horoszkóp

Babadömping Barbie-val és német babákkal

2006.04.06. 16:26
Játékbaba-kiállítás nyílt április harmadikán a 16. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában: Waltershausenből, a kerület testvérvárosából érkeztek a játékok. A hónap végén Barbie rekorder kiállítása érkezik.

A németországi Waltershausen babáiról híres, az első játéküzemet 1816-ban hozta létre Johann Daniel Kestner, egy vendéglős fia, miután csődbe ment az étterem. Az új iparág viszont jól jövedelmezett és gombamód szaporodtak a játékmanufaktúrák. Az 1930-as években már körülbelül harminc üzem működött, amelyekben babákat, különböző játékokat és azok tartozékait, kiegészítőit készítettek. Mára a walterhauseni babák ideje lejárt, egyetlen kis babamanufaktúra működik még.

Hiteles másolatok

A 16. kerületi Polgármesteri Hivatalban a waltershauseni babák történetileg hiteles másolatait lehet látni, amelyek elődei a 20. század elején készültek, néhány másolat pedig az 1992-1999 közötti időkből való. Láthatók még művész-, csecsemő- és népviseletbe öltöztetett babák is. A tárlat május 3-ig tekinthető meg a 16. kerület Önkormányzati Galériájában (Havashalom u.43.)

A kiállítással párhuzamosan Mátyásföldön, az Erzsébetligeti Színházban nyílik - ugyancsak a waltershauseni babákból - kiállítás, de míg a 16. kerületben modernebb, addig itt a régebbi időkre emlékeztető játékok láthatók május másodikáig.

Rekorder Barbie is jön

Waltershauseni babák

Áprilisban még egy babakiállítás érkezik Budapestre: 2006. április 15. és 30. között Barbie baba kiállításra kerül sor a SYMA csarnokban. A vándortárlat idáig több mint 350 ezer látogatót bűvölt el Németországban, Dániában, Portugáliában és Görögországban. A müncheni 2004. októberi premier óta Európa legnagyobb játékkiállítása megdöntötte minden idők látogatási rekordjait.

A látogatók megtekinthetik a Barbie öt évtizedes fejlődését az első, 1959-es babától a jelenkorig: a neves divattervezők által tervezett babákig. A kiállítás LEGO részlege a modelltervezés mesterdarabjait mutatja be LEGO-kockák ezreinek felhasználásával: a Ferraritól a New York-i szabadságszobron át más gigantikus építményekig minden megtalálható benne.