt árul a brit hadsereg

2004.09.20. 10:36
Támadásba lendült a brit hadsereg a sportcipőpiacon: egy kis angol céggel összefogva közös tervezésű terméket hoztak létre. Nem titkolják, hogy a legnagyobb sportszergyártókat akarják maguk mögé utasítani.
Az új futócipőn a brit hadsereg ismertetőjele - két egymást keresztező kard - díszeleg. A PT-03 elnevezésű cipőt a katonaság engedélyével dobták piacra a héten.

Militarista sneaker

A cipőt keménységéről híres kiképző programról ('Physical Training') nevezték el a gyártók, abban a reményben, hogy a maximálisan telített angol sneaker-piacon a katonasággal megtámogatva nagyobb esélyük lesz eladni a terméket.

#alt#

A PT-03 tervezésében a katonaság saját tanácsadó testületének tagjai is közreműködtek. A cipőt a UK Gear nevű kis, angol vállalat gyártja. A cég szerint a nemzeti hadtest értékeit és színvonalát képviseli az Army Physical Training Corps-szal, azaz a Katonasági Fizikai Kiképző Egységgel közösen tervezett cipő.

A brit haderők viselete eddig legfeljebb silánysága miatt kerülhetett volna a hírekbe. A kormány elé terjesztett jelentésekben volt már szó a napon elolvadó bakancsról és olyan egyenruháról, amiben fulladtak a katonák. Ezek ellenére a gyártó nem tart attól, hogy a PT-03-at a katonasági viselet minőségével fogják azonosítani.

A hadsereg is jó, a cipő is jó

A gyártók a bevétel egy bizonyos százalékát a katonaságnak fogják adni. A cipők párját körülbelül 140 dollárért árulják, de a katonaságtól azt nem voltak hajlandóak elárulni, hogy hány százalékot kapnak majd. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy az ilyen együttműködésekkel tudják bizonyítani, hogy a katonaság a közemberek javát is szolgálhatja.

A Runner's World Magazine tesztje szerint a PT-03 egy "komoly" futócipő. A magazin egyik munkatársa elmondta, hogy a katonai cipő gyártói ezzel a korszakalkotó ötlettel az übertrendi Nike, az Asics vagy a New Balance sportcsukák versenytársaivá próbálnak előlépni. Persze ez nem lesz olyan egyszerű, mert ezek a cipőgyárak több millió dolláros reklámhadjárat segítségével érik el sikereiket. Igaz, a UK Geart egy fegyveres hadtest támogatja.

A cipőt Nagy-Britannián kívül sehol sem forgalmazzák, de az interneten megrendelhető.