Dr. Robert Atkins, a népszerű Atkins-diéta szellemi atyja halálakor 117 kilót nyomott - derült a professzor halálát elemző orvosi jelentésből. Az Atkins-diéta ellenzői arra következtettek, hogy a doktor úr saját táplálkozási módszere miatt lett szívbeteg, illetve halálához is ez vezetett.
A New York-i kardiológus professzor 2003-ban, 72 évesen hunyt el. A róla elnevezett fogyókúra lényege, hogy az alapvető tápanyagok közül sok zsírt és kevés szénhidrátot kell a szervezetbe juttatni.

Karma kóma

Atkins a hízás előtt
Atkins tavaly télen szerencsétlenül lépett, megcsúszott a jégen, beverte a fejét, és eszméletét vesztette. Kórházba kerülésekor a 183 centis férfi még csak 87 kilós volt, majd az esést követő 8 napos kóma alatt 30 kilót hízott. A kórház orvos-szakértői szerint a hízás oka az volt, hogy Atkins szívbetegsége miatt szervezetéből nem ürült ki a folyadék.

Dr. Stuart Trager, az Atkins Orvosi Tanács vezetője elmondta, hogy kórházakban a kizárólag folyadékkal táplált betegek súlyosan felpuffadhatnak. "Atkins annyira csúnyán megdagadt, hogy családtagjai és barátai alig ismerték meg" - mondta el az AP hírügynökségnek.

Szívbaj

Köztudott volt, hogy a doktornak problémái voltak a szívével. Az Atkins elveit valló orvosokból álló testület szerint ennek semmi köze nem volt diétájához, hanem egy korábbi vírusos megbetegedés okozta. Egészségügyi elemzésükhöz hozzáfűzték, hogy inkább hagyni kéne békében nyugodni a doktor urat.

Pro és kontra Atkins

Egy Atkinst támadó csoport szerint elképzelhető, hogy a professzor súlygyarapodásának egy részéért a folyadékfelhalmozódás felelős, de az nem, hogy mind a 30 kiló így rakódott rá. A csoport fenntartja azt a véleményét, hogy az Atkins-diéta szerint táplálkozók millióinak egészségét súlyos veszély fenyegeti.

Az ellenkezőjét bizonyítja az a tanulmány, amelynek köszönhetően napjainkban ismét hihetetlenül népszerűvé vált a szóban forgó diéta. A tanulmány szerint a professzor táplálkozási tanácsait követők körében csökkent a szívproblémák és a koleszterinproblémák kialakulása.

Az ügyben pártatlan orvos megerősítette azt az állítást, miszerint egyértelműen a kóma volt felelős az extrém súlynövekedésért. Azon vélemények, amelyek a halál okát firtatják, nem voltak kellően megalapozottak, mert a diagnózist boncolás nélkül állították fel.

Fogyókúra forradalom

Atkins bestsellere Diétaforradalom címmel a hetvenes évek elején jelent meg. 15 millió példány fogyott belőle, és világszerte asszonyok milliói áldják a doktor urat, hogy segítségével megszabadulhattak pár oda nem illő zsírpárnától. E könyv szerint ajánlott a hús, a tojás és a sajt, ám kerülendő a kenyér, a rizs és a gyümölcs fogyasztása.

A professzor hívei és ellenzői egyaránt elismerik, hogy szénhidrátmegvonásos módszere jelentős súlycsökkenéshez vezet.

Dagi

Az amerikai betegségmegelőzési központ mércéje szerint egy 180 centi körüli férfi 117 kilóval súlyosan elhízottnak számít, de Atkins kómába esés előtti 87 kilója is már a túlsúlyosság kategóriájába esik.

A támadásokat megelégelve Atkins özvegye bocsánatkérést követelt Michael Bloombergtől, New York City polgármesterétől, aki a múlt hónapban "hájas"-nak nevezte elhunyt férjét.