horoszkóp

A fekete macskától a túlzott önkielégítésig

2007.11.01. 21:40
Érdekes, vicces és/vagy szexuális babonák következnek! Nagyjából Halloweenhez igazította ugyanis az amerikai Duke Egyetem azon tanulmányának közzétételét, amelyben professzorai a babonák eredetét kutatták. Anne-Maria Makhulu kulturális antropológus az eredmények összegzéseként elmondta: a babonákkal az ember egyik legősibb vágyát elégíti ki.

Az emberi lét egyik alapélménye a kutatók szerint, hogy a világ nagy, mi pedig kicsik és kiszolgáltatottak vagyunk benne. Sok-sok olyan tényező tud igencsak húsbavágó hatással lenni az életünkre, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Mindez természetesen szorongást okoz az emberben. Hogy a szorongást oldjuk, megpróbáljuk mégiscsak kezünkbe venni a dolgokat, annak ellenére, hogy a logika szabályai szerint ez lehetetlen. A babonás rítusok tehát arra valók, hogy általuk bár hamis, de legalább megnyugtató biztonságba ringassuk magunkat arra nézve, hogy mágikus módon minden mégis úgy fog történni, ahogy szeretnénk, de legalábbis mindent megtettünk ennek érdekében.

A világ fölött uralkodni csak mágiával lehet

Hogy ki mit szeretne a javára fordítani - jobb híján babonák segítségével - az rendkívüli változatosságot mutat időben, térben egyaránt. Sokakat az zavar leginkább, hogy nem látnak a jövőbe, ezért erre nézvést próbálnak meg maguknak mindenféle jelekből következtetni, míg sokan csak úgy általában jószerencsét kívánnak kierőszakolni a sorstól, saját részre. Az emberi kultúra kialakulásakor kedvező időjárást, bőséges termést és vadászzsákmányt próbáltak kicsikarni maguknak az ősemberek babonás rítusaik szorgalmas végzésével. A modern ember eközben egészségét, gazdagságát szeretné irracionális módszerekkel bebiztosítani, vagy esetleg vizsgák vagy egyéb, kétes kimenetelű megmérettetések előtt folyamodik légből kapott fortélyokhoz a siker érdekében. Mindenesetre amióta a technika vívmányainak köszönhetően a természet folyamatai az ember számára nagyban uralhatóvá váltak, a babonának erősen leszűkült a mozgástere.

Mindenki fekete macskája, Amerika félelmetes bankója, Radnóti Miklós saját köve

A babonák ellen a kereszténység, a felvilágosodás és még ki tudja, hány eszme jegyében sokan küzdöttek, de mindezt nyilván nem négylevelű lóherével a zsebükben tették, hiszen küldetésük kudarccal végződött: a babonák a mai napig élnek, virulnak és kipusztíthatatlanok. Szinte alig van sarka a világnak, ahol a túlzottan bizakodó kijelentéseket ne kopogná le nyomban a kijelentő, biztos, ami biztos alapon (fán, alulról felfelé). A fekete macska évszázadok óta vészt jósol a Föld megannyi népének, miközben a többi nemzet éppen ellenkező hatást tulajdonít neki, mint ahogy például a malac is a szerencsehozásról közismert. Emellett mindenkinek lehetnek saját használatú, egyéni fejlesztésű babonái is, még Radnóti Miklós sem tagadta le a sajátját: "hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én..."

A helyi babonák közül az egyik legérdekesebb, hogy az USA-ban a mai napig tartanak a kétdolláros bankóktól. Ezt a papírpénzt viszonylag kis példányszámban nyomták ki, de ha valaki mégis egy ilyet kap vissza a közértben, azonnal felkészül a legrosszabbra. Az írek ezzel szemben úgy vélik, ha egy kisbabának megcsiklandozzák a talpát, az örök életére dadogni fog. Guyana lakosai azt az összefüggést ismerték fel, hogy ha egy terhes nő magas sarkú cipőt húz, akkor bandzsa gyermeke fog születni. Japánban és Kínában a 13-as helyett a 4-es számít szerencsétlen számnak (a témának az egyébként brit Lamb együttes egész albumot is szentelt Fear of Fours címmel, kerülve a 4/4-es ritmusképleteket), Peruban pedig a rontások elkerülésére érdemes minden újszülöttet egy kis lámavizelettel lemosni. Sose lehet tudni, nem igaz?

Szexuális babonák

A szexualitás tilalmas, mégis vonzó világa természetesen a babonás nézetek gazdag táptalajául szolgált és szolgál is mind a mai napig. Az ókori görögök úgy vélték, nem mindegy, merről fúj a szél szeretkezés közben. Ha északról, akkor a pásztoróra gyümölcse kisfiú lesz, ha azonban délről, kislány fog érkezni a kilenc hónap elteltével. Elterjedt nézet volt később az, hogy a szex olyan nővel, aki túl közel áll a menstruáció napjaihoz, kopaszságot okoz, természetesen a férfinál. Az interneten jelenleg is jelentős angol nyelvű irodalma van továbbá annak, hogy az önkielégítés valóban vakságot okoz-e (egyes nézetek szerint nem a látás, hanem a szellemi képességek drasztikus romlásához vezet). A végére pedig egy világsztár igencsak intim személyes babonáját tartogattuk. Halle Berry azt mesélte el Oprah Winfrey tévéműsorában, hogy amikor elhatározta, hogy anya lesz, úgy érezte, balszerencsét hozna, ha a negatív terhességi teszteket csak úgy kidobná. A sikeres fogantatás érdekében tehát egy fiókban gyűjtögette a használt terhességi teszteket. Összesen 35 gyűlt belőlük össze, de az undorító tartalmú fióktól eltekintve a próba eredményes volt: Halle Berry immár a negyedik hónapban van!

AZ ÖN KEDVENC BABONÁJA
Ön is hallott a fentiekhez hasonló rejtett összefüggésekről, bizarr babonás szokásokról? Nem baj, ha nem hisz benne; prózában vagy Radnótihoz hasonlóan, de írja meg nekünk! A legviccesebbeket talán mi is versbe szedjük majd egyszer, esetleg éppen egy holdfényes péntek tizenharmadikán.