Örök problémát jelent, mit vegyen fel az ember egy hivatalos eseményre, a báli idény a sziklaszilárd dresszkódja miatt pedig különösen aggályos időszak. A Velvet megérdeklődte, mit mivel illik, és hogy milyen lesz az idei trend.
Tekintse meg képeinket!
Ünnepélyes alkalmakkor a férfiak - még a piperkőcök is - legfeljebb két variáció között őrlődhetnek: a szofisztikáltabb szmoking és a leg-leg-leg frakk között, bár utóbbi öltözékkel rendszerint egy Nobel- vagy Oscar-díjátadó ünnepség is együtt jár. A nők lehetőségek garmadából válogathatnak, melynek köszönhetően a tévedés esélye is megnő, aminek pedig egyenes következménye az egészestés feszengés.

A honi báli szezon egyértelmű csúcspontja az Operabál, így összeállításunkban elsősorban azoknak kívánunk támpontokat adni, akik éppen készülnek rá vagy csak szimplán érdeklődnek. Maróy Krisztina divatszerkesztő vázolta fel a Velvetnek az aktuális helyzetet.

A nagyestélyi legyen "bevonuló ruha"

Noha egyelőre sajnos nem ez a gyakorlat, az Operabálba kizárólag földig érő nagyestélyiben illik belibbenni. Kétszer ugyanabban az öltözékben nem ildomos feltűnni, így aki megteheti, jobb, ha olyan modellt választ, amit néhányszor át lehet fazonírozni, tudtuk meg. Annál jobb tehát a ruha, minél egyszerűbb.

Mindebből egyértelműen kitűnik, hogy a fekete szín a befutó, ám az idei év tartogat meglepetéseket is. Az új trend ismét rátalált a színekre, így a narancssárga, az élénk rózsaszín és a fűzöld sem elképzelhetetlen, bár inkább csak koktélruhák, kisestélyik esetén javallott. A szatén és a csillogó színek is hódítanak, trendi továbbá az aszimmetrikus vonalvezetés. Okvetlenül kerülendők a homokszínek és a barna különféle árnyalatai. "Egy bál nem mindennapi megjelenést követel meg, ezért olyan ruhát kell választani, mely eleganciát sugall." - mondja a szakértő, majd hozzáfűzi: nagyestélyink legyen inkább konzervatív, ún. "bevonuló ruha".

Stóla, kesztyű, kep

És akkor még nem is szóltunk a kiegészítőkről, jóllehet önmagában az alapruha megvásárlása felemészt majd' 200 ezer forintot.

Báli árak
A teljes öltözék, ha ügyes az ember, kihozható 80 - 100 ezer forintból, de lehet bérelni estélyi ruhát is, ami sokkal olcsóbb. A felső határ pedig akár egymillió forint is lehet, ha dizájner ruhát, cipőt, retikült vásárolunk.
Elengedhetetlen kísérő a kep, azaz a kilépőkabát, valamint a kis retikül, amibe zsebkendőnk még éppen belefér, mobiltelefonunk viszont már nem. "Drágám, gyönyörűen nézel ki, de valami még hiányzik rólad." - alighanem ez a kosztümös filmek egyik leggyakoribb mondata, melynek elhangzása után az ügyeletes szívtipró egy gyémánt nyakláncot húz elő zsebéből. Ez, a szakértőnk által felhozott példa is azt hivatott érzékeltetni, hogy mennyire fontos a nyakláncok, fülbevalók diszkrét jelenléte. Tovább finomíthatja megjelenésünket egy selyemből vagy szaténból készült stóla (kb. 20 cm széles anyag, lehetőleg kézzel beszegve), a maximalisták pedig könyék fölé érő kesztyűvel fokozhatják a kívánt vizuális hatást. Cipőnk legyen magas sarkú, legjobb, ha szatén vagy selyem bevonatú, ám mindenképpen számoljunk vele, hogy a következő báli szezonig a szekrényben porosodik majd, utcai viseletnek ugyanis nem megfelelő.

Anyagkérdés

S hogy milyen anyagot válasszunk? Nos, a divatszerkesztő természetes matériákat javasol, közülük is elsősorban a selymet és a szatént. Elárulja, hogy utóbbi a szezon egyik nagy favoritja lesz. Kerülendők a műanyaggal kevert textíliák. "Jó esésű, könnyed anyagokat érdemes választani, lényeg, hogy a ruha hozzátegyen a nőhöz, és ne elvegyen belőle." - fogalmazza meg a báli időszak tételmondatát Maróy Krisztina.