A közelmúltban nagy nyilvánosságot kaptak az Atkins-diéta káros hatásairól megjelent kritikák. Most még az is kiderült, hogy nemcsak megbetegedhet tőle a fogyni vágyó, de a szája is büdös lesz. Ez utóbbi ugyan nem káros az egészségre, de a baráti és szerelmi kapcsolatokat azért romba döntheti.
Az Atkins diéta alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrás módszer, működési elve, hogy az "üzemanyag-utánpótlás" helyett a szervezettel a saját elraktározott zsírtartalékait használtatják fel. A zsír elégetése során egy keton nevű anyag szabadul fel, amely a vizelettel és a lélegzettel távozik, és jól érezhető szaga van. Emellett fontos szerepet játszik még az is, milyen ételeket fogyaszt a diétázó - mondta el Dr. Bruce DeGinder, az Általános Fogászati Akadémia szóvivője a HealthDayNewsnak.

Kénvegyületek a szájban

Az Általános Fogászati Akadémia szerint azonban van lehetőség a szájszag elkerülésére. "A rossz lehelet leggyakoribb oka az ételmaradékok bomlása, amelynek során kénvegyületek keletkeznek. Emellett az nyelven és az ínyen képződő baktériumok is termelnek olyan enzimeket, amelyek rossz szaggal járnak" - mondta el DeGinder. "A magas fehérjetartalmú ételekből több kénvegyületet szabadul fel, főleg éjszaka, amikor a nyáltermelés is lecsökken."

A probléma megoldható

A rossz lehelet ellen diéta esetén érdemes nagy mennyiségű folyadékot fogyasztani - ezzel kimoshatjuk a szájban keletkezett baktériumokat -, cukormentes rágógumit vagy petrezselymet rágni, és lehetőleg minden étkezés után fogat mosni. Ha a kellemetlen szájszag továbbra is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, ez a jelenség ugyanis komolyabb betegségeknek lehet a tünete, mint például máj- és veseproblémák, vagy cukorbetegség.

Leginkább fogat kellene mosni

Érdekesség, hogy mindezek mellett a stressz, a horkolás, vagy a hormonszint-változások is befolyásolják a lehelet szagát, de a legalapvetőbb ok még a fejlett társadalmakban is a kellő szájápolás elmulasztása.

A megfelelő szájhigiénia alapvető feltételei:
- mossunk fogat naponta kétszer, lehetőleg fluoridtartalmú fogkrémmel;
- emellett fogselyemmel is tisztítsuk a fogközöket, mert a fogkefe nem ér el mindenhová, és így megmaradhatnak a fogszuvasodást okozó baktériumok;
- fontos a nyelv tisztítása is, ennek felületén ugyanis szintén nagyszámú baktérium képződik, amelyek a szájszag egyik fő okozói;
- táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, és fogjuk vissza az evések közti nassolást;
- rendszeresen keressük fel a fogorvost.

A nők jobban csinálják
Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének 2003 decemberi felmérése szerint a férfiaknak van mit behozni a szájápolás terén, ha szeretnének felzárkózni a nőkhöz. A Szövetség közvéleménykutatása szerint a nők közel 30 százaléka mos fogat minden étkezés után, szemben a férfiakkal, akiknek csak 20 százaléka tesz így. A hölgyek a napi két fogmosás betartása terén is vezetnek (57 százalékuk vallott így, míg a férfiaknak csak 49 százaléka), és a fogorvos rendszeres látogatása is köztük elterjedtebb (89 százalék a férfiak 75 százalékával szemben).