horoszkóp

Veszélyes anyagokkal fehérednek a sötét bőrű nők

2005.02.03. 16:52
A Black is Beautiful mozgalom törekvései ellenére még mindig sok sötét bőrű nő szeretné fehéríttetni a bőrét, mert ezt tartja szebbnek. A helyi csodakenőcsök viszont sokszor túl drasztikus megoldást nyújtanak a problémára: akár bőr se marad a kezelt területen.

A kenyai Nairobi központjában a drogériák nagy számban kínálnak az afrikai hölgyeknek bőrfehérítő krémeket, amelyek világosabb bőrt ígérnek az afrikai nőknek. "Sok asszony vásárolja ezeket, fiatalok és öregek egyaránt" - mondja Stanley, az eladó, aki szerint egy nő vonzóbb, ha világosabb a bőre. A sötét bőrű nők is többnyire azt szeretnék, de nem bírják az állítólag fehérítő hatású, agresszív krémeket.

Jackonak is majdnem leesett az orra

A legveszélyesebb termékek ugyanis higanyt vagy más vegyi anyagot tartalmaznak és ártanak, csúnya foltokat, vagy nehezen gyógyuló sebeket okozhatnak. Hivatalosan tilos ilyen kenőcsöket forgalmazni, de a feketepiacon kaphatók. Némelyiket Európában állítják elő öregkori foltok elhalványítására. Aki azonban egész arcát, esetleg egész testét bekeni velük, annak fájdalmas élményben lehet része.

Felvilágosítás?

Újabban a Nivea megpróbál üzletet csinálni abból, hogy az afrikai nők világosabb bőrt szeretnének. Forgalmazási stratégák Indiától az arab világon át Afrikáig terjedő óriási "kozmetikai piacról" beszélnek. "A legtöbb nő vissza kívánja magának gyermekkori bőrét" - állítja egy marketing szakember. Ezért sürget egy reklám szövege: "Őrizd meg bőröd természetes színét!" A reklámon látható fiatal nő bőrének színe azonban jóval világosabb, mint egy átlagos kenyai nőé, jóllehet az egyes törzsek között nagy a különbség ezen a téren.

Emancipált szépségideál

A világosabb bőr iránti óhajnak politikai vonatkozása is van. Ugyan hol marad az afrikai emancipáció, ha a végén valamennyien a legszívesebben fehérek lennének - teszik fel a kérdést sokan. Dél-Afrikában, a fekete felszabadítási mozgalom bölcsőjében a Nivea tartózkodna attól, hogy világosabb bőrt ígérjen a nőknek, mert ott még mindig politikailag kifogásolhatónak tartanak ilyen óhajt - írta a dpa német hírügynökség.

"Valójában nem hiszem, hogy nálunk a nők valóban meg akarnák változtatni bőrük színét. Elvégre akik az illatszerboltban Fair and lovely (Szőke és Szép) bőrvilágosító krémet vesznek, odahaza olyan női folyóiratokat olvasnak, amelyeknek címe "Ebony" (Ébenfa), vagy Black Beauty" (Fekete Szépség) - vélekedett Helen, a kenyai diáklány.