horoszkóp

Anyai betegségek okozhatják az autizmust

2005.02.08. 19:13
Asztmában, bizonyos allergiás megbetegedésekben, illetve pikkelysömörben szenvedő terhes nők utódai között gyakoribb az autista, mint egészséges társaik gyermekei között - állítják amerikai kutatók.

Amerikai kutatók szerint asztmában, bizonyos allergiás megbetegedésekben, illetve pikkelysömörben szenvedő terhes nők utódai között gyakoribb az autista, mint egészséges társaik gyermekei között - írja az MTI.

Mint az amerikai Kaiser Permanente egészségügyi hálózat egyik kaliforniai intézetének kutatói megállapították, az asztma, egyes allergiás betegségek, valamint a pikkelysömör (psoriasis) - különösen, ha e megbetegedéseket a terhesség második harmadában diagnosztizálják az anyánál - megkétszerezi annak kockázatát, hogy a születendő gyermek autistává váljon.

Ezerből hatan

A többnyire fiúk esetében előforduló betegség, az autizmus minden ezer gyermekből hatot érint. Az autista gyermekek - a betegség súlyosságától függő mértékben - erősen lecsökkent társadalmi alkalmazkodó képességgel rendelkeznek, és mániákusan ragaszkodnak rögzült, rutinjellegű magatartási, cselekvési formákhoz.

Asztma és autizmus összefüggése

A kaliforniai Oaklandben elvégzett vizsgálat eredetileg annak megállapítására irányult, hogy mennyiben felelnek meg a valóságnak azok a feltételezések, melyek szerint a terhesség alatt az anyánál felfedezett úgynevezett autoimmun betegségek - ahol a szervezet immunrendszere saját szöveteit támadja meg - fokozzák az autista gyermek világra jöttének kockázatát - írta az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy az autoimmun megbetegedések közül csupán a pikkelysömör esetében állapítható meg ilyen összefüggés.

Az oaklandi kutatók ugyanakkor arra a feltételezésre jutottak, hogy az asztmának és az autizmusnak esetleg lehet egy alapvető közös okozója. Minthogy a várandós anyáknál kialakuló asztmát igen gyakran a terhesség második harmadában diagnosztizálják, elképzelhető: a betegség fellobbanása készteti arra az anya immunrendszerét arra, hogy a normálisnál nagyobb mennyiségben termelje a gyulladásos állapottal szorosan összefüggő citokinokat, amelyek károsítják a magzat fejlődő agyát.