horoszkóp

Bono farkasától Suri aranykakijáig mindenre van vevő

2008.02.15. 13:45
Amióta vannak sztárok, azóta virágzik az ereklyegyűjtés hobbija. A nemrégiben jótékony cél jegyében kalapács alá került relikviákból állítottunk össze egy csokorra valót. Vannak köztük luxuskivitelben készült ruharemekek, például a világ legszebb ruhája vagy Britney Spears drágaköves melltartója, de olyan tárgyak is, amelyeket a rajongókon kívül a legtöbben valószínűleg hulladéknak tekintenek. És természetesen sztárbébikaki nemesfémből.

Ízetlen tréfa

Klikk!

A jótékony célra felajánlott szép és/vagy bizarr tárgyakat felvonultató galériánk minden bizonnyal legbizarrabb darabja Tom Cruise és Katie Holmes kislányának, Surinak nevéhez kötődik. A lelkes szülők a háttérsztori szerint ugyanis megtartották porontyuk első kakiját, sőt, aranyba foglalással konzerválták is, egyrészt hogy az örökkévalóságnak megmaradjon, másrészt hogy ne bűzölögjön. Mindez az ebayen volt kapható, de természetesen csak viccből, hiszen a csillogó szobor igazából nem a híres baba popójából került elő, hanem egy "művész", bizonyos

Klikk!

Galériánkban találnak továbbá olyan izgalmas kiegészítőket, mint mondjuk Ozzy Osbourne koponya alakú fülbevalói vagy a táska, amelyeket Madonna gyermekei, Lourdes és Rocco díszítettek saját rajzaikkal. Aki nagyobb értékekben gondolkodik, az vehetett magának autót Sharon Stone-tól. Igazán bizarrnak inkább az apróságokat találjuk, mint például Bono műalkotásait, amelyek a Péter és farkas című mesét hivatottak illusztrálni, és nagyjából ugyanolyan rajztehetségről árulkodnak, mint amivel Lourdes és Rocco büszkélkedhetnek. Steven Spielberg nem próbálkozott a képzőművészettel, ő egyszerűen csak aláírt egy játékmackót, és ezáltal azonnal sokmilliós értékké tette.

Britney melltartója kétszeresen letiltva az ebayen

Klikk!

Minél híresebb valaki, annál könnyebb neki jótékonygondni, gondolnánk. Amikor pár évvel ezelőtt Britney Spears azt nyilatkozta, hogy imádkozik a Katrina hurrikán áldozataiért, sokan a szemére hányták, hogy ennél azért többet is tehetne. Az akkor még gyorsan reagáló sztár nem is volt rest feltenni jópár személyes holmiját az ebayre jótékonysági árverés céljából, amielyek közül a galériánkban is látható drágakövekkel kirakott melltartóért kezdődött a legvadabb licit. A tárgyat azonban az ebay letiltotta, mondván, a cég szabályzata megtiltja, hogy valaki használt fehérneműt bocsásson árverésre. Rövidesen azonban megegyeztek, hogy ez a darab inkább az emléktárgy kategóriába illik, és a licit folytatódhatott. A leendő vevők már 8 millió forint feletti összegeket vagdostak egymás fejéhez, amikor a tárgyat újra levették az oldalról, ekkor azonban már Britney Spears kérésére és véglegesen. A sztár azt nyilatkozta, hogy a nagyközönség úgy vélte, a melltartó megjelent az énekesnő valamelyik klipjében (talán a Toxicra gondolhattak), de ez nem volt igaz, ezért, nehogy a licitálók megtévesztésével vádolhassák, Britney inkább visszavonta az egészet.

Rowling: vigyázzunk, hol és mire licitálunk!

A bárki által használatba vehető ebay azonban megannyi probléma forrása. Nem Britney Spears az egyetlen híresség, akinek meggyűlt a baja a "látatlanban" történő alkudozásra építő oldallal. J. K. Rowling, a Harry Potter szerzője website-ján többször is egyértelművé tette, hogy bár az internetes árverésszervező tele van állítólagosan tőle származó relikviákkal, aláírásokkal, ezek egyike sem valódi, és ő maga soha semmit nem kívánt ebben a formában értékesíteni. Ha garantáltan valódi holmira szeretnénk licitálni, forduljunk a hagyományos aukciósházakhoz - vagy válasszunk egy olyan oldalt, ahova nem teheti fel boldog-boldogtalan a kacatjait, hanem csakis elsimert sztárok igazoltan eredeti darabjai találhatók. Az ilyenek közül messze a leghíresebb a Clothes Off Our Back alapítvány oldala.

Neki(k)vetkőztek a sztárok

Klikk!

A hírességek gyönyörű ruháinak újrafelhasználására szakosodott Clothes Off Our Backet két kevésbé híres színész, bizonyos Jane Kaczmarek és Bradley Whitford az Elnök embereiből alapította. Az A-listás sztárkollegáik által levetett göncökért kapott összeget ők teljes egészében jótékony célokra, általában rászoruló gyermekek megsegítésére fordítják. Az alapítvány 2002-ben kezdett működni, és azóta vagy 500 celeb ruhájának találtak új gazdát, ami által több mint kétmillió dollárt kalapoztak össze (ebből kiszámítható, hogy egy átlagos darab 4000 dollárért, azaz 700 ezer forint feletti összegért kel el). Az alapítvány angol nyelvű weboldalán is körül lehet nézni, hogy melyek voltak az eddigi jótékony ruhák és hogy mire lehet licitálni jelenleg, de a legszebbeket galériánkba is beválogattuk. Köztük van például Keira Knightley mélyzöld estélyije a Vágy és vezeklés című filmből, amit egyébként nemrégiben a filmtörténet legemlékezetesebb ruhadarabjának választottak meg, de adakozott levetett ruhát példáula gyönyörű Julianne Moore és Felicity Huffman is. Kattintson, és azonnal meglátja őket.

Ön is gyűjti a sztárrelikviákat?

Ha van az ön birtokában is olyan tárgy, amely önnek (vagy egyébként is) drága, mert egy híres emberhez köthető, büszkélkedjen el vele egy emailben! Akár fotót is mellékelhet kincséről, mindenre kíváncsiak vagyunk.