horoszkóp

Mit kapunk tízezerért az Ázsia Centerben?

2007.06.11. 08:19
Mire lehet elherdálni 10 ezer forintot? - tettük fel a kérdést, és elsőként a város szélén található Ázsia Centerbe mentünk a válaszért. Lett többek között csont alakú kutyás kártyánk, gazdagságot és sikert hozó integető macskánk és "Hétvége harcos" feliratú pólónk. És nem volt minden kínai.

Tisztára olyan érzés, mintha valami monumentális külföldi szabadidőparkba érkeznénk. Azt, hogy az Ázsia Center mennyire emlékeztet Kínára, nem tudom megállapítani, sosem voltam ott, mindenesetre sárkányokban, jin-jang jelben, kínai karakterekben és művízesésben nem volt hiány már az épületen előterében sem.

Bejárat a szabadidőparkba

A férfi oldal működik, a női nem

Az épületkomplexum egyik fele a női, másik a férfi oldal. Ki tudja miért, a keleti szárnyban található férfi oldal jóval erősebb, a női oldal elég lehangoló és punnyadt, mivel az üzleteknek csak jó, ha a fele belakott, a többi üresen pang. És az olyan boltokban sem tapasztaltunk tumultust, ahol kizárólag - és legalább nyolcvanféle - kínai állóvázát árultak. A ruhásoknak azonban szemlátomást elég jól megy.

Mit, hol, miért

Tízezer forintot nyilvánvalóan egyetlen perc alatt is el lehet tapsolni, nekünk azonban nem ez volt a célunk, hanem hogy egyedülálló leletekre bukkanjunk. Ezért alaposan átfésültük a 110 ezer négyzetméteren elterülő komplexum szegleteit, és keresgélés közben összegyűjtöttünk néhány közérdekű tudnivalót. Íme: Tokio Hotel és Metallica rajongói mezek a városban itt a legolcsóbbak (1000-2500 között vannak a pólók és a pulóverek). Aztán: nem minden üzlet kínai, van például török és vietnami, de még (valódi vagy kamu) dán gyertyabolt is. Kedvencünk Indonézia igényes bemutatóterme lett, ami gyerekkorunk dollárboltjaira emlékeztetett, mivel az árak többsége dollárban szerepel a termékeken.

Respect China!

Az egyik árusnál egy pohos férfi lekezelő hangnemben akart négyszázról háromötvenre lealkudni egyetlen pár zoknit, amit a kínai eladó úr udvariasan, de állhatatosan hárított - nem árt tehát elfogadni, hogy nem egy összetákolt kínai piacon vagyunk és egyébként ideje lesz elkezdeni tisztelni a kínai önérzetet (főleg, ha bejönnek az előrejelzések, és tényleg Kína lesz a világ ura). A keleti szárny (férfi épület) emeletén található kínai éttermekben ezerszer jobb - és valószínűleg autentikusabb - a kínai kaja, mint bárhol a belvárosban, tisztelet talán a Moszkva téren lévő óriás kínai étteremnek - és már 800 forintért is lehet enni normálisat. A mosdók kifejezetten jól felszereltek (fotocellás csap) és sokkal jobban rendben vannak tartva, mint bármelyik nagyobb plázáé.

A főutcából nyíló harmadik és negyedik keresztutca

Nézze meg szerzeményeinket!

A női épületben ellenben, mint fentebb írtuk, elég hervasztó a helyzet, valami baj lehet a feng shuival, nem úgy áramlik a csí, ahogy mi azt elképzeltük. Itt főként apró haszontalanságokra tettünk szert, melyek lelőhelye a főutcából nyíló harmadik és negyedik keresztutca.

Lakásfelszerelés és homokfutók egy tető alatt

Nyilvánvalóan klisékkel is bőven találkoztunk: sok rövidéletű gagyi, még több hamisítvány, összességében pedig elmondhatjuk, hogy ruházatban a legerősebb az Ázsia Center, de van minden más is: az egyik legnagyobb meglepetést a homokfutók jelentették (139 ezertől), amiket egy lakásfelszerelés bolt hátuljában sorakoztattak fel.

The universe is the testimony for this

Az egész gigakomplexum egyébként 200 000 000 amerikai dollárba került, amit fölösleges átszámolni, forintban értelmezhetetlenül sok. És mivel mással is zárhatnánk ezt a beszámolót, mint azzal, ami az épület előterében elhelyezett tájékoztató táblán is áll: "The universe is the testimony for this." Ezen gondolkodjanak.

Mit sikerült tízezerért?
Vörös tea üdítő kb. 250
Csont alakú kutyás kártya 300
Rózsaszín villogó hasú pörgethető figura 300
Extra erős csiszolt mágnesek 300
Vicces feliratú póló 500
Maneki Neko (elemes, integetős) 500
Sebata piros halálfejes nadrágtartó 990 forint
Színes indonéz nyaklánc terményekből 2500
Kávémalom holland csempére emlékeztető díszítéssel: 3790
Összesen: 9430 forint